Spis treści
Marnotrawstwo? Jesteśmy w tym specjalistami. Nawet często nie zdajemy sobie sprawy, jaki tkwi potencjał w wielu produktach czy odpadkach spożywczych, których się pozbywamy. Działamy mechanicznie, wyrzucając je do kosza, czy wylewając do zlewu, jak w przypadku wody po gotowaniu warzyw. A nie warto tak robić. Od teraz, pozostaw tę wodę i przeznacz do podlewania kwiatów. Jest ona dla nich wartościowa.
Nie wylewaj wody po gotowaniu warzyw – twoje rośliny ją pokochają!
Podczas gotowania ziemniaków, pietruszki czy marchewki, do wody przedostają się zawarte w nich cenne minerały, które są źródłem substancji odżywczych dla roślin.
Podlewanie taką wodą warzyw kwiatów nie tylko wzmacnia rośliny, pobudzając ich wzrost i rozwój. To świetny, a przy okazji darmowy, zamiennik nawozów sztucznych. Ponieważ woda po gotowaniu warzyw jest rodzajem naturalnego, niezbyt skoncentrowanego wywaru, zawierającego wiele związków chemicznych i minerałów, ale w niewielkich ilościach, nie niesie ze sobą ryzyka przenawożenia roślin czy skażenia środowiska.
Pozwala też spożytkować kuchenne odpady zgodnie z modnym w ostatnim czasie trendem zero west.
Dlaczego woda po gotowaniu warzyw jest dobra dla roślin?
Woda po gotowaniu warzyw to bogactwo wielu związków i minerałów, które naturalnie występują w warzywach (min. magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk, sód, mangan, wapń, miedź), dlatego jest odpowiednia do zasilania niemal wszystkich gatunków uprawianych roślin.
Jak stosować wodę po gotowaniu warzyw – krok po kroku
Woda nie może zawierać soli i przypraw
Jeśli chcemy skorzystać z naturalnego, mineralnego wywaru jakim jest woda pozostała po gotowaniu warzyw, musimy pamiętać o jednej, bardzo ważnej sprawie. Taka woda w żadnym wypadku nie może być słona!
Jeśli posolimy marchew w czasie gotowania, pozostała po niej woda nie będzie już nadawała się do podlewania roślin i trzeba będzie ją wylać.
Dzieje się tak dlatego, że sól kuchenna (chlorek sodu), ma zgubny wpływ na korzenie roślin, utrudniając im pobieranie wody i prowadząc do powstania zjawiska nazywanego suszą fizjologiczną (rośliny usychają, gdyż nie mogą pobierać wody, mimo iż jest ona dostępna w podłożu). Narażone na jej działanie rośliny zaczynają chorować, zasuszać liście i pędy, a w końcu obumierać (szczególnie wrażliwe na chlorek sodu są krzewy iglaste, ale też wiele innych roślin). Zgubny wpływ soli na rozwój roślin można łatwo zaobserwować w miejscach, gdzie zimą stosowana była sól drogowa, mająca zbliżony skład do soli spożywczej.
Warto też pamiętać, że sól polecana jest też jako naturalny herbicyd, niszczący chwasty w miejscach oddalonych od upraw roślin ozdobnych czy użytkowych (np. na ścieżkach, między płytami chodnikowymi itp.).
Jeśli więc chcemy wykorzystać wodę po gotowaniu warzyw do podlewania i zasilania uprawianych roślin, nie dodawajmy do niej soli, a jeśli nie wyobrażamy sobie posiłku bez soli, posólmy warzywa już po ugotowaniu i wyjęciu z wody. Przy tej okazji możemy też spróbować zmniejszyć ilość soli w naszej diecie, gdyż jej nadmiar szkodzi nie tylko roślinom, ale też naszemu zdrowiu.
i
Ważna temperatura wody
Ostatnia ważna sprawa, na którą musimy zwrócić uwagę, chcąc wykorzystywać wodę po gotowaniu do podlewania roślin to jej temperatura. Rośliny nie znoszą podlewania wodą o wysokiej temperaturze, a tym bardziej gorącego wrzątku, dlatego zanim sięgniemy po naczynie z wodą, w której wcześniej gotowaliśmy jajka bądź warzywa, sprawdźmy, czy dostatecznie wystygła i osiągnęła temperaturę pokojową, w przeciwnym razie możemy uszkodzić korzenie roślin, doprowadzając do ich obumarcia.
Nie przesadzaj z częstotliwością
Wodę po gotowaniu warzyw najlepiej stosować raz w tygodniu, naprzemiennie z tradycyjnym podlewaniem. To wystarczy, by rośliny otrzymały zastrzyk składników mineralnych, ale nie zostały „przekarmione”.
Przeczytaj też:
- Jak zrobić nawóz z łupin cebuli - co podlewać? Jak wykorzystać łupiny cebuli w ogrodzie?
- Zapałki do kwiatów doniczkowych. Zapałki wbite w ziemię w doniczce pomogą domowym roślinom? Wyjaśniamy
- Naturalny nawóz do pomidorów - z czego zrobić i jak stosować? Zaaplikuj, a zbiorów pozazdroszczą ci sąsiedzi!