Mączniak rzekomy winorośli - groźna choroba grzybowa winogron
Mączniak rzekomy winorośli to jedna z najgroźniejszych chorób grzybowych winorośli. Jakie są objawy i szkodliwość mączniaka rzekomego winorośli i sposoby jej zwalczania. Zwalczanie mączniaka rzekomego winorośli.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Mączniak rzekomy winorośli - objawy na liściach
Mączniak rzekomy winorośli to choroba grzybowa wywoływana przez grzyb Plasmopara viticola (klasa Oomycetes).
Mączniak rzekomy winorośli: objawy i szkodliwość
Patogen głównie atakuje liście, ale również pędy, kwiaty i owoce. Na powierzchni młodych liści można zaobserwować okrągłe, żółtobrązowe, prześwitujące plamy, a od spodu biały nalot. Szczególnie w gorącym i wilgotnym sezonie wegetacyjnym następuje szybki rozwój choroby obejmujący całą powierzchnię liści. Tkanka w miejscu plam brązowieje i zasycha gdy jest sucha i słoneczna pogoda. Na dolnych liściach plamy są ograniczone nerwami tworząc układ mozaikowy. Ogranicza to powierzchnię liści, utrudniając asymilację i może spowodować zmniejszenie plonu jagód oraz zawartości w nich cukru. Pod wpływem choroby kwiatostany winorośli żółkną i zasychają, a winogrona brązowieją i opadają.
Mączniak rzekomy winorośli: jakie rośliny atakuje
Praktycznie wszystkie odmiany winorośli (Vitis vinifera) są podatne na mączniaka rzekomego winorośli. Krzyżówki Vitis vinifera są mniej odporne lub wrażliwe i wykorzystuje się je do hodowli nowych odpornych odmian.
Mączniak rzekomy winorośli: pochodzenie choroby i cykl rozwojowy
Mączniak rzekomy winorośli rozwija się tylko na żywym organizmie. Patogen w postaci zarodników zimuje na opadłych liściach, gronach i powierzchni ziemi. Wiatr i woda przyczynia się do rozprzestrzenia patogena wiosną na liście i inne części roślin. Na powierzchni plam produkowane są zarodniki, które dokonują infekcji wtórnej na młodych liściach. Jednak zarodniki dokonujące infekcji pierwotnej nadal się rozwijają i wraz z nowo powstałymi wywołują epidemię.
Mączniak rzekomy winorośli: zwalczanie
- Zwalczanie chemiczne: do pierwszych zabiegów profilaktycznie, około 5 dni przed spodziewaną infekcją, można zastosować preparaty wykazujące właściwości częściowo układowe z grupy strobiluryn. Zabieg powtarzamy, gdy pojawią się plamy chorobowe. Stosowane są również środki z grupy trifloksystrobiny.
- Zwalczanie naturalne: niszczenie źródeł infekcji pierwotnej (czyli zainfekowanych pędów i pozostałości owoców), uprawa odmian odpornych na chorobę, prawidłowo cięcie krzewów winorośli (ograniczenia zagęszczenia pędów), zwalczanie chwastów.