Spis treści
- Własny czosnek z ogrodu
- Ogławianie czosnku - na czym polega?
- Kiedy i jak usuwać kwiaty czosnku?
- Co zrobić z obciętymi pędami czosnku? Wykorzystaj je w kuchni!
Czosnek pospolity to bardzo zdrowe i aromatyczne warzywo, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Doskonale nadaje się do przyprawiania potraw, znakomicie zaostrzając ich smak, ale jest też dobrym dodatkiem do kanapek i surówek, choć ze względu na swój intensywny aromat, nie w każdej sytuacji powinien być spożywany na surowo. Czosnek to także niezastąpione, naturalne lekarstwo na rozmaite infekcje górnych dróg oddechowych, a także świetny preparat wzmacniający naszą odporność.
Własny czosnek z ogrodu
Dorodne główki czosnku kupujemy zwykle w marketach lub warzywniakach, jednak z powodzeniem możemy je też pozyskać z własnego ogródka, gdyż uprawa czosnku nie jest szczególnie trudna.
Jeśli posadzimy ząbki czosnku wiosną lub jesienią (w zależności od tego, czy uprawiamy odmianę zimową czy wiosenno-letnią) na słonecznym stanowisku w żyznej, wzbogaconej obornikiem lub kompostem, przepuszczalnej, odchwaszczonej, lekko wilgotnej glebie o obojętnym odczynie pH (od 6,5 do 7,0) i będziemy pamiętać o ich systematycznym nawadnianiu wiosną i w okresach suszy, to już latem (VII-VIII) będziemy mogli zbierać własne, zdrowe i aromatyczne główki czosnku (czosnek wyrywa się po załamaniu się i zasychaniu co najmniej połowy jego pędów).
Przeczytaj też: Kiedy najlepiej zbierać czosnek?
Ogławianie czosnku - na czym polega?
Aby jednak zbiory były udane, a główki czosnku odpowiednio duże i wyrośnięte, należy pamiętać o jednym, bardzo ważnym zabiegu, czyli ogławianiu, dzięki któremu możemy zwiększyć nasze plony nawet o połowę. Dotyczy to głównie odmian czosnków jesiennych (ozimych), które zwykle wytwarzają kwiatostany, gdyż czosnki wiosenne (jare) nie kwitną.
Ogławianie polega na usuwaniu kwiatostanów czosnku, zanim się rozwiną i wydadzą nasiona (małe cebulki powietrzne), gdyż kwitnący czosnek wszystkie swoje siły, a także dostępne składniki pokarmowe i wodę będzie kierował na odżywianie kwiatów, a później zawiązywanie nasion, zamiast na wzrost i rozwój znajdujących się pod ziemią główek, które na tym ucierpią i nie osiągną odpowiednich rozmiarów.
Kiedy i jak usuwać kwiaty czosnku?
Kwiaty czosnku usuwa się jak najwcześniej, najlepiej zaraz po ich wyrośnięciu, gdy tylko zaczynają zwijać się na szczycie w spiralę (zwykle w czerwcu lub lipcu). Ostrym sekatorem ścina się wtedy sam wierzchołek zielonego pędu, pozostawiając jego resztę, która z powodzeniem może dalej pełnić rolę liścia, dodatkowo odżywiając główki.
Ponieważ młode pędy czosnku są delikatne i kruche, można byłoby je też bez trudu wyłamywać, jednak wtedy wzrosłoby ryzyko rozwoju infekcji (bakteryjnej lub grzybowej), bo przez nieregularną, postrzępioną ranę, powstającą podczas urywania pędu, patogeny wnikają do wnętra tkanek łatwiej i szybciej niż kiedy powierzchnia rany jest równa i gładka. Z tego samego powodu kwiatostany poleca się ścinać w suchy, bezdeszczowy, niezbyt gorący dzień, najlepiej rano, gdyż wilgotna pogoda także może sprzyjać infekcjom.
Przeczytaj też: Choroby i szkodniki czosnku - objawy i zwalczanie
Rozwijające się pędy kwiatostanowe czosnku pospolitego zostawiamy na roślinie tylko wtedy, kiedy planujemy pozyskać z nich cebulki przybyszowe, do dalszej uprawy.
Co zrobić z obciętymi pędami czosnku? Wykorzystaj je w kuchni!
Odpowiednio wcześnie ścięte, młode pędy czosnków możemy wyrzucić na kompost, jednak możemy wykorzystać je też w kuchni, gdyż są nie tylko jadalne, ale też bardzo zdrowe i bogate w cenne minerały oraz witaminy. Mają wprawdzie typowy, czosnkowy smak, ale są delikatniejsze niż ząbki i bardziej kruche. Z powodzeniem można zjadać je na surowo jako dodatek do kanapek, past jajecznych, twarożków lub surówek, ale można też dodawać je do gotowanych, smażonych lub pieczonych dań mięsnych i warzywnych, a także zup i sosów (np. czosnkowego pesto lub sosu jogurtowego).
Młode pędy nadają się również do przygotowania aromatycznego masła czosnkowego, idealnego do smarowania chleba lub grzanek. Po pokrojeniu, można je też dorzucić do jajecznicy, która dzięki nim zyska wyjątkowy charakter.
Z pędów czosnku można również przygotować jarzynkę do obiadu, którą przyrządza się podobnie, jak fasolkę szparagową, po krótkim obgotowaniu (5-10 minut) podając na ciepło z masłem i bułka tartą. Co ciekawe, niektóre przepisy wskazują również, że młode pędy czosnków nadają się do kiszenia, podobnie jak ogórki. Tak przygotowane warzywo przechowuje się w słoikach i wykorzystuje w okresie zimowym.
Przeczytaj też o uprawie czosnku niedźwiedziego.
Zobacz galerię zdjęć: Jak uprawiać czosnek w ogrodzie
