Cięcie malin – jak przycinać maliny jesienią? Jesienne cięcie malin letnich i jesiennych

2024-09-02 12:29

Krzewy malin wymagają dużo prac pielęgnacyjnych. Jednym z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych jest cięcie krzewów malin. Kiedy najlepiej to zrobić? Jak ciąć jesienią maliny letnie, a jak maliny jesienne? Jak się przycina maliny na zimę?

Cięcie malin jesienią
Autor: GettyImages Jesienne cięcie malin najlepiej przeprowadzić jeszcze przed nastaniem mrozów

Spis treści

  1. Kiedy ciąć maliny?
  2. Jesienne cięcie malin letnich
  3. Jesienne cięcie malin jesiennych
  4. Czym przycinać maliny?
  5. Cięcie malin po jesiennym sadzeniu
  6. Kiedy z cięciem malin lepiej poczekać?

Krzewy malin, nawet te uprawiane w przydomowym ogródku na własne potrzeby, powinny być regularnie - tzn. raz na sezon - przycinane. W przeciwnym wypadku plon owoców z każdym rokiem będzie słabszy, a rośliny będą atakowane przez choroby i szkodniki (źródłem infekcji mogą być m.in. pozostawione suche pędy).

Kiedy ciąć maliny?

Maliny przycina się wiosną lub jesienią. W tym drugim terminie zabieg cięcia należy przeprowadzić w okresie bezmroźnym (w październiku lub listopadzie, ale przed nastaniem mrozów!). Technika cięcia zależy od odmiany/formy oraz fazy wzrostu.

Jesienne cięcie malin letnich

Maliny letnie w rzeczywistości można przycinać już kilka tygodni po zbiorze owoców. Najlepiej to robić, gdy pędy (dwuletnie) są suche. Jeśli jednak zabraknie na to czasu – lato i początek jesieni to pracowity okres, zarówno w ogrodzie, jak i sadzie – zabieg wciąż można wykonać późną jesienią (w umiarkowanie ciepłe dni). Należy usunąć wszystkie pędy, które już owocowały. Ponadto likwiduje się nadmiar młodych pędów. Zwykle na jednym krzewie pozostawia się 4-6 najsilniejszych pędów (na 1m² powinno znajdować się ich 10-12).

W pierwszej kolejności usuwa się odrosty korzeniowe boczne (mogą posłużyć za nowe sadzonki), pędy słabe, nadmiernie wyginające się lub opadające ku ziemi, posiadające ślady występowania chorób lub żerowania szkodników. Najbardziej wybujałe, nadmiernie rozrośnięte pędy można lekko skrócić – to pobudzi ich krzewienie i pozytywnie wpłynie na plonowanie. Wszystkie ścięte pędy powinno się spalić (a zasadzie zutylizować).

Krzewy malin często atakuje przeziernik malinowiec. W czasie zabiegu cięcia łatwo można rozpoznać oznaki jego żerowania: suche pędy mają charakterystyczne zgrubienia oraz narośla u szyjki korzeniowej. Spalenie suchych łodyg pozwoli częściowo pozbyć się problemu (oczywiście nie zastąpi to ochrony fungicydowej i zabiegów profilaktycznych).

Jesienne cięcie malin jesiennych

Malina jesienna owocuje na pędach jednorocznych i w mniejszym stopniu na pędach dwuletnich (głównie na niższych rozgałęzieniach). Dlatego technika cięcia różni się w porównaniu z cięciem maliny letniej. W tym przypadku najczęściej wycina się wszystkie pędy tuż przy ziemi – po owocowaniu.

W przydomowych ogrodach oraz wszędzie tam, gdzie malina ma pełnić także ozdobne funkcje, można postawić jednak na mniej popularny sposób prowadzenia – z użyciem dwóch rodzajów owocujących pędów. W takim wypadku jesienią skraca się tylko pędy jednoroczne (poniżej miejsca owocowania). Całkowicie usunie się je dopiero po kolejnym zbiorze – już w kolejnym roku. Z cięciem – podobnie jak w przypadku maliny letniej – można również poczekać do wiosny.

Przeczytaj też:

Warto wiedzieć

Czym przycinać maliny?

Warto zwrócić uwagę, że istotny dla zdrowotności i plonowania malin jest nie tylko odpowiedni termin i technika cięcia. Duże znaczenie ma dobrej jakości sprzęt, który po pracy powinno się konserwować i odkażać. W przypadku większej ilości malin przydatne będą dwa rodzaje sekatorów – kowadełkowy (do suchych pędów) oraz nożycowy (do żywych pędów).

Cięcie malin po jesiennym sadzeniu

Jesień to jednocześnie dobry okres na sadzenie malin. Sadzonki po umieszczeniu w gruncie powinny być przycięte. Technika jest jednakowa, niezależnie od formy i odmiany. Wszystkie pędy należy przyciąć kilka centymetrów nad ziemią. Zabieg sprzyja rozwojowi nowych, silnych przyrostów a także ogranicza ryzyko pojawienia się chorób grzybowych.

Kiedy z cięciem malin lepiej poczekać?

Z reguły cięcie jesienne jest dla roślin najkorzystniejsze. Dzięki temu zmniejsza się konkurencję (pędy, które nie będą owocowały lub są zbędne nie zabierają wody, światła, składników pokarmowych, itp.). Jeśli jednak zabiegu cięcia malin nie zdążymy wykonać w optymalnym terminie, np. w listopadzie przy bezmroźnej, względnie suchej pogodzie, lepiej odczekać do wiosny. Zbyt późne cięcie może w pewnym stopniu zmniejszyć mrozoodporność roślin i przyczynić się do pojawienia patogenów. Podobna zasada tyczy się eksperymentalnych odmian, nie do końca przystosowanych do uprawy w polskim klimacie. Odmiany mniej mrozoodporne przycina się wiosną – wtedy nie tracą odporności, a przy okazji cięcia można usunąć pędy uszkodzone wskutek działania ujemnych temperatur.

Przeczytaj też:

Maliny - co o nich wiesz? Sprawdź!

Pytanie 1 z 10
Ile jest gatunków malin?
Maliny
#Muratorogroduje: Ogrodzenie, czyli piękna granica Twojego ogrodu!
Materiał sponsorowany
Listen to "Murowane starcie" on Spreaker.