Choinka na święta: świerk, jodła czy sosna. Co wybrać? [WIDEO]

2015-12-14 10:24 Opracowanie: redakcja serwisu

Iglaki na choinki: świerk, sosna, jodła. Na Boże Narodzenie w każdym domu ubiera się choinkę. Zwolennicy żywych drzewek mają do wyboru kilka gatunków iglaków. Jaki iglak wybrać na choinkę? Choinka na Boże Narodzenie.

Zwyczaj dekorowania choinki w domach na Boże Narodzenie przybył do Polski z Niemiec na przełomie XVIII i XIX wieku. Obecnie iglaste drzewko ozdobione bombkami i świecidełkami to obowiązkowy element świątecznej dekoracji wnętrz.
Wśród oferowanych w handlu przed świętami Bożego Narodzenia choinkami są świerki, jodły i niekiedy także sosny. Większość to drzewka ścięte, ale dostępne są także egzemplarze w pojemnikach.

Choinka na Boże Narodzenie: świerk pospolity (łac. Picea abies)

Wśród oferowanych w handlu choinek świerka pospolitego jest najwięcej. Świerk pospolity to gatunek rodzimy. Po wstawieniu do pomieszczenia roztacza charakterystyczny zapach. Wadą świerka jest niestety to, że jego igły szybko opadają, szczególnie gdy postawimy go w ogrzewanym pomieszczeniu. Aby przedłużyć żywotność ściętego drzewka, można umocować go w stojaku zaopatrzonym w naczynie z wodą (nie zapominajmy o systematycznym uzupełnianiu wody w naczyniu) albo umieśćmy w dużym pojemniku wypełnionym ziemią ogrodową dbając o to, by podłoże zawsze było wilgotne.

Choinka na Boże Narodzenie: świerk kłujący (łac. Picea pungens)

Ma igły mocniejsze niż świerk pospolity i bardziej kłujące, ale za to trwalsze. Igły poszczególnych odmian świerka kłującego mają mniej lub bardziej srebrzysty kolor, z tego powodu jest nazywany często świerkiem srebrzystym lub srebrnym.

Choinka na Boże Narodzenie: jodła pospolita (łac. Abies alba)

Jodła pospolita to gatunek rodzimy. Pięknie pachnie po wstawieniu do pomieszczenia, a do tego jej igły długo utrzymują się na drzewku. Co prawda po jakimś czasie zasychają, ale pozostają przytwierdzone do gałązek i nie opadają. Jej igły są delikatniejsze od igieł świerka (nie kłują) i mają ciemnozielony kolor.

Choinka na Boże Narodzenie: jodła kaukaska (łac. Abies nordmanniana)

Gatunek jodły produkowanej na dużą skalę w szkółkach. Często dostępna w pojemnikach. Ma miękkie, delikatne i długie igły o intensywnie zielonym kolorze (od spodu z białym nalotem). Długo wytrzymuje w pomieszczeniach jako choinka.

Choinka na Boże Narodzenie: sosna pospolita (łac. Pinus silvestris)

W naszym kraju sosna jest rzadziej wybierana na choinkę. To gatunek rodzimy – rośnie przecież w całej Polsce. Zaletą sosny jest to, że jej igły długo utrzymują się na gałązkach.

Zobacz film: Jak kupić piękną choinkę na Boże Narodzenie

Jak kupić piękną CHOINKĘ na Święta

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE