Jak zbudować grill z cegieł lub kamienia w ogrodzie? Sprawdzone porady
Grill ogrodowy może być prawdziwą ozdobą działki. Z cegieł klinkierowych lub kamienia można zbudować niepowtarzalny ogrodowy grill, który będzie służył nam przez lata. Radzimy, jak go zaprojektować i poprawnie wymurować.
Dobrze zaprojektowany i starannie wykonany grill ogrodowy jest czymś więcej niż ogrodową kuchnią. Staje się atrakcją ogrodu, wokół której można stworzyć miejsce letnich spotkań i ogrodowych przyjęć. Grill ogrodowy można kupić po prostu w markecie budowlanym. My jednak radzimy, aby go zbudować – będzie oryginalny, dostosowany do wyglądu ogrodu i indywidualnych potrzeb właścicieli.
Miejsce na grill w ogrodzie - jakie wybrać?
Zlokalizowanie grilla ogrodowego jak najbliżej tarasu jest uzasadnione, bo z reguły właśnie on pełni funkcję letniego salonu, w którym chętnie jadamy posiłki. Mamy też blisko do kuchni po potrzebne produkty, przyprawy i naczynia. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by grill miał swoje miejsce w innej części ogrodu. Jednak taka lokalizacja będzie wymagała więcej pracy, bo poza grillem (najlepiej rozbudowanym o blaty i schowki) potrzebne będą także miejsce na stół, zadaszenie i chociaż niewielki fragment utwardzonej nawierzchni. Zadbajmy także o to, by odgłosy i zapachy związane z użytkowaniem grilla nie przeszkadzały sąsiadom, a nad paleniskiem nie zwieszały się korony drzew.
Z czego zbudować grill ogrodowy?
Materiały użyte do budowy grilla ogrodowego muszą być mrozoodporne, wytrzymałe na wysoką temperaturę oraz łatwe do utrzymania w czystości.
Ścianki zwykle są murowane z cegieł klinkierowych, kamiennych ciosów, łupków lub kamieni polnych. Najlepsze są do tego granity, sjenity, porfiry i inne twarde skały. Czasami wykorzystywane są także piaskowce, jednak mają porowatą strukturę, łatwiej się brudzą, chłoną wodę i szybciej niszczeją. Można temu przeciwdziałać, impregnując je stosownym preparatem. Jeśli decydujemy się na budowę ze zwykłej cegły, zabudowane palenisko należy wyłożyć płytkami szamotowymi.
Ruszt i palenisko – powinny być trwałe i nierdzewne. Ruszt najczęściej jest ze stali kwasoodpornej lub kutej. Z takich samych materiałów wykonuje się palenisko, ale możne je też zrobić ze zbrojonego betonu. Elementy stalowe można zamówić w zakładzie ślusarskim lub kupić gotowe w supermarkecie budowlanym. Aby ogień dobrze się palił, na płycie paleniska należy wykonać przewierty, które zapewnią przepływ powietrza, czyli lepszy ciąg.
Blaty. Obok komory z paleniskiem warto umieścić blat do przygotowywania potraw (przynajmniej z jednej strony), a pod blatem komorę do przechowywania węgla drzewnego lub drewna. Blat powinien być z materiału niechłonącego zanieczyszczeń, łatwego do mycia i odpornego na czynniki atmosferyczne. Dlatego blaty z drewna lub piaskowca trzeba impregnować. Wysokość grilla trzeba dostosować do wzrostu osoby najczęściej zajmującej się przygotowywaniem potraw (szczególnie ważne jest usytuowanie blatu - standardowo przyjmuje się, że powinien on być na wysokości około 85 cm).
Czytaj też:
Można też wymurować szafkę na przybory do grillowania. Wersja rozbudowana miewa obok paleniska murki osłaniające przed wiatrem i wzrokiem ciekawskich.
Sprawdź też:
Kilka dobrych rad przed murowaniem grilla ogrodowego
- powinien stać na solidnej płycie fundamentowej (grubości 15-20cm) ułożonej na warstwie zagęszczonego żwiru (grubości 20-30cm); grill można też zbudować na żelbetowej płycie istniejącego tarasu na gruncie;
- do murowania grilla najlepiej używać gotowej zaprawy;
- do murowania grilla z cegły klinkierowej należy używać zaprawy cementowej, a nie wapiennej, a wszelkie zabrudzenia trzeba zmywać od razu, zanim zaschną, bo później są trudne do usunięcia;
- ruszty i szufladę na popiół dobrze jest zamówić jeszcze przed rozpoczęciem prac murarskich, aby już po wymurowaniu grilla nie okazało się, że nie pasują
- wokół paleniska warto zbudować murki osłaniające je przed wiatrem;
- nad kominkiem można zbudować daszek osłaniający przed deszczem – dzięki niemu w palenisku nie będzie się zbierała woda;
- wokół budowanego grilla należy położyć nawierzchnię z ogniotrwałego materiału (w promieniu co najmniej 60 cm).
Uwaga! Nie należy rozpalać ognia w grillu od razu po jego wybudowaniu. Poczekajmy dwa tygodnie, aż zaprawa wyschnie. Pierwszy ogień powinien być niewielki, by zaprawa doschła i zdążyła się zahartować.
Jakich formalności wymaga wymurowanie grilla?
Postawienie murowanego grilla na prywatnej posesji nie wymaga ani pozwolenia na budowę, ani zgłoszenia organowi administracji architektoniczno-budowlanej. Z punktu widzenia przepisów Prawa budowlanego taki obiekt zalicza się do kategorii obiektów małej architektury.
Murowane grille są często częścią altany ogrodowej. Budowa altany jest również zwolniona z formalności, pod warunkiem że powierzchnia zabudowy altany nie przekracza 35 m kw. i na każde 500 m kw. działki nie przypada więcej niż dwie takie altany.
Projekt grilla ogrodowego z klinkieru do samodzielnego zbudowania znajdziesz w majowym numerze miesięcznika "Murator" i na stronie miesiecznik.murator.pl.