Węgiel, pelety, ekogroszek - jaki opał do ogrzewania domu wybrać?
Wybór opału do pieca c.o. jest szeroki - węgiel, pelety, biomasa, słoma, a może ekogroszek. Każde paliwo stałe ma inną wartość energetyczną (opałową), która istotnie wpływa na parametry techniczne pieca co. Całkowity koszt pozyskania energii zależy więc nie tylko od ceny surowca, ale i od jego wartości opałowej.
Autor: Wiktor Greg
Jaki opał wybrać: węgiel, drewno, biomasa czy słoma?
Węgiel kamienny - ma wysoką wartość opałową (16,7-29,3 MJ/kg) i jest w Polsce łatwo dostępny, dlatego na szeroką skalę wykorzystuje się go do celów grzewczych - rocznie 13-18 mln ton. W Europie jest powoli zastępowany przez drewno lub chemicznie przetworzone postacie węgla - koks lub brykiety.
Drewno opałowe - jest bardziej ekologiczne od węgla, ale trudniejsze do pozyskania. W kotłach ze zwykłej stali (niezależnie od typu paleniska) powinno się spalać tylko drewno liściaste ze względu na znikomą zawartość związków żywicznych. Drewno iglaste można bezpiecznie spalać w kotłach zgazowujących wykonanych ze stali kwasoodpornej (uszlachetnionej).
Wilgotność drewna, czyli pośrednio czas jego składowania, wpływa na wartość opałową. Największą wartość opałową ma drewno o wilgotności do 25%, czyli sezonowane co najmniej rok. W Europie coraz częściej wykorzystuje się do celów grzewczych pelety z prasowanych trocin. Magazynuje się je w specjalnych zbiornikach, skąd są podawane do kotła. Paliwo uzupełnia się okresowo, co jest bardzo wygodne dla użytkownika.Biomasa - to pozostawiona na powierzchni gleby substancja roślinna (resztki pożniwne, zielony nawóz, chwasty), która może być spalana w sposób ekologicznie bezpieczny (nie powoduje zwiększenia ilości dwutlenku węgla w atmosferze) i efektywny energetycznie. W kotłach małej mocy najczęściej stosowane są odpadki drewniane lub węgiel drzewny.Słoma - w Polsce w rolnictwie zużywa się zaledwie 60% słomy, ponad 35% (około 7 mln ton rocznie) pozostaje na polach. Można spalać ją w kotłach c.o. Słoma ma mniejszą wartość opałową niż węgiel (średnio 18,7 MJ/kg). Najbardziej racjonalne jest spalanie sprasowanych bloków słomy o wymiarach 0,4 x 0,4 x 0,8 m i wadze 10-12 kg (tak zwanych balotów). Słoma żółta (świeża) zawiera dużo wody i przez to ma mniejszą wartość opałową niż słoma szara (składowana). Świeżo po ścięciu można stosować do celów grzewczych tylko słomę pszenną.
Rodzaj paliwa | Wartość opałowa [MJ/kg] | Zawartość popiołu [%] |
---|---|---|
drewno opałowe | 8-15 | 1-2 |
torf | 11,7-15,5 | 5-15 |
węgiel brunatny | 7,5-21 | 10-20 |
węgiel kamienny | 16,7-29,3 | 5-30 |
pelety | 17-21 MJ/kg | 0,4-1 |
słoma | 14-15 MJ/kg | 3-4 |
Śmiecie i odpady – nie!
W krajach rozwijających się (w tym w Polsce) kotły na paliwa stałe cieszą się dużą popularnością również dlatego, że daje się w nich spalać odpady, które gromadzą się w domu. W opinii wielu użytkowników pozwala to podwójnie oszczędzać: z jednej strony - na kosztach zakupu opału, z drugiej - na kosztach wywozu śmieci. Nic bardziej błędnego.
Spalanie odpadów i śmieci w piecach co jest przez renomowanych producentów zabronione. Powodem jest duża zawartość wilgoci, która może doprowadzić do korozji kotła. Dodatkowo spaliny powstające podczas spalania śmieci szybko i silnie zanieczyszczają kanały konwekcyjne kotła. Najważniejsze jest jednak zanieczyszczanie środowiska.
Dlatego śmiecie i odpady powinno się spalać wyłącznie w specjalnie zbudowanych spalarniach, które spełniają rygorystyczne wymagania odnośnie emisji spalin. Emisja zanieczyszczeń przy spalaniu śmieci w tradycyjnych kotłach w domach jednorodzinnych nie jest w żaden sposób kontrolowana.