Pellet dębowy czy sosnowy? Jaki pellet jest najlepszy? Wybieramy opał
Jakim pelletem najlepiej palić? Pellet to dziś jedno z najpopularniejszych paliw do ogrzewania domów, dlatego wybór na rynku jest ogromny. Jaki pellet wybrać? Tłumaczymy, czym jest wartość opałowa i na jakie jeszcze parametry pelletu zwrócić uwagę przy wyborze.
Spis treści
- Pellet dębowy czy sosnowy? Który lepszy do palenia?
- Jaki pellet jest najlepszy?
- Jakiego pelletu nie kupować? Na to uważaj
Na rynku można znaleźć pellety drzewne wyprodukowane z różnych gatunków drewna. Najczęściej są to pellety sosnowe, ponieważ to najpopularniejszy gatunek drzew występujący w naszych lasach. Sosna jest powszechnie stosowana w przemyśle meblowym, stolarstwie, budownictwie. Jest dużo odpadów do przerobienia. Dąb to szlachetny gatunek drzew wyróżniający się długowiecznością, twardością i trwałością. W naszych lasach dębów jest znacznie mniej niż sosen. Pellet dębowy oferują nieliczni producenci, którzy muszą mieć dostęp do odpadów z przerobu tego drewna. Znajdziemy także pellety, których producenci deklarują, że są sosnowe z dodatkiem brzozy, buka czy innego gatunku drewna.
Pellet dębowy czy sosnowy? Który lepszy do palenia?
Z punktu widzenia ogrzewnictwa najważniejsza jest wartość opałowa paliwa. Według źródeł z dziedziny leśnictwa dąb w stanie suchym ma kaloryczność 2803 kcal/m³, sosna w takiej postaci – 2382 kcal/m³. Jasno widać, że spalając dębinę, zyskamy więcej ciepła. Odnosi się to do drewna opałowego. Pellety są produkowane z drewna w różnej postaci. Ich wartość opałową określa się inaczej. Warto dodać, że dębina to drewno liściaste, więc spaliny będę mniej szkodliwe dla komina niż ze spalania iglastej sosny.
Jaki pellet jest najlepszy?
Do wyrobu pelletów stosuje się trociny, które są sprasowane w postaci wałeczków. Mogą być wyprodukowane po rozdrobnieniu różnego rodzaju drewna, np. okrągłych bali, bali z gałęziami albo odpadków z korą, a także niezanieczyszczonych chemicznie pozostałości po produkcji z przemysłu przetwarzającego drewno lub niezanieczyszczonego chemicznie drewna poużytkowego. Dlatego zawsze trzeba sprawdzić parametry chemiczne opału, które są deklarowane przez producentów i powinny być wydrukowane na opakowaniu. Podawana jest tam także wartość opałowa w postaci: x MJ/kg pelletów.
Najlepiej kupować pellet certyfikowany. Najwyższe wymogi musi spełniać pellet z certyfikatem DIN Plus. Ich wartość opałowa powinna wynosić nie mniej niż 18 MJ/kg.
Kilogram pelletów z certyfikatem EN Plus (bez względu na klasę A1, A2 lub B) – musi dawać nie mniej niż 16,5 MJ ciepła. Ważna jest także wilgotność, która nie powinna przekraczać 10% (wszystkie certyfikaty), oraz zawartość popiołu, czyli ilość pozostałości po spaleniu. Najmniejszą zawartość popiołu – do 0,7% - mają pellety z certyfikatem DIN Plus oraz EN Plus klasy A1. W przypadku pelletów klasy A2 jest to do 1,2%, klasy B – do 2%. Podczas palenia pelletami klasy B mogą też powstawać spieki, czyli zlepione twarde bryły popiołu, ponieważ mają one niższą temperaturę topnienia popiołu.
Jakiego pelletu nie kupować? Na to uważaj
Najlepiej nie kupować pelletu najniższej klasy albo w ogóle bez certyfikatu jakości. W niektórych składach opału znajdziemy nawet pellety wyprodukowane nie wiadomo gdzie, w zwykłych workach foliowych, bez jakiejkolwiek informacji o producencie, nie mówiąc o parametrach. To mogą być pellety zawierające na przykład zmielone płyty drewnopodobne, do których produkcji używa się żywic syntetycznych. Podczas spalania takich pelletów wnętrze kotła – komora spalania, palnik, wymienniki ciepła - mogą zostać oblepione kleistą substancją powstałą z tych żywic, co prowadzi do jego zniszczenia. W pelletach niewiadomego pochodzenia może być piasek, który zniszczy palnik.
Sprawdź, ile kosztuje piec na pellet z montażem
Autor: Metal-Fach Technika
Kocioł Smart Pellet WF. Moc: 16 kW. Cena: ok 16 700 zł