Przetwory z babcinej szafy: konfitura z malin

2021-08-19 12:29
Przepis na konfiturę z malin
Autor: Mariusz Bykowski Po konfiturę z malin chętnie sięgniesz w zimowy wieczór, kiedy będziesz rozgrzewać się gorącą herbatą oraz herbatnikami

Własnoręcznie przygotowaną konfiturą z malin w długie zimowe wieczory osłodzisz nie tylko herbatę czy naleśniki, ale też przywołasz wspomnienia gorących letnich dni. Równie wyśmienicie konfitury z malin smakują z lodami. Z naszego przepisu wychodzi ok. 6 słoików po 150

Konfitura z malin to idealny dodatek do deserów, gofrów, ciast i naleśników. Zazwyczaj po maliny w słoiku sięgamy zimą, gdy za oknem ziąb i śnieg. Przypomina nam słoneczne i ciepłe dni lata, pachnące właśnie malinami.

Konfitura malinowa świetnie sprawdzi się również w herbatce, rozgrzeje, uodporni i poprawi humor.

Do dzieła! Zamknij trochę lata w słoiku!

Składniki na konfiturę z malin

  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru
  • sok, miąższ i skórka z 1 cytryny 

Sposób przyrządzania konfitury

  1. Maliny delikatnie opłucz, odcedź, osusz. Zasyp częścią cukru i odstaw na kilka godzin, aż puszczą sok.
  2. Przygotuj syrop z wody i cukru: pozostały cukier zalej wrzątkiem (ok. półtorej szklanki) i sokiem z miąższem z cytryny. Całość wymieszaj i zagotuj.
  3. Do wrzącego syropu dodaj maliny i kawałki skórki cytrynowej, gotuj na małym ogniu ok. pół godziny. Jeżeli nie chcesz uszkodzić owoców, zamiast mieszać łyżką, potrząsaj czasem garnkiem. Na bieżąco usuwaj pianę zbierającą się na powierzchni.
  4. Ostudź nieco konfiturę i przelej ją do słoików. Dokładnie zakręcone słoiki odwróć do góry dnem i zawiń szczelnie w gruby koc, odczekaj kilkanaście godzin, aż całkiem ostygną.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.