Przetwory z babcinej szafy: konfitura z malin
Własnoręcznie przygotowaną konfiturą z malin w długie zimowe wieczory osłodzisz nie tylko herbatę czy naleśniki, ale też przywołasz wspomnienia gorących letnich dni. Równie wyśmienicie konfitury z malin smakują z lodami. Z naszego przepisu wychodzi ok. 6 słoików po 150
Konfitura z malin to idealny dodatek do deserów, gofrów, ciast i naleśników. Zazwyczaj po maliny w słoiku sięgamy zimą, gdy za oknem ziąb i śnieg. Przypomina nam słoneczne i ciepłe dni lata, pachnące właśnie malinami.
Konfitura malinowa świetnie sprawdzi się również w herbatce, rozgrzeje, uodporni i poprawi humor.
Do dzieła! Zamknij trochę lata w słoiku!
Składniki na konfiturę z malin
- 1 kg malin
- 1 kg cukru
- sok, miąższ i skórka z 1 cytryny
Sposób przyrządzania konfitury
- Maliny delikatnie opłucz, odcedź, osusz. Zasyp częścią cukru i odstaw na kilka godzin, aż puszczą sok.
- Przygotuj syrop z wody i cukru: pozostały cukier zalej wrzątkiem (ok. półtorej szklanki) i sokiem z miąższem z cytryny. Całość wymieszaj i zagotuj.
- Do wrzącego syropu dodaj maliny i kawałki skórki cytrynowej, gotuj na małym ogniu ok. pół godziny. Jeżeli nie chcesz uszkodzić owoców, zamiast mieszać łyżką, potrząsaj czasem garnkiem. Na bieżąco usuwaj pianę zbierającą się na powierzchni.
- Ostudź nieco konfiturę i przelej ją do słoików. Dokładnie zakręcone słoiki odwróć do góry dnem i zawiń szczelnie w gruby koc, odczekaj kilkanaście godzin, aż całkiem ostygną.