Chłodnik litewski z rzodkiewką – doskonała zupa na lato
Chłodnik litewski to idealna zupa na lato. Podawany z jajkiem na twardo chłodnik jest nie tylko smaczny, ale też ma niezwykle intensywny kolor.
Chłodnik – zupa na upalne letnie dni
Na gorące dni lata nie ma nic lepszego niż klasyczny chłodnik z botwinki, czyli chłodnik litewski. Z dodatkiem jajka, rzodkiewki, szczypiorem i dużą ilością koperku smakuje wyśmienicie, doskonale chłodzi i jest pełen witamin.
Chłodnik to idealna zupa na lato, wypróbuj ją koniecznie.
Składniki na chłodną zupę po litewsku
- ok. 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
- 2 litry bulionu jarzynowego
- 200 ml śmietany 18%
- sól, 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 litra zimnej maślanki
- 1/2 litra zimnego kefiru
- 10 rzodkiewek
po 4 łyżki posiekanego koperku oraz szczypiorku
Sposób przygotowania chłodnika
- Opłucz, osusz i drobno posiekaj botwinkę razem z buraczkami. Zagotuj bulion i dodaj do niego botwinkę. Posól i gotuj przez kilka minut, aż botwinka będzie miękka.
- Rozprowadź śmietanę w kilku łyżkach zupy i wlej do garnka z zupą. Wymieszaj z sokiem z cytryny, ostudź, przecedź. Wywar wstaw do lodówki.
- Zupę wymieszaj z maślanką i kefirem, wyjmij liście botwinki. Pokrój rzodkiewki w drobną kosteczkę, posiekaj koperek i szczypiorek. Wymieszaj z chłodnikiem.