| muratordom.pl » Kuchnia » Projekty i aranżacje » Domowa spiżarnia w małej kuchni i nie tylko. Jak ją wygodnie urządzić?

Domowa spiżarnia w małej kuchni i nie tylko. Jak ją wygodnie urządzić?

Ważne jest, aby domowa spiżarnia znajdowała się w odpowiednim miejscu i aby dało się ją wygodnie urządzić. Zwłaszcza w małej kuchni. Zobacz, czy miejsce przechowywania żywności musi być blisko kuchni. Sprawdź, czy w spiżarce potrzebne będzie okno i ogrzewanie.

Wydzielone miejsce na produkty spożywcze znacznie ułatwia utrzymanie porządku w kuchni, jednak aby dobrze spełniało swoją funkcję, powinno być dobrze zaprojektowane. Warto określić swoje oczekiwania. Czy marzysz o pętach kiełbasy zwisających z sufitu, czy zależy ci przede wszystkim na przechowywaniu w spiżarni dużych, nieestetycznych opakowań wody oraz karmy dla zwierząt. W pierwszym przypadku masz do czynienia ze spiżarnią z prawdziwego zdarzenia i będziesz musiał zadbać o specyficzny mikroklimat pozwalający na przetrzymywanie wędlin, warzyw i owoców oraz przetworów bez obaw o ich zepsucie. W drugim chodzi tylko o magazynek ulokowany blisko kuchni, miejsce do przechowywania suchych produktów spożywczych.

Nieogrzewane miejsce przechowywania żywności

Aby powstał w niej pożądany mikroklimat, powinna tam panować stała, niska temperatura (maksymalnie 16 oC) oraz utrzymywać się wilgotność na poziomie 55-65%. Takie parametry można osiągnąć, projektując pomieszczenie jako nieogrzewane oraz bez dostępu światła dziennego, bo sprzyja ono wahaniom temperatury. Okna nie będą w takim miejscu mile widziane również z innego powodu. Zajmują powierzchnię ścian, którą można przeznaczyć na półki. Można zrobić natomiast pod sufitem powyżej półek małe lufciki służące do koniecznej w tym pomieszczeniu wentylacji. W nieogrzewanej spiżarni musi być sucho, aby przechowywana żywność pozostawała długo w dobrym stanie. Niska temperatura sprzyja skraplaniu się pary wodnej, dlatego aby wilgoć była odprowadzana na zewnątrz, trzeba tam zapewnić stały przepływ powietrza. Na ścianie pod sufitem musi być kanał wentylacji grawitacyjnej oraz nawiewnik (w oknie lub ścianie) albo podcięcie w drzwiach, przez które powietrze będzie dopływało do spiżarni z sąsiednich pomieszczeń.

Spiżarnia w piwnicy

Klasyczna spiżarnia powinna mieć masywne mury oraz podłogi z materiałów dobrze akumulujących ciepło. Wskazane jest, aby została ulokowana w piwnicy, a gdy nie ma piwnicy – w chłodniejszej części domu, najlepiej od strony północnej lub północno-wschodniej. Lepiej nie budować jej z płyt gipsowo-kartonowych. Ściany oddzielające to pomieszczenie od przyległej części domu (zwłaszcza ogrzewanej) powinny być wykonane z cegły lub kamienia. Materiały te mają lepsze parametry izolacyjności termicznej. Nie dopuszczą do spiżarni nadmiaru ciepła.

Autor: Andrzej Szandomirski

Dobrym rozwiązaniem jest wykonanie regałów pod konkretny wymiar. Inwestycja ta z pewnością zwróci się w postaci komfortu użytkowania

Spiżarnia przy garażu

Jeśli spiżarnia ma być de facto podręcznym magazynkiem, jej budowa i lokalizacja względem stron świata zejdą na drugi plan. Ważniejsze stanie się wygodne położenie. Aby mieć do niej łatwy dostęp i móc bez problemu wstawić zakupy oraz ciężkie produkty spożywcze, sytuuje się ją przeważnie blisko głównego wejścia oraz garażu. Bardzo wygodne są spiżarnie w przejściu między garażem a kuchnią oraz połączone z wiatrołapem. W takich wypadkach trzeba się jednak liczyć z ryzykiem wnoszenia brudu z zewnątrz do czystej przestrzeni kuchennej.

Spiżarnia przy kuchni

Spiżarnia dostępna bezpośrednio z kuchni to duże ułatwienie dla osoby przygotowującej posiłki. Bez trudu można sięgnąć po potrzebne artykuły lub wykorzystać ją do przechowywania gotowych potraw, by nie musiały stać na widoku (na przykład w czasie świąt czy uroczystości rodzinnych). Docenisz to zwłaszcza w przypadku kuchni otwartych, w których blaty są wyeksponowane. Bezpośrednie wejście ze spiżarni do kuchni nie jest wskazane tylko w kuchniach malutkich (niewielkich aneksach kuchennych), w których dodatkowe miejsce lepiej wykorzystać na powiększenie blatu roboczego.

WARTO WIEDZIEĆ

Jakie wymiary powinna mieć spiżarnia?

Aby spiżarnia spełniała swoją funkcję, powinna mieć powierzchnię minimum 2,5 m2 i w miarę regularny kształt umożliwiający przymocowanie półek na produkty spożywcze. Szerokość wygodnych półek, na których można ustawiać produkty w dwóch rzędach, to mniej więcej 40 cm. Jeżeli zależy ci na większym komforcie i chcesz, by w spiżarni znalazło się miejsce na zamrażarkę lub artykuły oraz sprzęty porządkowe, potrzebne będzie dodatkowe 60 cm przy ścianie. Minimalna odległość między półkami to 90 cm, optymalna – 120 cm. Dobrze jest przewidzieć więcej miejsca na poruszanie się po spiżarni. Szersze przejście ułatwi obracanie się i wnoszenie większych rzeczy bez obaw o strącenie czegoś z regałów. Zaletą będzie także pełna wysokość pomieszczenia – wszelkie skosy utrudniają aranżację.

Wykończenie spiżarni

Spiżarnia powinna być wykończona w sposób ułatwiający utrzymanie jej w czystości. Podłogi i ściany wyłóż ceramiką lub innym nieporowatym materiałem odpornym na zmywanie i osadzanie się na nim grzybów. To samo dotyczy półek i regałów – nie mogą chłonąć wilgoci. Nie sprawdzi się w tej roli płyta MDF, dobre będą natomiast sklejka wodoodporna, drewno, tworzywa sztuczne oraz metal. Aby poprawić komfort użytkowania, dobrze jest zastąpić centralne, górne oświetlenie kilkoma reflektorkami umieszczonymi bezpośrednio przy półkach. Będą wtedy lepiej oświetlały przechowywane rzeczy, co jest korzystne zwłaszcza przy szerokich półkach.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Przechowywanie przetworów - jak powinna wyglądać...

Spiżarnia przestała dawno być fanaberią osób posiadających ogromne domy. Dzisiaj miejsce do...

Projekt domu - sprawdź, gdzie w domu zaplanowano...

O wygodzie spiżarni decyduje jej usytuowanie w domu. Jeżeli spiżarnia jest we właściwym miejscu, masz dobry...

Urządzamy spiżarnię - przykładowe aranżacje....

Domowe spiżarnie stają się coraz popularniejsze wśród osób, które budują dom. Nic...

Jak zaplanować w domu zaplecze gospodarcze:...

Wybierając projekt domu, warto zwrócić uwagę na liczbę i położenie pomieszczeń gospodarczych. Zaplecze...

Oto kilka sposobów na pomysłowe przechowywanie...

Jak przechowywać zakupy, żeby nie marnować jedzenia? Czasem wystarczy pomysłowe zamontowanie kilku...

Spiżarnia w wersji mini. Pomysły na aranżację

Spiżarnia zazwyczaj kojarzy nam się z piwnicą. Tak zresztą bywało kiedyś, kiedy to spiżarnie były oddzielnymi...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.