Oto kilka sposobów na pomysłowe przechowywanie zapasów

2010-11-02 16:55

Jak przechowywać zakupy, żeby nie marnować jedzenia? Czasem wystarczy pomysłowe zamontowanie kilku półek lub szafek kuchennych i znajdujemy przestrzeń do przechowywania żywności. Podpowiadamy również jaką lodówkę i zamrażarkę wybrać, aby pomieściła przetwory.

Zapasy na miarę
Autor: Andrzej T. Papliński

Wybór odpowiedniej lodówki i zamrażarki do kuchni

1. Jeżeli robimy zakupy rzadko i gromadzimy duże zapasy, warto zainwestować w dobrą lodówkę. Pojemność i układ jej wnętrza należy dobrać ściśle do swoich potrzeb. Jeśli gotujemy obiady na kilka dni, niezbędne będą szerokie i – co ważne – wytrzymałe półki na garnki. Jeśli kupujemy dużo warzyw i owoców, warto mieć lodówkę z jak największą dolną szufladą. Gdy mamy dużą rodzinę lub robimy mrożonki, lodówka powinna mieć pojemną zamrażarkę wyposażoną w półkę wstępnego mrożenia i komorę szybkiego zamrażania.

2. Gdy często wyjeżdżamy na dłużej i zostawiamy pustą lodówkę, a pełną zamrażarkę, warto kupić model z dwoma agregatorami – chłodziarkę można wówczas wyłączyć i zaoszczędzić na prądzie.

3. Warto kupić lodówkę wyposażoną w wentylator – wówczas w każdym jej miejscu będzie panowala taka sama temperatura. Jeśli nie ma wentylatora, produkty wymagające niższej temperatury, np. mięso i wędliny, należy układać na chłodniejszych półkach.

4. Lodówka zużyje mniej prądu, gdy będziemy przestrzegać zasad jej eksploatacji. Nie stawiajmy lodówki w ciepłym miejscu – na przykład przy grzejniku. Trzeba też regularnie ją rozmrażać, nie wkładać do środka ciepłego i gorącego jedzenia, unikać pozostawiania otwartych drzwi.

5. Nowoczesne lodówki są wyposażone w akumulatory zimna, dzięki czemu przy braku zasilania w lodówce utrzymuje się chłód. Nie poniesiemy strat, gdy produkty się rozmrożą.

6. Opłaca się mieć osobną dodatkową zamrażarkę tylko wtedy, gdy zamraża się duże ilości warzyw lub owoców. Jeżeli tylko mrozimy produkty kupowane na bieżąco lub obiady na zapas, wystarczy zamrażarka w lodówce.

Wyposaż kuchnię w półki i szafki kuchenne

1. Nie wszystkie produkty żywnościowe przechowujemy w lodówce. Te niewymagające niższej temperatury można trzymać w szafkach i kredensach. Pamiętajmy jednak, że wszystkie produkty potrzebują stałej kontroli, zapomniane będą się psuły. Powinny być więc przechowywane w widocznym miejscu. Najlepiej więc głębokie półki w stojących szafkach zastąpić szufladami i wysuwanymi koszami typu cargo i przechowywać posegregowane w hermetycznych pojemnikach. Wysunięcie szafy spiżarni pozwala widzieć całą jej zawartość.

2. Jeśli masz spiżarnię daleko od kuchni, w sezonie jesienno-zimowym przenoś część zapasów do kuchni – inaczej dżemy, kompoty i marynaty, które robisz, aby zaoszczędzić, zostaną zapomniane. Podręczną minispiżarnię można urządzić nawet w płytkiej wnęce zasłoniętej drzwiczkami.

3. Schowków na owoce i warzywa nie należy umieszczać blisko kuchenki i piekarnika (min. to 50 cm) ani w miejscu nasłonecznionym. Zepsują się szybko i to, co zyskaliśmy na okazyjnych zakupach, stracimy. Produkty świeże, ale wymagające dopływu powietrza warto przechowywać w szafkach z drzwiczkami z gęstej siatki lub z otworami, a także w wiklinowych koszach.

4. W schowku gospodarczym przechowujmy jedynie produkty o przedłużonej trwałości. Powinny być one dobrze widoczne i umieszczone na osobnych, przeznaczonych tylko na nie, łatwo dostępnych półkach (powyżej 40 cm i nie wyżej niż 180 cm).

5. Miejsce na produkty żywnościowe planuj tak, aby było podatne na zmiany, ponieważ nigdy ilość zapasów w domu nie jest taka sama i rzadko są to te same produkty.

Zaprojektuj niewielką spiżarnię niedaleko kuchni

  1. Chociaż na sklepowych półkach piętrzą się słoiki z przetworami, warto wrócić do tradycji domowego przetwarzania warzyw i owoców. W większości wypadków jest to opłacalne finansowo. To też najlepszy sposób na zatrzymanie aromatów i smaków lata i jesieni, a jakość przetworów jest pewna – są bez chemii, z produktów dobrej jakości.
  2. W chłodnej spiżarni przechowujemy owoce i warzywa, domowe przetwory oraz produkty o przedłużonej trwałości. Najlepsza temperatura to 12-14°C, dlatego spiżarnię dobrze jest umieścić przy zewnętrznej ścianie budynku, po północnej lub wschodniej stronie. Nie powinno być w niej ogrzewania ani lodówki i zamrażarki. Warzywa, owoce i przetwory najlepiej przechowują się w ciemności. Jeśli w spiżarni jest okno, zasłaniajmy je roletą lub żaluzją.
  3. Spiżarnia musi być urządzona prosto, ale wygodnie. Jej zaletą w porównaniu z szafkami kuchennymi jest to, że wszystko może stać na wierzchu, dzięki czemu widzimy jej zawartość bez otwierania kolejnych szafek. Wiąże się z tym ograniczenie kosztów wyposażenia: meble kuchenne są drogie, a proste, otwarte półki w spiżarni – tanie. Półki można zrobić samemu lub kupić najtańsze regały piwniczne – najlepiej ażurowe, przewiewne. Dobrze, aby miały one regulowany rozstaw półek. Bardzo głębokie regały nie są praktyczne – trzeba ustawiać produkty w dwóch rzędach. Na słoiki i soki wystarczy nawet 15 cm. Przyda się blat – można na nim rozpakować większe zakupy czy rozlać kompot do słoików.
  4. Gdy spiżarnia jest w sąsiedztwie kuchni, może być tam mniej szafek. Jeśli będzie tam chłodniej niż w pozostałych częściach domu, spełni również funkcję lodówki. Dobrze, by znalazła się niedaleko wejścia do domu lub na trasie garaż – kuchnia. Pamiętajmy jednak, że ze spiżarni korzystamy codziennie, a zakupy przywozimy raz na jakiś czas. Spiżarnia w piwnicy gwarantuje niską temperaturę, ale jest zbyt daleko od kuchni.
Beszamel: Jakie przetwory z owoców zrobić w czerwcu