Okap - stalowy, szklany czy mosiężny?
Okapy wykonywane są z przeróżnych materiałów. Większość zrobiona jest ze stali nierdzewnej, czasem ze szkła, tworzyw sztucznych, mosiądzu i miedzi.
Autor: Krzysztof Zasuwik
Autor: Krzysztof Zasuwik
Pomysłowość producentów jest nieograniczona. Wykończenie okapu to również pole do popisu dla projektantów. W ofercie firm można znaleźć okapy wykończone wielobarwnym szkłem w formie fal czy wielowarstwowych tafli, czasem drewnem (orzech, dąb, buk), a także miedzią, mosiądzem, a nawet złotem. Wszystko zależy od stylu, w jakim mamy lub chcemy urządzić kuchnię – każdy znajdzie coś dla siebie. Do najpopularniejszych i najliczniejszych na rynku okapów należą modele ze stali nierdzewnej – tak zwanej inox. Okapy podszafkowe produkowane są w większej gamie kolorystycznej niż inne. Można spotkać między innymi okapy białe, zielone, szare, czarne, brązowe. Wystarczy tylko poszukać.
Wymiary
Kiedy wybiera się konkretny model okapu, ważna jest nie tylko wydajność. Powinniśmy pamiętać o tym, żeby szerokość urządzenia była przynajmniej taka jak szerokość płyty kuchennej, a nawet nieco większa – poszerzona o tak zwaną strefę odstawczą (10-15 cm po bokach, wzdłuż linii szafek). Na przykład do kuchenki szerokości 60 cm najlepszy byłby okap 90-centymetrowy.
Okapy produkowane są w różnych wielkościach. Wersje podszafkowe, uchylne i szufladkowe mają najczęściej szerokość odpowiadającą miejscu ich zamontowania (pod szafką kuchenną), czyli 50, 60, rzadziej 80 cm. Boki okapów narożnych stykające się ze ścianą mają zwykle po 105 cm, niekiedy jeden jest krótszy. Okapy wyspowe i przyścienne produkowane są w szerokościach 50, 60, 90, 100 i 120 cm. Wybór zależy od potrzeb.
Jak powiesić?
Okap zazwyczaj wiesza się 70-80 cm nad kuchenką. Odległość urządzeń o dużej wydajności może wynosić nawet 1 m, ale nie więcej! Przyjęło się, że nad kuchenkami gazowymi okapy wiesza się wyżej niż nad kuchenkami elektrycznymi. Warto też zapytać o zdanie osobę najczęściej korzystającą z kuchenki i dopasować wysokość okapu do jej wzrostu.
Oświetlenie
Każdy okap ma oświetlenie. Proste, tańsze modele wyposażone są w jedną lub dwie przeważnie tradycyjne żarówki lub (coraz rzadziej stosowane) oświetlenie świetlówkowe, czyli tak zwane neonówki. Najczęściej jednak spotyka się oświetlenie halogenowe, jedno-, dwu- a nawet czteropunktowe. W nowoczesnych modelach sterowanych elektronicznie istnieje możliwość ustawiania natężenia światła.
Dodatkowe udogodnienia
Okapy wyspowe najnowszej generacji mają możliwość regulacji wysokości komina. Zależnie od potrzeb okap można opuszczać niżej nad kuchenkę, jeśli nie trzeba stać nad gotującą się potrawą, lub podnosić – gdy na przykład trzeba cały czas mieszać potrawę. Niektóre okapy mają dodatkowo półeczkę na przyprawy albo wieszak na przybory kuchenne.