Kuchnia prowansalska - piękna aranżacja białej kuchni w tradycyjnym stylu
Kuchnie urządzone w tradycyjnym stylu mają mnóstwo uroku. Taka też jest ta prowansalska kuchnia powstała z inspiracji krajobrazem Prowansji. Zobacz aranżację naprawdę pięknej białej kuchni.
To wyjątkowo duża kuchnia. Ponad trzydzieści metrów kwadratowych do zagospodarowania pozostawiło bardzo duże pole manewru. Podczas podróży po Prowansji, właścicielkę zachwyciły tradycyjne krajobrazy i prowansalskie wnętrza, które w końcu przeważyły podczas decyzji na jaki styl kuchni się zdecydować. Efekt jest zachwycający, wnętrze ciepłe i bardzo rodzinne.
Właścicielkę zainspirowały widoki z podróży. W swoim nowym domu wymyśliła kuchnię w stylu prowansalskim. Uważa, że wnętrze musi być jasne i przestronne. Nie powinno przytłaczać ani barwą, ani mnogością rzeczy. Kuchnia bez mocnych kontrastów i jaskrawych kolorów, z harmonijnymi połączeniami beżów i złamanej bieli została ożywiona świeżą, wiosenną zielenią. Oprócz klimatu Prowansji odnajdziemy niej nastrój tradycyjnych wnętrz angielskich i polskie elementy rustykalne.
Autor: Mariusz Bykowski
Duża, tradycyjna kuchnia
Meble w kuchni prowansalskiej
Meble ze świerku miały nawiązywać formą do stylowych. Powinny jednak być oszczędne w dekoracji. Znajomy stolarz wykonał więc według projektu właścicielki taki właśnie komplet ze świerkowego drewna bejcowanego na biało. Zrobił też duży, solidny stół. Wysoko pod sufitem dookoła całej kuchni biegnie szlak z oliwnych gałązek. W części jadalnianej tapeta z subtelnym motywem w czarne oliwki pokrywa dolną partię ścian do wysokości jednej trzeciej. Górna partia została pomalowana farbą w odcieniu złamanej bieli. Aby uzyskać leciutki ton szarości korespondujący z tłem tapety, zmieszano aż pięć pigmentów.
Użyte materiały wykończeniowe
Jasnobeżowe płytki tworzą układ stykających się rogami rombów, uzupełnionych malutkimi kwadratami wyciętymi z innej terakoty przypominającej marmur. Płytki ceramiczne zostały też wykorzystane w roli kuchennego blatu. Praktyczne i estetyczne rozwiązanie pasuje do klimatu retro. Minikwadraty posadzki znajdują swoje odbicie w małych gałkach kuchennych szafek oraz w tapecie w drobny deseń. Unikając dużych i wyrazistych ornamentów, wykorzystano te, których podstawą jest niewielki motyw, rozrzucony regularnie i w dużych odstępach po powierzchni. Jednolitość, choć nie identyczność dekoracji, to sposób na wizualne zjednoczenie dużego pomieszczenia.
KREDENS - warto go mieć w kuchni prowansalskiej
Oprócz mebli w ciągach kuchennych warto zaopatrzyć tradycyjną kuchnię w wolno stojący kredens, a jeśli nie ma w niej miejsca, choćby wiszącą witrynę na kilka sztuk najładniejszej zastawy. Dobrze sprawdzają się w takiej kuchni otwarte półki, relingi, wieszaki, a na nich przyprawy, zioła, słoje, efektowne, stylowe akcesoria. No i oczywiście stół – nie za mały, solidny, ciężki, z duszą. Usiąść przy nim możemy na krzesłach, ale też na przykład na ławie zaopatrzonej w poduszki, na której wygodnie umości się zarówno jedna osoba, jak i w razie potrzeby większa ich liczba. Pamiętajmy, że na siedzeniu tego typu zmieści się więcej osób niż na ustawionych w rzędzie krzesłach, jednak osobie siedzącej w środku niełatwo będzie wyjść; takie rozwiązanie dopuszczalne jest więc właśnie przy codziennym, kuchennym stole, lecz nie w odświętnej, gościnnej jadalni. Niedocenianym wyposażeniem kuchni jest zwykły stołek – pozwala niektóre żmudne prace (jak choćby obieranie) wykonywać na siedząco, a domownikom wpadającym do kuchni na chwilę daje pretekst do przycupnięcia i zamienienia kilku słów.
To może się przydać - spiżarnia
Nasze babcie przechowywały w niej głównie przetwory domowe w słoikach, dziś spiżarnia przyda nam się również do magazynowania produktów kupowanych na zapas. Jest to też idealne miejsce do składowania sprzętów gospodarstwa domowego, z których korzystamy tylko raz na jakiś czas, typu sokowirówka, stolnica, maszynka do mięsa czy frytkownica. Dzięki temu łatwiej jest utrzymać porządek w kuchni. Takie dodatkowe pomieszczenie gospodarcze pozwala też zrezygnować na przykład z szafek wiszących, a także otworzyć kuchnię w postaci aneksu kuchennego na salon.
Aby żywność dobrze się przechowywała, spiżarnia powinna być zaciemniona, sucha i dobrze wentylowana. Powinno też być w niej zimno, optymalna temperatura to 12–15°C. Z tego względu najlepszym miejscem na spiżarnię będzie nieogrzewane pomieszczenie usytuowane w północnej, czyli najchłodniejszej, części domu, przy jego zewnętrznej ścianie. Jest to pomieszczenie gospodarcze, więc nie powinno być zbytnio wyeksponowane. Może mieć nieregularne kształty, miejsce na nią można wygospodarować na przykład we wnęce pod schodami. Spiżarnia jest zazwyczaj połączona z kuchnią. Oba pomieszczenia mogą rozdzielać drzwi przesuwne chowane w ścianie lub harmonijkowe. Jeśli miejsca jest dużo, można się zdecydować na tradycyjne drzwi otwierane w stronę kuchni. Wygodne wnoszenie zakupów zapewnia także usytuowanie spiżarni niedaleko wejścia do domu, na przykład z dostępem z przedsionka. Często spiżarnia pełni też funkcję łącznika między garażem a resztą domu. Nie jest to jednak rozwiązanie godne polecenia, gdyż z garażu wnosi się do spiżarni brud. Lepiej jest wydzielić przy garażu przedsionek,uteczna wentylacja