Gwiazda betlejemska na święta
Poinsecja, czyli znana wszystkim gwiazda betlejemska, jest rośliną pochodzącą z Ameryki Środkowej i Południowej. I chociaż pochodzi z ciepłych krajów, to na dobre zagościła w naszych domach w okresie świąt i stała się obowiązkowym elementem bożonarodzeniowych dekoracji.
Oczekiwanie na wigilijny wieczór może ci jednak umilić własnoręczne przygotowanie gwiazdy betlejemskiej z bibuły. Zapewniamy, że będzie to wyjątkowa dekoracja świątecznego stroika.
Zaobacz, jak tradycyjna gwiazda betlejemska sprawdza się w nowoczesnych stroikach
Potrzebne będą:
- bordowa i zielona krepina
- żółta bibuła
- klej
- drucik

Autor: Dorota Białek
Wytnij z bibuły żółte i czerwone paski. Rozmiar dobierz w taki sposób, by pasował do wielkości zaplanowanej gwiazdy betlejemskiej. Pozwijaj i poskręcaj paski bibuły tak, by uzyskać efekt jak najbardziej zbliżony do oryginalnych pręcików kwiatowych (jak na zdjęciu). Na koniec połącz wszystkie pręciki razem

Autor: Dorota Białek
Z czerwonej bibuły wytnij płatki w kształtach pokazanych na zdjęciach obok. Na jeden kwiat będziesz potrzebować po 4 płatki w każdym z kształtów

Autor: Dorota Białek
Do przygotowanych wcześniej pręcików zamocuj drucik. Będzie on służył jako łodyga i element mocujący gwiazdę betlejemską do stroika

Autor: Dorota Białek
Za pomocą zapałki lub cienkiego patyczka zaokrąglonego na końcu, możesz sprawić, że płatki gwiazdy betlejemskiej z bibuły będą wyglądały jak prawdziwe. Wystarczy, że przeciągniesz dwukrotnie zapałką przez środek płatka uzyskując krzyżyk. Dzięki temu płatek będzie wyglądał realistycznie i łatwiej będzie go można formować.

Autor: Dorota Białek
Płatki zamocuj do pręcików za pomocą kleju. Układaj je naprzemiennie i delikatnie rozchylaj, aby uzyskać efekt jak na zdjęciu

Autor: Dorota Białek
Z zielonej bibuły wytnij cztery liście. Kształty wg uznania, np. takie jak na zdjęciu

Autor: Dorota Białek
Liście przyklejaj od spodu do drucika. Jeśli masz różne kształty liści, rób to naprzemiennie. Następnie obwiąż drucik zieloną bibułą imitując łodygę