Leśniczówka w Bieszczadach. Dom wpisany w krajobraz

2021-02-10 17:34 Materiały prasowe
leśniczówka w Bieszczadach
Autor: Juliusz Sokołowski Dom wpasował się w bieszczadzki kraojobraz

Dom powstał przy granicy Polski z Ukrainą. Architekci ze studia Medusa Group zaprojektowali bryłę, która zatapia się w górzystym pejzażu. Piękne i dzikie tereny Bieszczad zachwycają melancholią i bogactwem natury, przyciągając miłośników dzikiej przyrody.

Architektura rysuje granice z przyrodą. Od drogi dom pozostanie nieogrodzony. Miejscami przestrzeń przenika przez bryłę, gdzie indziej nachodzi na budynek. Dach pokryty strukturą ziemną z warstwą darni wpisał dom w kontekst miejsca i osłabił poczucie jego obecności na tle Otrytu – malowniczego, górzystego pasma Bieszczad.

Dom zaprojektowany dla firmy Henniger Investment podkreślać ma piękno miejsca, nie wpływając negatywnie na jego odbiór. Kryty cortenem budynek kadruje widok, miejscami nawet powiela go refleksami na dużych przeszkleniach.

Co wyróżnia nowoczesny dom energooszczędny?

Architektura skrywa się wśród zieleni, dzięki czemu otwiera dom na panoramę nakładających się na siebie bieszczadzkich szczytów. Jednocześnie nie zabiera tego widoku innym. Od strony sąsiedniej zabudowy dom przypominać miał załamanie wzgórza, zaś od północy zachować charakter budynku, który posiada swoją skalę i masę.

Na zabudowę składa się na strefa prywatna z gabinetem i zapleczem rekreacyjno-wypoczynkowym oraz spa ze skrzydłem gościnnym mieszczącym kilka pokoi. Wyzwaniem było wpisanie budynku z tak bogatym programem funkcjonalnym w morfologię działki. Kiedy budynek okrył się rdzawą powłoką oraz grubą warstwą zieleni zatracił się w pejzażu.

Polecany artykuł:

Działka, w sposób planowany i zgodny z naturalnymi procesami zabliźniła większość śladów architektonicznej interwencji, pozostawiając na widoku wyłącznie te elementy, które podkreślić miały zaprojektowaną tektonikę terenu.

  • lokalizacja: Bieszczady
  • architekci: Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
  • współpraca autorska: Jarosław Przybyłka, Anna Gołyga, Michał Sokołowski, Michał Laskowski
  • konstrukcja: KZ STUDIO PROJEKT
  • branże: WN-PROJEKT, ELSANTEAM, Eko Elprom
  • inwestor: Henniger Investment
  • powierzchnia użytkowa: 352,58 m kw.
  • projekt: 2019
  • realizacja: 2020
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE