Wiosna w ogrodzie warzywnym: wczesne uprawy warzyw w gruncie i pod osłonami

2014-02-17 12:01 Katarzyna Józefowicz
wiosna-w-warzywniku
Autor: photos.com Wiosna w ogrodzie warzywnym to czas przygotowania grządek i wysiewu pierwszych warzyw

Wiosna w ogrodzie warzywnym to czas przygotowania grządek i wysiewu pierwszych warzyw. Jakie warzywa można wysiewać najwcześniej? Wczesne uprawy warzyw w gruncie i pod osłonami.

Dla każdego ogrodnika wiosna to niezwykle pracowity okres w roku. Wzrastająca temperatura i ciepłe promienie słońca sprzyjają rozwojowi roślin, dlatego wiosną można rozpocząć uprawę wczesnych warzyw w gruncie i pod osłonami. Wiosna w ogrodzie warzywnym: wczesna uprawa warzyw w gruncie i pod osłonami.

Wiosenne prace w ogrodzie warzywnym – przygotowanie podłoża

Jeśli tylko pogoda na to pozwoli, pierwsze prace w warzywniku powinniśmy zacząć w marcu. W tym czasie należy przygotować dla roślin odpowiednie stanowisko i wysiać nasiona warzyw wytrzymałych na niską temperaturę. Najlepszym sposobem na użyźnienie podłoża jest wykorzystanie dobrze rozłożonego kompostu (w ilości 6–8 kg/m2).

Kiedy wysiewać nasiona warzyw?


Po nawiezieniu, przekopaniu i wyrównaniu powierzchni ziemi, pod koniec marca lub na początku kwietnia do gruntu możemy wysiać nasiona: bobu, rzodkiewki, marchwi, szczawiu,
pietruszki, grochu. Nasiona tych warzyw nie są zbyt wrażliwe na niską temperaturę, a do kiełkowania wystarcza im zaledwie 2–6 stopni C. Tak wczesny termin siewu jest szczególnie ważny dla roślin dnia długiego, gdyż wysiane zbyt późno, zamiast rozwijać część użytkową, mogą wybijać w pęd kwiatowy (np. szpinak, sałata, rzodkiewka). Nieco później – w połowie kwietnia – do gruntu wysiewamy: cebulę, sałatę, buraki ćwikłowe, kalarepę, koper oraz wysadzamy zahartowaną rozsadę wczesnych odmian kalarepy, kapusty, kalafiorów, porów oraz selerów.

Wiosenna uprawa warzyw pod osłonami

W marcu rozpoczynamy również przygotowanie rozsady warzyw delikatniejszych lub przeznaczonych do uprawy pod osłonami. Do pojemników wysiewamy nasiona papryki, ogórków, pomidorów, porów, selerów, wczesnej kapusty, kalafiora i brokuła. W ciepłych tunelach foliowych lub szklarniach (na podgrzewanym podłożu, np. obornikiem) sadzimy warzywa ciepłolubne (ogórek, pomidor, papryka). W nieogrzewanych, niskich tunelach lub inspektach w marcu lub na początku kwietnia siejemy nasiona rzodkiewki, sałaty, cebuli dymki i kopru oraz wysadzamy zahartowaną rozsadę kalarepy, wczesnej kapusty, selera i kalafiora.

wiosna-w-warzywniku
Autor: photos.com Wiosna w ogrodzie warzywnym to czas przygotowania grządek i wysiewu pierwszych warzyw
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE