Uprawa malin jesiennych. Maliny powtarzające owocowanie
Maliny jesienne to maliny powtarzające owocowanie. Radzimy jak uprawiać maliny jesienne: kiedy sadzić i przycinać maliny jesienne. Odmiany malin jesiennych. Poradnik: uprawa malin jesiennych.
Pod nazwą maliny jesienne kryją się odmiany malin powtarzające owocowanie. Ze względu na podwójne owocowanie (latem na pędach dwuletnich i jesienią na pędach jednorocznych), odmiany te z roku na rok zyskują coraz większą popularność. Warto poznać zasady uprawy i pielęgnacji malin jesiennych, ponieważ różnią się one od zasad, które stosujemy w przypadku uprawy malin letnich (owocujących tylko na pędach dwuletnich, niepowtarzających owocowania).
Uprawa malin: sadzenie malin jesiennych
Krzewy malin z odsłoniętym korzeniem najlepiej sadzić jesienią (od końca października do połowy listopada) lub wiosną. Krzewy rosnące w doniczkach można sadzić od wiosny do jesieni (poza miesiącami letnimi). Maliny jesienne (powtarzające kwitnienie) sadzi się w systemie zagonowym, czyli swobodnie rosnących krzewów.
Uprawa malin: cięcie malin jesiennych
Cięcie malin jesiennych jest niezbędne do prawidłowego kwitnienia i owocowania krzewów malin w przyszłym sezonie. Odmiany malin jesiennych owocują jesienią na pędach jednorocznych, które wyrosłe w danym roku, a po raz drugi w roku następnym na tych samych pędach (już dwuletnich), na niższych rozgałęzieniach. Jesienią pędy jednoroczne można skrócić poniżej miejsca owocowania, a następnie usunąć je po owocowaniu w roku następnym. Znacznie częściej usuwa się wszystkie pędy przy ziemi po jednokrotnym, jesiennym zbiorze owoców. Wtedy owoce na pędach jednorocznych (w kolejnym sezonie) będą większe, a plon będzie wyższy. Warto więc zrezygnować z owocowania na pędach dwuletnich (z ubiegłego sezonu).
Odmiany malin jesiennych
- ‘Polka’ – owoce średnio duże, stożkowate, czerwone z silnym połyskiem, jędrne.
- ‘Polana’ – owoce duże lub o średniej wielkości, szeroko stożkowate, intensywnie czerwone z połyskiem, zwarte, smaczne.
- ‘Poranna Rosa’ – owoce średnio duże, kuliste, żółte, jędrne o średnio silnym połysku, silnie zrośnięte z dnem kwiatowym.
- ‘Polesie’ – owoce duże, sercowatego kształtu, ciemno czerwone z niewielkim omszeniem.