Jak suszyć śliwki? Suszenie śliwek w piekarniku, w suszarce i na słońcu
Suszone śliwki węgierki to znakomity dodatek do wielu różnych potraw. Poznaj domowe sposoby na suszenie śliwek. Jak suszy się śliwki w domu?
Spis treści
- Jakie śliwki wybrać do suszenia?
- Jak suszyć śliwki w piekarniku?
- Suszenie śliwek w suszarce
- Suszenie śliwek na słońcu
- Jak przechowywać suszone śliwki?
Suszone owoce to doskonała przekąska i znakomity dodatek do wielu potraw. Susz owocowy można kupić w sklepie, ale można też przygotować go samodzielnie, dzięki czemu będzie miał lepszy smak i zachowa więcej składników odżywczych. Owocami idealnie nadającymi się do suszenia są między innymi śliwki węgierki (doskonale nadają się również na przetwory). Po prawidłowym wysuszeniu, zachowują większość substancji odżywczych, a ich miąższ pozostaje miękki i elastyczny. Oto sposób na suszenie śliwek domowym sposobem.
Jakie śliwki wybrać do suszenia?
Suszenie śliwek domowym sposobem nie jest trudne i nie wymaga dużo pracy, zanim jednak do tego przystąpimy, musimy wybrać odpowiednie owoce. Śliwki przeznaczone do suszenia, powinny być w pełni dojrzałe, jędrne, zdrowe i nieuszkodzone, bez jakichkolwiek skaz, nalotów czy przebarwień.
Jak suszyć śliwki w piekarniku?
- Po oczyszczeniu śliwki należy przepłukać wrzątkiem lub blanszować w gorącej wodzie przez kilkanaście sekund, co zmiękczy skórkę i pomoże usunąć z jej powierzchni woskowy nalot, utrudniający parowanie wody.
- Po zblanszowaniu, śliwki należy wysuszyć na sitku, pozbawić pestek, a następnie umieścić na gęstej, metalowej kratce lub blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawić do elektrycznego piekarnika.
- Śliwki powinny być suszone w dość niskiej temperaturze (55-60 st. C, nie może przekraczać 70 st. C), co zapobiega ich przegrzaniu, przypaleniu, pękaniu i nadmiernemu przesuszeniu oraz zmniejsza straty cennych składników odżywczych.
- Podczas suszenia śliwek w piekarniku warto włączyć funkcję termoobiegu lub pozostawić uchylone drzwiczki piecyka, co pozwoli na lepszy przepływ ciepłego powietrza i znacznie przyspieszy proces suszenia.
- Śliwki możemy pozostawić w piekarniku na dobę, ale jeśli nie chcemy ryzykować popękania skórki i nadmiernego wysuszenia owoców, możemy suszyć je na raty.
- Pierwszy etap suszenia śliwek powinien odbywać się w niższej temperaturze (ok. 50 st.C ) i trwać ok. 4 godzin.
- Po przestudzeniu śliwek można rozpocząć drugie suszenie, które również powinno trwać kilka godzin, ale w nieco wyższej temperaturze (60-65 st. C).
- Przeczytaj też: Śliwa w ogrodzie - uprawa, pielęgnacja, szkodniki, odmiany
Suszenie śliwek w suszarce
Zamiast piekarnika do suszenia śliwek możemy wykorzystać elektryczną suszarkę do warzyw i owoców, w której owoce wysuszą się szybko i nie będą narażone na przypalenie.
Suszenie śliwek na słońcu
Śliwki możemy też suszyć na słońcu, gdyż jest to z najlepszy i najbardziej ekologiczny sposób suszenia owoców i warzyw. Metodę tą możemy jednak zastosować tylko wtedy, gdy przez kilka dni panuje słoneczna, ciepła i sucha pogoda.
Jak przechowywać suszone śliwki?
Gotowe wysuszone śliwki powinny mieć ciemną, lśniącą, pomarszczoną skórkę i elastyczny, dość miękki miąższ. Owoce należy zużyć w ciągu kilku miesięcy, przechowując je w lodówce lub w szczelnie zamykanym, szklanym pojemniku, wyłożonym pergaminem.
Zobacz galerię: Przetwory ze śliwek
Autor: Getty Images
Ze śliwek najczęściej robi się powidła