Suszone śliwki – jak ususzyć śliwki domowym sposobem

2016-08-01 8:00 Katarzyna Józefowicz

Suszone śliwki węgierki to znakomity dodatek do wielu różnych potraw. Poznaj domowy sposób na suszenie śliwek. Jak ususzyć śliwki w domu.

Suszone owoce to doskonała przekąska i znakomity dodatek do wielu potraw. Susz owocowy można kupić w sklepie, ale można też przygotować go samodzielnie, dzięki czemu będzie miał lepszy smak i zachowa więcej składników odżywczych. Owocami idealnie nadającymi się do suszenia są między innymi śliwki węgierki. Po prawidłowym wysuszeniu, zachowują większość substancji odżywczych, a ich miąższ pozostaje miękki i elastyczny. Oto sposób na suszenie śliwek domowym sposobem.

>>Nie przegap: Czy można palić ognisko we własnym ogródku? Czy spalanie suchych liści jest legalne?

Suszenie śliwek domowym sposobem: krok po kroku

Suszenie śliwek domowym sposobem nie jest trudne i nie wymaga dużo pracy, zanim jednak do tego przystąpimy, musimy wybrać odpowiednie owoce. Śliwki przeznaczone do suszenia, powinny być w pełni dojrzałe, jędrne, zdrowe i nieuszkodzone.

  • Po oczyszczeniu należy je przepłukać wrzątkiem lub blanszować w gorącej wodzie przez kilkanaście sekund, co zmiękczy skórkę i pomoże usunąć z jej powierzchni woskowy nalot, utrudniający parowanie wody.
  • Po zblanszowaniu, śliwki należy wysuszyć na sitku, pozbawić pestek, a następnie umieścić na gęstej, metalowej kratce lub blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawić do elektrycznego piekarnika.
  • Owoce powinny być suszone w dość niskiej temperaturze (55-60 st. C, nie może przekraczać 70 st. C), co zapobiega ich przegrzaniu, przypaleniu, pękaniu i nadmiernemu przesuszeniu oraz zmniejsza straty cennych składników odżywczych.
  • Podczas suszenia warto włączyć funkcję termoobiegu lub pozostawić uchylone drzwiczki piecyka, co pozwoli na lepszy przepływ ciepłego powietrza i znacznie przyspieszy proces suszenia.
  • Śliwki możemy pozostawić w piekarniku na dobę, ale jeśli nie chcemy ryzykować popękania skórki i nadmiernego wysuszenia owoców, możemy suszyć je na raty.
  • Pierwszy etap suszenia powinien odbywać się w niższej temperaturze (ok. 50 st.C ) i trwać ok. 4 godzin.
  • Po przestudzeniu owoców można rozpocząć drugie suszenie, które również powinno trwać kilka godzin, ale w nieco wyższej temperaturze (60-65 st. C).

>>Przeczytaj też: Drzewa owocowe: odmiany śliwy do przydomowego ogrodu

Zamiast piekarnika do suszenia śliwek możemy wykorzystać elektryczną suszarkę do warzyw i owoców, w której owoce wysuszą się szybko i nie będą narażone na przypalenie.

Śliwki możemy też suszyć na słońcu, gdyż jest to z najlepszy i najbardziej ekologiczny sposób suszenia owoców i warzyw. Metodę tą możemy jednak zastosować tylko wtedy, gdy przez kilka dni panuje słoneczna, ciepła i sucha pogoda. Gotowe wysuszone śliwki powinny mieć ciemną, lśniącą, pomarszczoną skórkę i elastyczny, dość miękki miąższ. Owoce należy zużyć w ciągu kilku miesięcy, przechowując je w lodówce lub w szczelnie zamykanym, szklanym pojemniku, wyłożonym pergaminem.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE