Suszone śliwki – jak ususzyć śliwki domowym sposobem

2021-08-30 12:05
sliwki-suszone
Autor: www.thinkstockphotos.com Suszone śliwki to znakomity dodatek do wielu potraw

Suszone śliwki węgierki to znakomity dodatek do wielu różnych potraw. Poznaj domowy sposób na suszenie śliwek. Jak ususzyć śliwki w domu.

Suszone owoce to doskonała przekąska i znakomity dodatek do wielu potraw. Susz owocowy można kupić w sklepie, ale można też przygotować go samodzielnie, dzięki czemu będzie miał lepszy smak i zachowa więcej składników odżywczych. Owocami idealnie nadającymi się do suszenia są między innymi śliwki węgierki. Po prawidłowym wysuszeniu, zachowują większość substancji odżywczych, a ich miąższ pozostaje miękki i elastyczny. Oto sposób na suszenie śliwek domowym sposobem.

Suszenie śliwek domowym sposobem: krok po kroku

Suszenie śliwek domowym sposobem nie jest trudne i nie wymaga dużo pracy, zanim jednak do tego przystąpimy, musimy wybrać odpowiednie owoce. Śliwki przeznaczone do suszenia, powinny być w pełni dojrzałe, jędrne, zdrowe i nieuszkodzone.

Jak suszyć śliwki: instrukcja

  • Po oczyszczeniu śliwki należy przepłukać wrzątkiem lub blanszować w gorącej wodzie przez kilkanaście sekund, co zmiękczy skórkę i pomoże usunąć z jej powierzchni woskowy nalot, utrudniający parowanie wody.
  • Po zblanszowaniu, śliwki należy wysuszyć na sitku, pozbawić pestek, a następnie umieścić na gęstej, metalowej kratce lub blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawić do elektrycznego piekarnika.
  • Śliwki powinny być suszone w dość niskiej temperaturze (55-60 st. C, nie może przekraczać 70 st. C), co zapobiega ich przegrzaniu, przypaleniu, pękaniu i nadmiernemu przesuszeniu oraz zmniejsza straty cennych składników odżywczych.
  • Podczas suszenia śliwek w piekarniku warto włączyć funkcję termoobiegu lub pozostawić uchylone drzwiczki piecyka, co pozwoli na lepszy przepływ ciepłego powietrza i znacznie przyspieszy proces suszenia.
  • Śliwki możemy pozostawić w piekarniku na dobę, ale jeśli nie chcemy ryzykować popękania skórki i nadmiernego wysuszenia owoców, możemy suszyć je na raty.
  • Pierwszy etap suszenia śliwek powinien odbywać się w niższej temperaturze (ok. 50 st.C ) i trwać ok. 4 godzin.
  • Po przestudzeniu śliwek można rozpocząć drugie suszenie, które również powinno trwać kilka godzin, ale w nieco wyższej temperaturze (60-65 st. C).
Dlaczego warto jeść śliwki?

Przeczytaj też:

Drzewa owocowe: odmiany śliwy do przydomowego ogrodu

Zamiast piekarnika do suszenia śliwek możemy wykorzystać elektryczną suszarkę do warzyw i owoców, w której owoce wysuszą się szybko i nie będą narażone na przypalenie.

Nie przegap:

Czy można palić ognisko we własnym ogródku? Czy spalanie suchych liści jest legalne?

Śliwki możemy też suszyć na słońcu, gdyż jest to z najlepszy i najbardziej ekologiczny sposób suszenia owoców i warzyw. Metodę tą możemy jednak zastosować tylko wtedy, gdy przez kilka dni panuje słoneczna, ciepła i sucha pogoda. Gotowe wysuszone śliwki powinny mieć ciemną, lśniącą, pomarszczoną skórkę i elastyczny, dość miękki miąższ. Owoce należy zużyć w ciągu kilku miesięcy, przechowując je w lodówce lub w szczelnie zamykanym, szklanym pojemniku, wyłożonym pergaminem.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE