Seler naciowy - wymagania, uprawa, pielęgnacja, zbiory

2020-08-21 11:38 Maciej Aleksandrowicz
Seler naciowy
Autor: GettyImages Nać selera, czyli liście i ogonki liściowe, mogą być spożywane na surowo

Seler naciowy z każdym rokiem coraz bardziej zyskuje na popularności. Uprawa selera naciowego nie jest trudna, pod warunkiem, że zapewnimy roślinie odpowiednie warunki wzrostu.

Choć w naszym kraju wciąż bardziej popularna jest uprawa selera korzeniowego, bez którego nie może się przecież obejść żadna zupa jarzynowa, czy różnego rodzaju popularne sałatki, to już od dłuższego czasu naciowy seler (łac. Apium graveolens var. dulce) zyskuje coraz większe grono zwolenników. Wynika to między innymi z faktu, iż jest on uważany za jedno z najwartościowszych warzyw, ponieważ posiada cenne składniki odżywcze i właściwości prozdrowotne. Seler naciowy jest ceniony w kuchni jako przyprawa i składnik diet i koktajli odchudzających, chroni przed nowotworami, oczyszcza organizm i wspomaga procesy trawienne. 

Seler naciowy to odmiana selera zwyczajnego, której cechą charakterystyczną jest brak gorzkiego smaku liści i ogonków, brak korzenia spichrzowego oraz wykształcenie gęstej rozety liści o zgrubiałych i soczystych ogonkach liściowych.

Seler naciowy - wymagania i uprawa

Do uprawy selera naciowego najlepiej wybrać gleby ciepłe, żyzne, torfowe lub czarnoziemy o pH 6-7, a jeśli gleba w ogrodzie jest zbyt kwaśna najpierw trzeba przeprowadzić wapnowanie i uregulować pH. Jednak warto pamiętać, że selery źle znoszą świeże wapnowanie i lepiej przeprowadzić zabieg ten poprzednią jesienią lub przy uprawie przedplonu. Ponieważ seler potrzebuje zasobnej gleby, bardzo korzystnie jest wzbogacić i przygotować podłoże właśnie jesienią, np. obornikiem lub kompostem przed założeniem uprawy.

Uprawy selera naciowego nie powinno się planować co najmniej przez 4 lata w miejscach, gdzie wcześniej był on uprawiany (lub inne warzywa z rodziny selerowatych, np. marchew, pietruszka).

Jak przygotować rozsadę selera naciowego?

Najpopularniejszą metodą uprawy jest wysiew nasion i produkcja rozsady, której przygotowanie trwa od 1,5 do 2,5 miesiąca (6-10 tygodni).  Można oczywiście w maju/czerwcu kupić w sklepie ogrodniczym lub na targu gotowe sadzonki selera i posadzić w ogrodzie lub pojemniku, ale z pewnością więcej satysfakcji da samodzielne przygotowanie rozsady.

  1. Nasiona wysiewa się w połowie marca (np. do skrzynek umieszczonych w szklarni lub tunelu foliowym).

  2. Niezbędna temperatura wzrostu to 25 st. C, a przy pierwszych wschodach 15-20 st. C.

  3. Po pojawieniu się pierwszych liści, rozsadę pikuje się w rozstawie 3x4-5 cm.

  4. Zahartowana rozsada jest gotowa do posadzenia na miejsce stałe w gruncie, gdy seler wykształci 4-5 liści - najlepiej pod koniec maja lub w pierwszej połowie czerwca, aby uniknąć niespodziewanych chłodów.

  5. Rozsadę sadzimy co około około 40cm w rzędach i podobnie między rzędami.

Popularne i polecane odmiany selera naciowego to np. ‘Artur’, ‘Kylian’, ‘Imperial’ oraz ‘Zefir’.

Pielęgnacja i zbiór selera naciowego

Najważniejszym zabiegiem podczas wzrostu selera jest systematyczne podlewanie, szczególnie w okresie ciepłej, suchej pogody, dzięki czemu będzie równomiernie przyrastał. Należy także regularnie odchwaszczać uprawy, co jest bardzo ważne w pierwszym okresie po wysadzeniu młodej rozsady.

Zbiór selera naciowego można rozpocząć już od fazy młodych (kilkulistkowych) rozet selera. Zwykle pierwsze ogonki liściowe zbiera się po około czterech tygodniach od posadzenia rozsady. Ze zbiorami trzeba zdążyć przed pierwszymi przymrozkami, gdyż przemarznięte rozety gorzej się przechowują i szybciej tracą wartości odżywcze. Warto także pamiętać, że zbyt długie przetrzymywanie roślin na polu lub w ogrodzie, powoduje, że ogonki liściowe stają się włókniste i mniej smaczne.
Technika zbioru polega na wycięciu selera nożem nieco poniżej poziomu gleby tak, aby przyciąć dodatkowo kawałek korzenia, dzięki czemu nać będzie zwarta i nie rozsypie się.

Terminarz zbioru warzyw: jakie warzywa zbieramy we wrześniu, październiku, listopadzie >>>

Wykorzystanie selera naciowego

Nać selera czyli liście i ogonki liściowe, mogą być spożywane bezpośrednio, służyć jako przyprawa, ale także mogą być konserwowane, suszone czy mrożone. Powszechnie wykorzystywane są również do wyrobu zup, gotowych dań, mrożonek, koncentratów oraz soków i koktajli wielowarzywnych.

Warto wiedzieć

Seler jest jednym z warzyw, które zawierają luteolinę – flawonoid roślinny charakteryzujący się cennymi właściwościami prozdrowotnymi, potwierdzonymi w badaniach naukowych. Okazuje się, że regularne spożywanie selera (a także m.in. pietruszki, zielonej papryki, brokułów, czy marchwi) może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE