Przetwory z truskawek – co można zrobić z truskawek

Przetwory z truskawek można przygotować samodzielnie w domu. Z truskawek można zrobić dżemy, kompoty, konfitury. Można także owoce truskawek zamrozić. Przeczytaj, kiedy zbierać truskawki na przetwory i co można zrobić z truskawek.
Truskawki to jedne z najbardziej lubianych i cenionych owoców sezonowych. Niestety, ich zbiory trwają zwykle dość krótko (od końca maja do połowy czerwca, z wyjątkiem odmian powtarzających, owocujących także w drugiej połowie lata). Dlatego owoce truskawek trzeba wykorzystać jak najlepiej, na przykład robiąc z nich przetwory.
>>Przeczytaj też: Truskawki pnące (zwisające) – uprawa truskawek pnących w ogrodzie i na balkonie
Kiedy zbierać truskawki na przetwory
Truskawki należy zbierać w fazie pełnego wybarwienia, jednak owoce muszą być jeszcze jędrne i twarde. Zbiory przeprowadza się w suchy, niezbyt gorący dzień, gdyż wilgotne od deszczu owoce bardzo szybko tracą świeżość i łatwo gniją.
>>Przeczytaj też: Kiedy i jak zbierać truskawki
Co można zrobić z truskawek
Truskawki doskonale smakują zaraz po zbiorze, bez żadnych dodatków, ale równie smaczne mogą być też pod postacią deserów. Truskawki ze śmietaną, koktajl mleczno-truskawkowy z dodatkiem bananów, mus truskawkowy oraz lody z truskawkami to klasyka letnich deserów, ale owoce mogą także służyć do przygotowania innych potraw, jak np. zupy truskawkowej, naleśników z truskawkami, makaronu z sosem truskawkowym, ryżu ze śmietaną i truskawkami, galaretki truskawkowej, sorbetu z truskawek, manny na mleku z musem truskawkowym, owsianki z truskawkami, knedli z truskawkami, sernika na zimno, gofrów z truskawkami i bitą śmietaną, pierogów z truskawkami, sałatek owocowych i wielu innych, smacznych dań oraz deserów.
Truskawki to także idealne owoce do wypieków, gdyż można z nich przygotować znakomitą tartę owocową, nadziewane bułki drożdżowe, tort truskawkowy lub biszkopt z owocami.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Z truskawek można zrobić pyszne dżemy i konfitury
Przetwory z truskawek
Z truskawek można także przyrządzić wiele napojów, takich jak:
- kompoty (np. kompot z truskawek i rabarbaru),
- lemoniady (truskawka ciekawie smakuje z dodatkiem soku pomarańczowego i limonki),
- soki,
- syropy,
- napoje alkoholowe (likiery, nalewki, wina).
Owoce truskawek doskonale najdą się również na zimowe przetwory takie jak:
- konfitury,
- dżemy,
- powidła,
- galaretki,
- musy,
- marmolady.
Do przetworów można wykorzystywać zarówno same truskawki jak i łączyć je z innymi owocami oraz różnymi dodatkami smakowymi (np. czekoladą, wanilią, imbirem, rumem, miodem). Truskawki znakomicie komponują się z rabarbarem, ale można je również łączyć z agrestem, poziomkami, porzeczkami, malinami, czarnymi jagodami, a nawet z gruszkami, jabłkami i kiwi.
Owoce truskawek doskonale nadają się także do mrożenia oraz do suszenia, dzięki czemu zimą można z nich przyrządzać wspaniałe desery, dodawać do zup mlecznych, makaronów i naleśników, a z suszu przygotowywać owocowe herbatki.