Przetwory z truskawek – co można zrobić z truskawek

2018-05-15 17:23
Truskawki
Autor: www.thinkstockphotos.com Smoothie z truskawek

Przetwory z truskawek można przygotować samodzielnie w domu. Z truskawek można zrobić dżemy, kompoty, konfitury. Można także owoce truskawek zamrozić. Przeczytaj, kiedy zbierać truskawki na przetwory i co można zrobić z truskawek.

Truskawki to jedne z najbardziej lubianych i cenionych owoców sezonowych. Niestety, ich zbiory trwają zwykle dość krótko (od końca maja do połowy czerwca, z wyjątkiem odmian powtarzających, owocujących także w drugiej połowie lata). Dlatego owoce truskawek trzeba wykorzystać jak najlepiej, na przykład robiąc z nich przetwory.

>>Przeczytaj też: Truskawki pnące (zwisające) – uprawa truskawek pnących w ogrodzie i na balkonie

Kiedy zbierać truskawki na przetwory

Truskawki należy zbierać w fazie pełnego wybarwienia, jednak owoce muszą być jeszcze jędrne i twarde. Zbiory przeprowadza się w suchy, niezbyt gorący dzień, gdyż wilgotne od deszczu owoce bardzo szybko tracą świeżość i łatwo gniją.

>>Przeczytaj też: Kiedy i jak zbierać truskawki

Co można zrobić z truskawek

Truskawki doskonale smakują zaraz po zbiorze, bez żadnych dodatków, ale równie smaczne mogą być też pod postacią deserów. Truskawki ze śmietaną, koktajl mleczno-truskawkowy z dodatkiem bananów, mus truskawkowy oraz lody z truskawkami to klasyka letnich deserów, ale owoce mogą także służyć do przygotowania innych potraw, jak np. zupy truskawkowej, naleśników z truskawkami, makaronu z sosem truskawkowym, ryżu ze śmietaną i truskawkami, galaretki truskawkowej, sorbetu z truskawek, manny na mleku z musem truskawkowym, owsianki z truskawkami, knedli z truskawkami, sernika na zimno, gofrów z truskawkami i bitą śmietaną, pierogów z truskawkami, sałatek owocowych i wielu innych, smacznych dań oraz deserów.

Truskawki to także idealne owoce do wypieków, gdyż można z nich przygotować znakomitą tartę owocową, nadziewane bułki drożdżowe, tort truskawkowy lub biszkopt z owocami.

Przetwory z truskawek

Z truskawek można także przyrządzić wiele napojów, takich jak:

  • kompoty (np. kompot z truskawek i rabarbaru),
  • lemoniady (truskawka ciekawie smakuje z dodatkiem soku pomarańczowego i limonki),
  • soki,
  • syropy,
  • napoje alkoholowe (likiery, nalewki, wina).

Owoce truskawek doskonale najdą się również na zimowe przetwory takie jak:

  • konfitury,
  • dżemy,
  • powidła,
  • galaretki,
  • musy,
  • marmolady.

Do przetworów można wykorzystywać zarówno same truskawki jak i łączyć je z innymi owocami oraz różnymi dodatkami smakowymi (np. czekoladą, wanilią, imbirem, rumem, miodem). Truskawki znakomicie komponują się z rabarbarem, ale można je również łączyć z agrestem, poziomkami, porzeczkami, malinami, czarnymi jagodami, a nawet z gruszkami, jabłkami i kiwi.

Owoce truskawek doskonale nadają się także do mrożenia oraz do suszenia, dzięki czemu zimą można z nich przyrządzać wspaniałe desery, dodawać do zup mlecznych, makaronów i naleśników, a z suszu przygotowywać owocowe herbatki.

Dżem truskawkowy bez konserwantów

QUIZ. Truskawki bez tajemnic? Test dla prawdziwych miłośników i znawców truskawek

Pytanie 1 z 14
Kiedy dojrzewają truskawki?
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE