Nasturcja większa – zastosowanie i uprawa nasturcji

2018-07-27 11:21 Michał Mazik

Nasturcja większa to jedna z najpopularniejszych roślin jednorocznych, znana niemal każdemu miłośnikowi ogrodów. Jej zaletą jest nie tylko atrakcyjny wygląd, ale także małe wymagania uprawowe i uniwersalne zastosowanie. Co warto wiedzieć o tym gatunku?

Nasturcja większa (łac. Tropaeolum majus) ma pokrój pnący i osiąga zazwyczaj 20-30 cm wysokości. Posiada charakterystyczne tarczowate liście i grzbieciste kwiaty. Kwitnie od czerwca nawet do późnej jesieni. Najczęściej uprawiane są odmiany o kwiatach pomarańczowych, ale na rynku można znaleźć także okazy kwitnące na żółto, czerwono-żółto a nawet brązowo.

>>Przeczytaj też: PNĄCZA. Najpopularniejsze pnącza jednoroczne do ogrodu i na balkon

Nasturcja - wymagania i uprawa

Nasturcję najlepiej uprawiać na stanowiskach słonecznych, ciepłych, osłoniętych. Preferuje podłoża gliniasto-piaszczyste, średnio żyzne. W zbyt zasobnej glebie może wytwarzać mniej kwiatów na korzyść części zielonych. Gatunek rozmnaża się z nasion – zaleca się je wysiewać od drugiej połowy kwietnia. Prawidłowa odległość między roślinami wynosi 15-20 cm. Trzeba dobrze przemyśleć miejsce uprawy nasturcji, gdyż roślina nie powinna być później przesadzana.

W czasie sezonu należy dbać o regularne podlewanie nasturcji, ponieważ roślina źle znosi suszę. Nasturcję można nawozić – od wiosny do końca lata – dawki nawozów powinny być jednak rozcieńczone. Ważna jest także profilaktyka ochrony przed szkodnikami (można wykorzystywać ekologiczne gnojówki z pokrzyw). Dużym zagrożeniem są w szczególności mszyce. Nasturcja większa jest także wrażliwa na przymrozki.

>>Przeczytaj też: Wiosenny wysiew pnączy jednorocznych. Kiedy siać jednoroczne pnącza

Nasturcja - zastosowanie w ogrodzie i na balkonie

Nasturcję można wykorzystywać jako roślinę rabatową oraz roślinę pojemnikową (na balkony i tarasy). Dobrze wygląda w szczególności w ogrodach urządzanych w stylu wiejskim. Można ją prowadzić na kratownicach. Czasem roślinę sadzi się w pobliżu warzywniaka, aby służyła jako pułapka na mszyce. Jej kwiaty są jadalne – dodaje się je do potraw i ciast. Często służą jako ozdoba dań. Mają lekko pikantny smak. Można sporządzać z nich także ocet kwiatowy.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE