Kminek zwyczajny - właściwości lecznicze i zastosowanie kminku
Kminek zwyczajny to zioło, które w domowej apteczce powinny mieć przede wszystkim osoby zmagające się z problemami trawiennymi. Poznaj właściwości lecznicze i zastosowanie kminku w ziołolecznictwie i kuchni.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Kminek zwyczajny dziki rośnie w Polsce na łąkach, pastwiskach i przydrożach
Kminek zwyczajny (łac. Carum carvi) to roślina, którą w Polsce można spotkać na łąkach, pastwiskach i przydrożach. W ziołolecznictwie wykorzystuje się dojrzałe owocostany kminku, które suszy się w miejscach przewiewnych, a owoce omłaca. Wówczas otrzymuje się owoce kminku (Fructus Carvi), z których można wyprodukować inny surowiec leczniczy – olejek kminkowy.
Kminek zwyczajny - właściwości lecznicze i zastosowanie
Kminek zwyczajny to sprawdzony środek na dolegliwości układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, odbijanie, bóle brzucha i lekkie zaparcia. W tym celu można zjeść łyżeczkę mielonego kminku wymieszanego z majerankiem i popić go wodą. W medycynie naturalnej kminek – ze względu na swoje właściwości mlekopędne - wykorzystuje się także w celu pobudzenia laktacji, dlatego zalecany jest kobietom karmiącym. Działa też słabo moczopędnie, wykrztuśnie.
Współczesna fitoterapia poleca stosowanie również olejku kminkowego. Zewnętrznie stosuje się go przy powierzchniowych zakażeniach bakteryjnych, grzybiczych i pasożytniczych (np. świerzb). Kminek zwyczajny to także powszechnie znana przyprawa, którą można dodać do wypiekanego pieczywa. Zbawienne może się okazać przyprawienie kminkiem tłustych i ciężkostrawnych potraw.