Kalina koralowa – właściwości i zastosowanie owoców kaliny koralowej

2015-09-15 12:46

Kalina koralowa to roślina, której właściwości lecznicze powinny docenić zwłaszcza kobiety. Kalina koralowa znalazła bowiem zastosowanie przede wszystkim jako środek na bolesne i obfite miesiączki. Poznaj właściwości i zastosowanie kaliny koralowej. Kiedy zbierać owoce kaliny koralowej i jak je przygotować?

Kalina koralowa (łac. Viburnum opulus) rośnie w Ameryce Północnej, na Syberii i w Europie. W Polsce w stanie naturalnym występuje w lasach i zaroślach nad brzegami wód. Jednak z tych miejsc można zbierać surowce z kaliny tylko po uzyskaniu odpowiedniego zezwolenia, gdyż – zgodnie z rozporządzeniem ministra środowiska - jest pod częściową ochroną. Bez przeszkód można owoce kaliny pozyskiwać z krzewów rosnących w parkach i ogrodach, gdzie jest sadzona jako roślina ozdobna.

Kalina koralowa – pozyskiwanie i suszenie surowca

W medycynie naturalnej wykorzystuje się korę z młodych gałązek kaliny koralowej (Cortex Viburni opuli), którą zbiera się w kwietniu i suszy w warunkach naturalnych lub w suszarniach w maksymalnej temperaturze 40 st. C. Wiosną zbiera się także kwiaty kaliny koralowej (Flos Viburni opuli). Z kolei we wrześniu na krzewach kaliny pojawiają się piękne, szkarłatne owoce (Fructus Viburni opuli) – kolejny surowiec lecznicy. Owoce kaliny koralowej suszy się w suszarniach w maksymalnej temperaturze 40 st. C.

Przeczytaj też:

Kaliny – popularne gatunki do ogrodu

Sadzenie krzewów i drzew z odkrytymi korzeniami

Kalina koralowa – skład i właściwości

Kora kaliny zawiera m.in. garbniki, trójterpeny, fitosterole, sole mineralne i olejki eteryczne. Podobny skład mają owoce, które dodatkowo zawierają saponiny, będące w większych ilościach trujące. Przetwory z kory i owoców kaliny wykazują działanie rozkurczowe na macicę i hamują niewielkie krwawienia. W związku z tym współczesna fitoterapia poleca ich stosowanie przy bolesnym miesiączkowaniu, zbyt obfitych miesiączkach, dodatkowych krwawieniach okresu przekwitania, jak również przy hemoroidach. Ze względu na zawartość garbników i właściwości antybakteryjne stanowią także sprawdzony środek na biegunkę oraz na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Poza tym – ze względu na zawartość fitosteroli – obniżają poziom cholesterolu. Natomiast sok z owoców kaliny z miodem złagodzi kaszel. Z kolei odwar z kwiatów kaliny koralowej jest stosowany na poprawę trawienia.

Kalina koralowa – zastosowanie w kuchni

Z owoców kaliny koralowej można przyrządzić dżemy, konfitury, marmolady, a także galaretki, soki i nalewki. Owoce należy spożywać po przemrożeniu i po obróbce termicznej, gdyż wówczas tracą goryczkę i swoje trujące właściwości, wynikające z zawartości saponin. Jedzone surowe w większych ilościach mogą spowodować zatrucie, którego objawami są zawroty głowy, wymioty i utrata przytomności.

Przepis na nalewkę z owoców kaliny koralowej na bolesne miesiączki

Wsyp do półmiska 2 szklanki owoców kaliny i zalej je 0,5 litra spirytusu. Całość odstaw na 2 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce. Po tym czasie zlej alkohol, owoce wyciśnij, a do powstałego soku wlej 1,5 szklanki płynnego miodu i wymieszaj. Następnie sok połącz z 0,5 lita wódki i odstaw na tydzień. Potem przefiltruj kilka razy i zlej do butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia po około pół roku.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE