Jak uprawiać żeń-szeń w ogrodzie

2015-03-04 11:55

Żeń-szeń z powodzeniem można uprawiać w Polsce, ale roślina wymaga dużej cierpliwości i pielęgnacji, a na plony trzeba czekać długie lata. Uprawa żeń-szenia w ogrodzie.

Spis treści

  1. Uprawa żeń-szenia: wymagania
  2. Uprawa żeń-szenia: wysiew nasion
  3. Właściwości korzenia żeń-szenia
  4. Zastosowanie korzenia żeń-szenia
  5. Korzeń żeń-szenia: sposób stosowania

Żeń-szeń (łac. Panax ginseng), znany jako ginseng, to bylina, naturalnie występująca w Azji. Ze względu na dużą mrozoodporność (wytrzymuje temperaturę do –40 st.C), nadaje się do uprawy polowej w Polsce. Roślina ma jednak dość duże wymagania uprawowe.

Uprawa żeń-szenia: wymagania

Żeń-szeń powinien być uprawiany na stanowiskach ciepłych, zacienionych, osłoniętych od wiatru. Zbyt nasłonecznione stanowisko prowadzi do poparzenia roślin i w konsekwencji ich zamierania. Zdarza się, że konieczne jest zastosowanie kontrolowanego cieniowania roślin. Optymalne podłoże do uprawy żeń-szenia jest przewiewne, przepuszczalne, żyzne, próchnicze i lekko kwaśne (pH 5,5–6,5). Roślina nie znosi ciepłych i wilgotnych zim.Od wiosny do jesieni warto stosować w uprawie żeń-szenia nawozy wieloskładnikowe. Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest regularnie odchwaszczanie roślin.

Uprawa żeń-szenia: wysiew nasion

Samodzielne rozmnażanie żeń-szenia jest czasochłonne. Nasiona można wysiewać dopiero po stratyfikowaniu – kilkumiesięcznym przechowywaniu w wilgotnym piasku w chłodnej temperaturze. Sam proces kiełkowania może trwać kilkanaście miesięcy. Przyrosty masy korzeni również są niewielkie (około 1g rocznie). Dlatego zaleca się kupować nasiona już po stratyfikacji lub ukorzenione 1–2 letnie sadzonki. Można je wysadzać jesienią lub wiosną. Zaleca się stosować ściółkowanie.Korzenie najlepiej pozyskiwać z okazów sześcioletnich i starszych. Zwykle zbiera się je jesienią lub wiosną.

Zioła w domu i na balkonie

Żeń-szeń (łac. Panax ginseng) jest stosowany w medycynie Wschodu od ponad pięciu tysiącleci. Do Europy dotarł dopiero na początku XVII wieku. Od tamtej pory zdobył ogromną popularność jako uniwersalny lek na dolegliwości ciała i ducha.Żeń-szeń uprawia się dla korzeni, pozyskiwanych jesienią lub wiosną. Materiał zbiera się z okazów sześcioletnich i starszych Przyrosty są bardzo wolne i wynoszą około 1g rocznie. Nie to jednakże sprawia, że żeń-szeń jest tak cenny.

Właściwości korzenia żeń-szenia

Surowiec zielarski – korzen żeń-szenia – zawiera ponad 200 związków aktywnie czynnych, w różny sposób wpływających na organizm. Kluczowe są ginsenozydy (najwięcej występuje w drobnych korzeniach), które wzmacniają odporność organizmów i zwiększają utlenienie narządów wewnętrznych. Ponadto korzeń żeń-szenia zawiera panaksany, obniżające zawartość cukru, panaksynole działające przeciwzakrzepowo, wiele witamin i soli mineralnych. To sprawia, że żeń-szeń jest wartościowym, naturalnym lekiem, wspomagającym leczenie wielu chorób

Zastosowanie korzenia żeń-szenia

  • opóźnia procesy starzenia;
  • wzmacnia koncentrację i poprawia pamięć;
  • zwiększa odporność na infekcje bakteryjne i wirusowe;
  • obniża poziom cholesterolu we krwi;
  • zwiększa wydolność organizmu i potencję u mężczyzn.

Korzeń żeń-szenia: sposób stosowania

Korzenie żeń-szenia najczęściej żuje się (około 1g przez 15 minut) lub przyrządza z niego napary. Rozdrobniony lub sproszkowany, wysuszony korzeń zalewa się wrzątkiem i przykrywa na kilkanaście minut. Zaleca się pić po wystudzeniu. Domowym sposobem można także przygotować nalewkę oraz maseczkę regenerującą skórę. W aptekach naturalny lek można kupić w formie tabletek i kapsułek.

Nasi Partnerzy polecają