Jak uprawiać żeń-szeń w ogrodzie

2015-03-04 11:55 Michał Mazik

Żeń-szeń z powodzeniem można uprawiać w Polsce, ale roślina wymaga dużej cierpliwości i pielęgnacji, a na plony trzeba czekać długie lata. Uprawa żeń-szenia w ogrodzie.

Żeń-szeń (łac. Panax ginseng), znany jako ginseng, to bylina, naturalnie występująca w Azji. Ze względu na dużą mrozoodporność (wytrzymuje temperaturę do –40 st.C), nadaje się do uprawy polowej w Polsce. Roślina ma jednak dość duże wymagania uprawowe.

Uprawa żeń-szenia: wymagania

Żeń-szeń powinien być uprawiany na stanowiskach ciepłych, zacienionych, osłoniętych od wiatru. Zbyt nasłonecznione stanowisko prowadzi do poparzenia roślin i w konsekwencji ich zamierania. Zdarza się, że konieczne jest zastosowanie kontrolowanego cieniowania roślin. Optymalne podłoże do uprawy żeń-szenia jest przewiewne, przepuszczalne, żyzne, próchnicze i lekko kwaśne (pH 5,5–6,5). Roślina nie znosi ciepłych i wilgotnych zim.
Od wiosny do jesieni warto stosować w uprawie żeń-szenia nawozy wieloskładnikowe. Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest regularnie odchwaszczanie roślin.

Uprawa żeń-szenia: wysiew nasion

Samodzielne rozmnażanie żeń-szenia jest czasochłonne. Nasiona można wysiewać dopiero po stratyfikowaniu – kilkumiesięcznym przechowywaniu w wilgotnym piasku w chłodnej temperaturze. Sam proces kiełkowania może trwać kilkanaście miesięcy. Przyrosty masy korzeni również są niewielkie (około 1g rocznie). Dlatego zaleca się kupować nasiona już po stratyfikacji lub ukorzenione 1–2 letnie sadzonki. Można je wysadzać jesienią lub wiosną. Zaleca się stosować ściółkowanie.

Korzenie najlepiej pozyskiwać z okazów sześcioletnich i starszych. Zwykle zbiera się je jesienią lub wiosną.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE