Jak suszyć i mrozić zioła. Konserwowanie ziół
Dostęp do świeżych ziół przez cały rok jest utrudniony. Dlatego najlepiej zebrane zioła ususzyć lub zamrozić. Poznaj sposoby konserwowania ziół. Konserwowanie ziół: suszenie ziół, mrożenie ziół.
Świeże zioła dostępne przez cały rok to luksus, na który nie zawsze można sobie pozwolić. Dlatego w ciągu całego roku zaleca się zbierać zapasy i konserwować zioła w różnej formie. Jak to robić?
Jak suszyć zioła
Najpopularniejszym sposobem konserwacji ziół jest suszenie. Technika suszenia zależy głównie od tego, jaką część rośliny pozyskujemy – nieco inaczej suszy się ziele, inaczej kwiaty, a jeszcze inaczej korzenie. Zawsze jednak surowiec zielarski należy rozkładać cienką warstwą. Poszczególne części roślin, szczególnie liście i kwiaty, należy chronić przed słońcem.Najczęściej z roślin zielarskich zbierane są liście, ziele lub kwiaty. Surowce te w warunkach domowych można suszyć naturalnie – w ciepłych miejscach, np. pod dachem lub na piecu. Podobnie można wysuszyć kłącza i korzenie, jednakże należy je wcześniej oczyścić i podzielić na części. Owoce i korę suszy się w wyższej temperaturze (40–70 st.C). W większości przypadków można to zrobić w piekarniku.
Jak mrozić zioła
Dla właścicieli dużych zamrażarek, dobrym rozwiązaniem jest mrożenie ziół. Surowiec zielarski warto w miarę możliwości dobrze rozdrobnić. Mrożone zioła zachowują lepszy aromat od tych suszonych. Najczęściej mrozi się liście i owoce. Do mrożenia można użyć dowolnych pojemników – wcześniej dla ułatwienia zaleca się je podpisać.
Kulki lodowe z ziół – gotowe mieszanki przypraw!
Interesującą modyfikacją mrożenia ziół jest stworzenie kulek lodowych. Rozdrobnione zioła umieszcza się w pojemnikach na lód i zalewa wodą. Po wyjęciu kostkę można dodać do ciepłej potrawy – zupy czy sosu. W taki sposób można konserwować pojedyncze zioła lub tworzyć gotowe mieszanki.Rośliny można utrwalać także w occie winnym, oleju lub oliwie. Przyprawy dodawane do tych substancji nadają im intensywnego aromatu. Tak zakonserwowane zioła wykorzystuje się głównie do sałatek i surówek.