Zespół badawczy z Uniwersytetu w Kent pod kierownictwem prof. Nigela Masona i dr Sary Lopez-Gomollon przeprowadził eksperyment, który zmienił dotychczasowe wyobrażenia o tym, co można uprawiać poza Ziemią. Wspólnie z brytyjską plantacją Dartmoor Tea oraz firmami Lightcurve Films i Europlanet naukowcy posadzili sadzonki herbaty w glebie imitującej tę księżycową oraz marsjańską.
W kontrolowanych warunkach, które symulowały temperaturę, wilgotność i światło panujące w przestrzeni kosmicznej, rośliny w księżycowej glebie rozwijały się równie dobrze jak te w tradycyjnej ziemi z Devon. Z kolei sadzonki w glebie marsjańskiej nie przetrwały.
– Wkraczamy w nową erę, w której myślimy o zasiedleniu kosmosu i budowie baz na Księżycu lub Marsie. Jedną z pierwszych rzeczy, które chcemy wiedzieć, co ludzie będą jeść? Te eksperymenty ujawniają, że rośliny lądowe, takie jak herbata, mogą być uprawiane na glebach księżycowych w szklarniach na Księżycu, co zapewni mieszkańcom takich baz pewien stopień autonomii i dostęp do świeżej żywności
– mówi profesor Mason.
“Wyniki tego projektu są bardzo obiecujące”
Studentki Anna-Maria Wirth i Florence Grant szczegółowo analizowały wilgotność gleby, zawartość składników odżywczych, pH, długość korzeni i stan liści roślin.
– Wyniki tego projektu są bardzo obiecujące, ponieważ pokazują, że herbata może być uprawiana na glebie księżycowej. Naszym kolejnym krokiem będzie lepsze zrozumienie fizjologii rośliny w tych warunkach, abyśmy mogli poprawić jej wzrost i w najlepszym przypadku przełożyć te odkrycia na inne uprawy
– podkreśla dr Lopez-Gomollon.
Eksperyment nie tylko daje nadzieję na życie na Księżycu, ale również uczy, jak rośliny radzą sobie w trudnych, ubogich glebach. Zmiany klimatu i nadmierna eksploatacja ziemi sprawiają, że coraz więcej terenów na Ziemi staje się jałowych. Takie badania mogą pomóc w opracowaniu nowych sposobów odnowy takich obszarów.
Poza tym zrozumienie, jak rośliny przystosowują się do trudnych gleb i ekstremalnych warunków, pomaga opracować bardziej odporne odmiany i strategie uprawy na terenach, gdzie gleba jest wyjątkowo uboga.

i
Pierwsze wnioski
Maarten Roos-Serote z Lightcurve Films, który zainicjował projekt, przypomina, że początkowo eksperymentowano z herbatą w Portugalii, by ustalić standardowe parametry wzrostu roślin. Dzięki współpracy z Dartmoor Tea udało się włączyć profesjonalnie uprawiane sadzonki do eksperymentu.
Jo Harper z Dartmoor Tea przyznaje, że udział w badaniach przyniósł również korzyści dla samej plantacji:
– Wyniki fazy próbnej doprowadziły już do bezpośrednich usprawnień w sposobie uprawy i pielęgnacji naszych roślin tutaj, w Devon, co potencjalnie może przynieść korzyści szerszemu przemysłowi herbacianemu.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Te duże rośliny doniczkowe "zrobią" ci salon! Zobacz najpiękniejsze kwiaty doniczkowe XXL