Grusze japońskie (azjatyckie) – wymagania, uprawa i odmiany gruszy japońskiej
Grusza japońska (grusza azjatycka) cieszy się coraz większa popularnością wśród osób, które uprawiają w ogrodzie drzewa owocowe. Dowiedz się, jak uprawiać gruszę japońską w ogrodzie i poznaj polecane odmiany gruszy japońskiej do uprawy w ogrodzie przydomowym.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Grusza japońska cieszy się coraz większą popularnością
Wybierając odmianę gruszy japońskiej (łac. Pyrus pyrifolia) do przydomowego ogrodu warto kierować się nie tylko smakiem owoców i plennością, ale także wymaganiami. To drzewa, które mają podobne wymagania do grusz europejskich, jednak są bardziej krótkowieczne.
Grusze azjatyckie cieszą się coraz większym zainteresowaniem właścicieli ogrodów. Te drzewa owocowe w polskim klimacie obficie plonują. Na rynku dostępne są odmiany gruszy azjatyckiej o różnym wyglądzie owoców. Owoce zazwyczaj bardziej są podobne do jabłek niż tradycyjnych gruszek. Owoce gruszy japońskiej zbiera się kilkakrotnie, bowiem nie dojrzewają równomiernie.
Grusze japońskie: wymagania i uprawa w ogrodzie
Grusze japońskie powinno się sadzić w słonecznych, ciepłych miejscach, wolnych od zastoin mrozowych. Wymagają żyznej, przepuszczalnej gleby. Sadzenie (szczególnie odmian mniej odpornych na zimno) zaleca się wykonywać wiosną. Dołek powinien mieć nieco większy rozmiar od donicy, w której rosła sadzonka. Na dnie warto wymieszać żyzne podłoże z kompostem.
Drzewka grusz azjatyckich po posadzeniu zaleca się palikować i przyciąć na wysokości około 80 cm. Aby owocowały, należy posadzić w sąsiedztwie przynajmniej dwie różne odmiany.
W początkowym okresie uprawy ważne jest systematyczne podlewanie. Po kwitnieniu należy przerzedzić zawiązki owoców. Grusze japońskie dokarmia się nawozami ze zwiększoną dawką mikroelementów (są wrażliwe m.in. na niedobór żelaza i boru). Z reguły rośliny wytrzymują polskie mrozy.
>>Przeczytaj też: Drzewa owocowe: gruszki z własnego ogrodu
Grusze japońskie: polecane odmiany
Wybór odmiany gruszy azjatyckiej warunkowany jest wymaganiami rośliny, smakiem i wyglądem owoców, plennością, terminem zbioru oraz wytrzymałością na choroby z szkodniki.
Z popularnych odmian gruszy japońskiej warto wyróżnić:
- ‘Shinseiki’ – odmiana bardzo plenna, o średnio silnym wzroście. Rodzi kuliste, brązowe owoce, które dojrzewają od drugiej połowy września.
- ‘Chojuro’ – odmiana bardzo plenna, o średnio silnym wzroście. Owoce są kuliste i mają złotobrązową lub miodową skórkę. Dojrzewają w drugiej połowie września. Grusza nie wymaga przerzedzania zawiązków.
- ‘Hosui’ – odmiana plenna, o silnym wzroście. Owoce są kuliste, duże o złotobrązowej skórce z białymi przetchlinkami. Dojrzewają od pierwszej połowy września.
Szczegółowe informacje dotyczące właściwości oraz dawkowania - zobacz tutaj