Wybierając odmianę gruszy japońskiej (łac. Pyrus pyrifolia) do przydomowego ogrodu warto kierować się nie tylko smakiem owoców i plennością, ale także wymaganiami. To drzewa, które mają podobne wymagania do grusz europejskich, jednak są bardziej krótkowieczne. Grusze azjatyckie cieszą się coraz większym zainteresowaniem właścicieli ogrodów. Te drzewa owocowe w polskim klimacie obficie plonują. Na rynku dostępne są odmiany gruszy azjatyckiej o różnym wyglądzie owoców. Owoce zazwyczaj bardziej są podobne do jabłek niż tradycyjnych gruszek. Owoce gruszy japońskiej zbiera się kilkakrotnie, bowiem nie dojrzewają równomiernie.
Grusze japońskie: wymagania i uprawa w ogrodzie
Grusze japońskie powinno się sadzić w słonecznych, ciepłych miejscach, wolnych od zastoin mrozowych. Wymagają żyznej, przepuszczalnej gleby. Sadzenie (szczególnie odmian mniej odpornych na zimno) zaleca się wykonywać wiosną. Dołek powinien mieć nieco większy rozmiar od donicy, w której rosła sadzonka. Na dnie warto wymieszać żyzne podłoże z kompostem.
Drzewka grusz azjatyckich po posadzeniu zaleca się palikować i przyciąć na wysokości około 80 cm. Aby owocowały, należy posadzić w sąsiedztwie przynajmniej dwie różne odmiany.W początkowym okresie uprawy ważne jest systematyczne podlewanie. Po kwitnieniu należy przerzedzić zawiązki owoców. Grusze japońskie dokarmia się nawozami ze zwiększoną dawką mikroelementów (są wrażliwe m.in. na niedobór żelaza i boru). Z reguły rośliny wytrzymują polskie mrozy.
>>Przeczytaj też: Drzewa owocowe: gruszki z własnego ogrodu
Grusze japońskie: polecane odmiany
Wybór odmiany gruszy azjatyckiej warunkowany jest wymaganiami rośliny, smakiem i wyglądem owoców, plennością, terminem zbioru oraz wytrzymałością na choroby z szkodniki.Z popularnych odmian gruszy japońskiej warto wyróżnić:
- ‘Shinseiki’ – odmiana bardzo plenna, o średnio silnym wzroście. Rodzi kuliste, brązowe owoce, które dojrzewają od drugiej połowy września.
- ‘Chojuro’ – odmiana bardzo plenna, o średnio silnym wzroście. Owoce są kuliste i mają złotobrązową lub miodową skórkę. Dojrzewają w drugiej połowie września. Grusza nie wymaga przerzedzania zawiązków.
- ‘Hosui’ – odmiana plenna, o silnym wzroście. Owoce są kuliste, duże o złotobrązowej skórce z białymi przetchlinkami. Dojrzewają od pierwszej połowy września.
Autor: Archiwum serwisu
Szczegółowe informacje dotyczące właściwości oraz dawkowania - zobacz tutaj