Bonsai: przycinanie drzewek bonsai. Poradnik jak ciąć drzewka bonsai

2013-03-27 10:35 Paweł Romanowski

Przycinanie bonsai to najważniejszy zabieg pielęgnacyjny w uprawie drzewek bonsai. Poznaj podstawowe zasady przycinania bonsai. Radzimy jak ciąć drzewka bonsai.

Od prawidłowego i regularnego przycinania drzewek bonsai, zależy kształt i kondycja rośliny. Błędy popełnione przy cięciu bonsai są nieodwracalne. Dlatego warto poznać podstawowe zasady przycinania drzewek bonsai.

Po co przycinamy drzewka bonsai?

Przycinanie bonsai prawie niczym nie różni się od cięcia roślin ogrodowych. Może poza tym, że w przypadku bonsai przycinamy zarówno pędy i liście, jak i korzenie roślin. Zabieg nie jest trudny, wymaga jedynie znajomości podstaw ogrodnictwa oraz wiele cierpliwości. Dużą rolę odgrywa doświadczenie, które zdobyć można jedynie długoletnią praktyką. Cięcie jest niezbędne dla wszystkich drzewek bonsai, nawet tych 100-letnich. Jak mawiają bonsaiści: „Drzewko bonsai nigdy nie jest skończone”.

Przycinanie pędów, liści i korzeni bonsai

W pierwszych latach formowania przycinanie pędów bonsai ma na celu nadanie odpowiedniego kształtu koronie – większość pędów skraca się nawet o połowę. W kolejnych latach ścina się prawie wszystkie nowe przyrosty, by utrwalić kształt lub wprowadzić ewentualne poprawki. Przycina się wtedy wszystkie pędy odbiegające od ustalonego kształtu. Obcina się zbędne gałązki i skraca długie pędy, dzięki czemu pień główny i „konary” boczne przyrastają na grubość.
Zbyt długie pędy przycina się o połowę, gdy wytworzą 4–5 liści (lub par liści). W praktyce rzadko przestrzega się tej zasady w przycinaniu bonsai – pęd przycina się na taką długość, by uzyskać pożądany kształt korony. Pęd główny (wierzchołkowy) przycina się zwykle tuż nad rozgałęzieniem bocznym, z którego później wyprowadza się nowy wierzchołek. W tym celu gałązkę okręca się drutem i ustawia pionowo. Z tyłu drzewka bonsai pozostawia się więcej pędów, z przodu znacznie mniej, by ładnie wyeksponować pień. Systematyczne przycinanie pobudza drzewko bonsai do wytwarzania nowych pędów. W kątach liści (pąkach śpiących) szybko pojawiają się nowe pędy. Są drobniejsze i mają mniejsze liście. Powstaje gęsta korona o wielu cienkich gałązkach, proporcjonalnych do wysokości drzewka bonsai. Między nadziemną i podziemną częścią rośliny musi być równowaga: jeśli przycięte zostaną pędy, konieczne jest przycięcie korzeni bonsai. W przeciwnym razie roślina będzie nadmiernie rosnąć, chcąc odzyskać poprzednią formę.

Cięcie bonsai
Cięcie  bonsai

Autor: Konrad Kalbarczyk

Przycinanie bonsai ma na celu nadanie odpowiedniego kształtu koronie i jej zagęszczanie, pobudzaniu rośliny do wypuszczania nowych pędów i karłowacenia. Po przycięciu pędów rany warto posmarować maścią ogrodniczą zawierającą fungicyd (środek grzybobójczy) po to, by zapobiec rozwojowi chorób. Największą zaletą bonsaisty jest cierpliwość: przeistoczenie zwykłej rośliny w drzewko bonsai może trwać nawet kilka lat.
Zastanów się dobrze, nim przytniesz gałązkę. Zbyt mocne skrócenie pędu może zniszczyć kilka miesięcy wcześniejszej pracy.
W przypadku wielu domowych bonsai (np. fikusy), pędy które pozostały po cięciu mogą posłużyć jako sadzonki. Wystarczy włożyć je do szklanki z wodą lub zanurzyć końcówkę w ukorzeniaczu.

Kiedy przycinać drzewka bonsai?

Większość drzewek bonsai przycina sie dwa razy w sezonie: wiosną i w połowie lata (sosny przycina się tylko raz, a cyprysiki, jałowce i żywotniki wiele razy w ciągu sezonu). Iglakom uszczykuje się wierzchołki pędów. Korzenie przycina się na wiosnę raz na dwa lata, zmniejszając bryłę korzeniową maksymalnie o 30 proc.

Narzędzia do cięcia – czym przycinać bonsai?

W zależności od wieku drzewka, bonsai przycina się sekatorem, nożyczkami lub uszczykuje pędy palcami. Wybór odpowiednich narzędzi zależy od rodzaju bonsai (liściaste lub iglaste) oraz od wieku i grubości gałązek. Młode pędy, liście i igły można uszczykiwać palcami. W przypadku bonsai iglastych uszczykiwanie jest konieczne, gdyż cięcie nożyczkami może spowodować brązowienie i usychanie końcówek pędów. Grubsze gałązki przycina się nożyczkami lub małym sekatorem. Zamiast drogich specjalistycznych narzędzi do bonsai, można użyć ostre nożyczki ogrodnicze lub mini sekator. Najgrubsze pędy wymagają zastosowania większych sekatorów, czasem piły.

Zobacz film: Jak formować drzewko bonsai

Jak zrobić swoje drzewko bonsai

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
AdamDec34
|

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem bonsai. Wielkie dzięki za pomocny artykuł w jego pielęgnacji :) powiedzcie mi tylko gdzie takie drzewko można kupić :) Szukałem w kwiaciarniach w Lublinie ale bezskutecznie.