Nasiona inkrustowane - czym jest inkrustowanie nasion? Czy warto kupować nasiona inkrustowane?

2025-03-28 12:15

Poszukując nasion warzyw czasami można natrafić na informację, że są inkrustowane. Jest to przedstawiane jako duży atut danego produktu. Czy tak jest w rzeczywistości? Jaką przewagę mają nasiona inkrustowane względem tych wysiewanych w naturalnej formie, bez uszlachetniania. Czy nasiona inkrustowane mają wady?

Nasiona inkrustowane

i

Autor: GettyImages / Chet_W Jakie są zalety i wady nasion inkrustowanych?

Spis treści

  1. Inkrustowanie nasion – na czym dokładnie polega?
  2. Jak wyglądają nasiona inkrustowane?
  3. Ważne przy wysiewie nasion inkrustowanych
  4. Jakie zalety mają inkrustowane nasiona?
  5. Czy nasiona inkrustowane maja wady?

Inkrustowanie nasion – na czym dokładnie polega?

Inkrustowanie nasion jest przeprowadzane w warunkach produkcyjnych – profesjonalnych, a polega na powlekaniu nasion polimerową powłoką. Znajdują się w niej „startowe” dawki makro- i mikroelementów oraz środki ochrony (zazwyczaj pochodzenia naturalnego). Inkrustowanie nazywa się także uszlachetnianiem nasion.

Jak wyglądają nasiona inkrustowane?

Takie nasiona są większe i najczęściej mają różową barwę. Dzieje się tak, gdyż substancje używane do tworzenia otoczki zawierają barwniki, np. koszenil. Inkrustowane nasiona są kilkukrotnie cięższe od naturalnych. Zazwyczaj zachowują swój kształt. To różnice w porównaniu z nasionami otoczkowanymi - po otoczkowaniu nasiona są okrągłe i nawet 50-krotnie cięższe niż pierwotnie.

Inkrustowane nasiona nadają się jedynie do wysiewu. Nie można przeznaczać ich na kiełki. Zawartość otoczki nie ma natomiast negatywnego wpływu na plonu uzyskiwany z wykiełkowanych roślin.

Ważne przy wysiewie nasion inkrustowanych

Siew nasion inkrustowanych zaleca się wykonywać w rękawicach (materiałowych lub lateksowych). Substancje uszlachetniające i powłoka mogą powodować lekkie reakcje alergiczne w kontakcie ze skórą. Prawdopodobieństwo „zdarzenia” nie jest duże, lecz nie można tego wykluczyć. Samodzielne przeprowadzenie procesu inkrustacji jest bardzo trudne i w warunkach domowych „zwykłe” nasiona zazwyczaj zaprawia się, np. fungicydami.

Przeczytaj też: Kiedy siać warzywa i kwiaty do gruntu? Jakie nasiona wysiewa się w ogrodzie wiosną?

Jakie zalety mają inkrustowane nasiona?

Konkretne zalety nasion inkrustowanych zależą od producenta, tj. rodzaju materiałów i substancji użytych do inkrustowania. To wpływa na potencjalne korzyści. Ogólnie jednak inkrustowane nasiona są jakościowo lepsze od nasion zwykłych pod wieloma względami. Najczęściej:

  • Mają lepszą efektywność kiełkowania – dzieje się tak, gdyż zawierają związki, które ułatwiają rozwój roślin, a nierzadko do ich produkcji używa się materiałów, które utrzymują wilgoć (glina, kaolinit, mączka bazaltowa). Dzięki temu z danej partii nasion wyrasta więcej roślin (mniejsze straty), a w dodatku szybciej kiełkują. Tym samym wschody są bardziej wyrównane.
  • Szybszy wzrost początkowy roślin – siewki otrzymują składniki pokarmowe „na start”, co przyśpiesza ich wzrost. Jest to szczególnie istotne w mniej żyznych glebach. Dzięki dobremu wigorowi w początkowej fazie warzywa są mniej narażone na konkurencję ze strony chwastów. Oczywiście takie właściwości nie zastąpią późniejszych zabiegów nawożenia (tych makro- i mikroelementów jest niedużo w otoczce), a także odchwaszczania.
  • Wyższa odporność na choroby i szkodniki – pestycydy (np. fungicydy) zawarte w otoczce zmniejszają ryzyko porażenia przez patogeny, np. wywołujące zgorzel siewek.
  • Precyzyjniejszy siew – nasiona inkrustowane są większe i łatwiej je separować. Tym samym siew ręczny jest ułatwiony. Łatwiej nasiona siać w rzędzie pojedynczo czy po dwa, bez tworzenia skupisk (tak jak się dzieje w przypadku bardzo drobnych i lekkich nasion). Dodatkowo nie ma ryzyka unoszenia nasion przez wiatr, co powodowałoby straty. To ograniczenie zagęszczenia można docenić także po kilkudziesięciu dniach od siewu, gdyż roślin nie trzeba pikować, przerywać, co docelowo zmniejsza pracochłonność upraw. Jednocześnie siew większych nasion to ułatwienie dla osób starszych i niedowidzących.
  • Nasiona wolniej stracą zdolność kiełkowania – wiadomo, że nasiona z czasem kiełkują gorzej. Dlatego można wysiać pozostawione opakowania nasion z poprzedniego sezonu, ale stosuje się większe zagęszczenie siewu. Należy wciąż poprawkę, że część nasion nie wykiełkuje. Inkrustacja spowalnia ten niekorzystny proces. Jest także lepsza od zaprawiania, gdyż aktywność substancji aktywnie czynnych w otoczce jest dłuższa.

Przeczytaj też: Nie wiesz czy nasiona, które chcesz wysiać skiełkują? Zrób prostą próbę w domu

Czy nasiona inkrustowane maja wady?

Główną „wadą” nasion inkrustowanych jest cena, są droższe od nasion bez otoczek. Nic zresztą w tym odkrywczego, gdyż sam proces zwiększa koszt produkcji, nasiona są lepszej jakości, a więc całościowo idzie to w parze z podniesieniem cen. W dodatku na rynku dominują nasiona zwykle, tych inkrustowanych jest mało. Dlatego trudno oczekiwać, że uda się znaleźć akurat taką odmianę, na której nam zależy czy gatunek mniej rozpowszechniony w uprawie. Oferta dotyczy głównie warzyw.

Inkrustowane nasiona wciąż uchodzą za nowość. Dziwią swoim kształtem i kolorem, ukazywanymi na opakowaniach. Nie powinno się ich jednak traktować jak ogrodowej awangardy. Warto na nie stawiać, gdyż dają większą szansę na zdrowy i dobry plon.

Przeczytaj też: Jak przechowywać nasiona kwiatów i warzyw? Czy nasiona trzymać w lodówce?

Murator Google News
Murowane starcie
Taras naziemny - masywny czy lekki. MUROWANE STARCIE