Cięcie czereśni - kiedy i jak przycinać czereśnię

Cięcie drzew owocowych
Autor: GettyImages

Czereśnia jest drzewem dosyć silnie rosnącym i osiągającym spore rozmiary, co z czasem może być problemem. Z tego względu, warto pamiętać, żeby wybierać do ogrodu głównie odmiany karłowe i uformować młode drzewka po posadzeniu. Jak ciąć czereśnie?

Formowanie młodych czereśni po posadzeniu

Celem cięcia czereśni jest uformowanie drzewa w taki sposób, by osiągnęło ono wysokość i szerokość maksymalnie około 3-4 m. Dzięki temu łatwiej będzie w przyszłości pielęgnować drzewo oraz zbierać owoce. Czereśnie z natury tworzą rozłożyste, duże ale luźne korony o sztywnych konarach i owocują głównie na starszych pędach. Sadząc młode drzewko (jesienią lub wiosną), należy uformować je w odpowiedni sposób.

  • Sadzonkę nierozgałęzioną (jeden pęd) przycinamy 80 cm nad ziemią (tniemy około pół cm na pąkiem skierowanym na zewnątrz).
  • Jeżeli sadzone drzewko ma już kilka pędów (jest rozgałęzione), skracamy przewodnik o połowę, pozostawiamy tylko pędy znajdujące od wysokość około 50 cm od ziemi i skracamy je o około 1/3 długości.
Zimowo-wiosenne cięcie drzew owocowych. Poradnik: jak przycinać drzewa owocowe [WIDEO]

Przycinanie starszych drzew czerereśni

Uformowane, starsze drzewa przycinamy latem (podobnie jak inne gatunki pestkowe), po zbiorze owoców (lipiec/sierpień). Celem letniego cięcia czereśni jest przede wszystkim przerzedzenie korony i jej obniżenie, a także usunięcie nadmiaru gałęzi krzyżujących się. Aby obniżyć koronę starszych drzew i ich wysokość do pożądanych 3-4 m, należy usunąć wierzchołek korony – pozwoli to łatwiej zbierać owoce w kolejnym sezonie.

Można także skorygować rozpiętość (szerokość) korony i w tym celu po prostu skracamy zbędne, zbyt rozrośnięte konary.W przypadku starszych drzew, wewnątrz korony może szybko przybywać gałęzi, które przecinają się i przeszkadzają sobie. Wskutek takiego zagęszczenia wnętrza korony, położone gałęzie wytwarzają mało najważniejszych pędów – owoconośnych. Jeśli więc korona staje się zbyt zagęszczona, dobrym rozwiązaniem jest jej przerzedzenie co kilka lat – wycinamy wtedy około 20% gałęzi w koronie.

Najpopularniejsze odmiany czereśni do uprawy w ogrodzie przydomowym i na działce >>>

Sposób cięcia i narzędzia

Zanim zaczniemy przycinać drzewa, zawsze warto przygotować odpowiednie narzędzia – ostry sekator lub odpowiednie nożyce dwuręczne (do grubszych pędów). Niezmiernie ważny jest też sposób cięcia – pędy i drobniejsze gałęzie tniemy zawsze lekko ukośnie, nie więcej niż 0,5-1 cm powyżej pąka lub rozgałęzienia. W przypadku grubszych konarów, nie należy zostawiać długich kikutów, ponieważ będą one zamierać, tworząc warunki do rozwoju chorób.Po cięciu grubszych gałęzi, rany po cięciach należy zasmarować farbą emulsyjną z dodatkiem preparatu grzybobójczego (np. Topsin w stężeniu 1%), co ułatwia gojenie i zabezpiecza przed wnikaniem patogenów. Można także kupić w sklepie ogrodniczym gotowy preparat do tego celu (np.: Funaben lub specjalistyczną maść lub balsam do smarowania ran).

warto wiedzieć

Czy każdą czereśnię trzeba ciąć co roku?

Cięcie drzew owocowych ma przede wszystkim spowodować, że uzyskamy odpowiednią koronę, zapewnimy dostęp światła i w efekcie pobudzimy drzewo do owocowania. Właśnie z tych powodów ważne jest regularne cięcie. Zaznaczmy jednak, że jeśli mamy w dużym ogrodzie gatunki owocowe bardziej dla celów ozdobnych i nie zależy nam na ich regularnym owocowaniu, nie ma potrzeby corocznego cięcia – wystarczy jedynie okresowo przerzedzać koronę – usuwać nadmiar konarów.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE