Cięcie czereśni - kiedy i jak przycinać czereśnię

Czereśnia jest drzewem dosyć silnie rosnącym i osiągającym spore rozmiary, co z czasem może być problemem. Z tego względu, warto pamiętać, żeby wybierać do ogrodu głównie odmiany karłowe i uformować młode drzewka po posadzeniu. Jak ciąć czereśnie?
Formowanie młodych czereśni po posadzeniu
Celem cięcia czereśni jest uformowanie drzewa w taki sposób, by osiągnęło ono wysokość i szerokość maksymalnie około 3-4 m. Dzięki temu łatwiej będzie w przyszłości pielęgnować drzewo oraz zbierać owoce. Czereśnie z natury tworzą rozłożyste, duże ale luźne korony o sztywnych konarach i owocują głównie na starszych pędach. Sadząc młode drzewko (jesienią lub wiosną), należy uformować je w odpowiedni sposób.
- Sadzonkę nierozgałęzioną (jeden pęd) przycinamy 80 cm nad ziemią (tniemy około pół cm na pąkiem skierowanym na zewnątrz).
- Jeżeli sadzone drzewko ma już kilka pędów (jest rozgałęzione), skracamy przewodnik o połowę, pozostawiamy tylko pędy znajdujące od wysokość około 50 cm od ziemi i skracamy je o około 1/3 długości.
Przycinanie starszych drzew czerereśni
Uformowane, starsze drzewa przycinamy latem (podobnie jak inne gatunki pestkowe), po zbiorze owoców (lipiec/sierpień). Celem letniego cięcia czereśni jest przede wszystkim przerzedzenie korony i jej obniżenie, a także usunięcie nadmiaru gałęzi krzyżujących się. Aby obniżyć koronę starszych drzew i ich wysokość do pożądanych 3-4 m, należy usunąć wierzchołek korony – pozwoli to łatwiej zbierać owoce w kolejnym sezonie.
Można także skorygować rozpiętość (szerokość) korony i w tym celu po prostu skracamy zbędne, zbyt rozrośnięte konary.W przypadku starszych drzew, wewnątrz korony może szybko przybywać gałęzi, które przecinają się i przeszkadzają sobie. Wskutek takiego zagęszczenia wnętrza korony, położone gałęzie wytwarzają mało najważniejszych pędów – owoconośnych. Jeśli więc korona staje się zbyt zagęszczona, dobrym rozwiązaniem jest jej przerzedzenie co kilka lat – wycinamy wtedy około 20% gałęzi w koronie.
Najpopularniejsze odmiany czereśni do uprawy w ogrodzie przydomowym i na działce >>>
Sposób cięcia i narzędzia
Zanim zaczniemy przycinać drzewa, zawsze warto przygotować odpowiednie narzędzia – ostry sekator lub odpowiednie nożyce dwuręczne (do grubszych pędów). Niezmiernie ważny jest też sposób cięcia – pędy i drobniejsze gałęzie tniemy zawsze lekko ukośnie, nie więcej niż 0,5-1 cm powyżej pąka lub rozgałęzienia. W przypadku grubszych konarów, nie należy zostawiać długich kikutów, ponieważ będą one zamierać, tworząc warunki do rozwoju chorób.Po cięciu grubszych gałęzi, rany po cięciach należy zasmarować farbą emulsyjną z dodatkiem preparatu grzybobójczego (np. Topsin w stężeniu 1%), co ułatwia gojenie i zabezpiecza przed wnikaniem patogenów. Można także kupić w sklepie ogrodniczym gotowy preparat do tego celu (np.: Funaben lub specjalistyczną maść lub balsam do smarowania ran).
Czy każdą czereśnię trzeba ciąć co roku?
Cięcie drzew owocowych ma przede wszystkim spowodować, że uzyskamy odpowiednią koronę, zapewnimy dostęp światła i w efekcie pobudzimy drzewo do owocowania. Właśnie z tych powodów ważne jest regularne cięcie. Zaznaczmy jednak, że jeśli mamy w dużym ogrodzie gatunki owocowe bardziej dla celów ozdobnych i nie zależy nam na ich regularnym owocowaniu, nie ma potrzeby corocznego cięcia – wystarczy jedynie okresowo przerzedzać koronę – usuwać nadmiar konarów.