Grill przenośny - gazowy, elektryczny czy węglowy? Który wybrać? Zobacz przegląd i rodzaje
Grille przenośne wciąż cieszą się dużą popularnością u Polaków i często wygrywają z grillami stacjonarnymi, np. murowanymi. Sprawdzają się przy organizacji mniejszych imprez, spotkań z rodziną i znajomymi. Są zabierane na wczasy. Jaki grill wybrać do 300, 500 a może 1000 zł? Sprawdź nasz poradnik - wszystko, o grillach ogrodowych.
Autor: Getty Images
Mały przenośny grill ma swoje zalety: nadaje się do organizacji imprez w ogrodzie, poza tym można go zabrać ze sobą na wczasy i weekendowy wyjazd na działkę rekreacyjną. Nie wpływa na architekturę krajobrazu, gdyż poza okresem użytkowania przechowuje się go w mało wyeksponowanym miejscu lub lepiej - w budynku gospodarczym. Dokładne atrybuty zależą już od konkretnego modelu grilla.
Grill przenośny jest dobrą opcją jeśli grilluje się sporadycznie, posiada niewielki ogród i nie chce inwestować w bardziej zaawansowany, nowocześniejszy i tym samym droższy model.
Grill przenośny – na co zwrócić uwagę przy wyborze konkretnego modelu?
Grille przenośne są najczęściej opalane węglem, rzadziej korzysta się z grilli elektrycznych i mobilnych urządzeń gazowych. Nawet w obrębie rodzaju jest wiele parametrów, które decydują o funkcjonalności urządzenia.
- Grill jednorazowy lub wielokrotnego użycia – taki dylemat może powstać, jeśli z grilla korzysta się bardzo rzadko lub organizuje go na wczasach. Gotowy zestaw grilla po zużyciu po prostu wyrzuca się. Jest to wygodne, ale niekoniecznie opłacalne i ekologiczne.
- Rozmiar – jeśli grill ma być ustawiany wyłącznie w ogrodzie lub na przestronnym tarasie warto wybrać większy, bardziej rozbudowany model. Nawet te duże są na tyle lekkie, że łatwo można je przenieść w dowolne miejsce w ogrodzie. Są wygodniejsze, gdyż pozwalają na grillowanie większych partii mięsa czy warzyw. W przypadku, gdy grill jest zabierany na wczasy czy działkę rod (chodzi o droższe modele, które mogą paść łupem złodziei) lepiej szukać czegoś mniejszego. Tak, by urządzenie zajmowało jak najmniej miejsca w bagażniku.
- Materiał wykonania – tradycyjny grill węglowy jest najczęściej wykonany ze stali. Oczywiście materiał jest materiałowi nierówny, najtańsze grille to słabej jakości „blaszaki”. Trzeba zwrócić uwagę na ten aspekt.
- Ruszt - powinien być żeliwny. Nowoczesne modele mogą mieć nawet dwa ruszty. Ruszt decyduje o powierzchni do grillowania, może mieć wymienny wkład. W razie potrzeby można go zastąpić kamieniem do pizzy czy koszem do pieczenia kurczaka.
- Zamykana klapa – daje większe możliwości grillowania, gdyż ogranicza ryzyko palenia ognia na otwartym powietrzu. Jednocześnie przyśpiesza rozgrzewanie grilla, co jest mankamentem sprzętu węglowego.
- Popielnik – ułatwia utrzymanie czystości umożliwiając sprawne usunięcie nadmiaru popiołu powstającego w trakcie grillowania potraw. Modele z wysuwanymi szufladami lub innymi rozwiązaniami są wygodniejsze.
- Kółka i uchwyty – grill przenośny powinien być wyposażony w koła (zwykle dwa). Wtedy swobodnie można go transportować, także po powierzchniach nieutwardzanych. Uchwyty mogą być wbudowane w kocioł lub pokrywę. Najlepiej jeśli są ergonomiczne. W praktyce nie jest to jednak element o wielkim znaczeniu. Grill jest lekki, a przenosi się go poza okresem użytkowania (gdy jest już ochłodzony).
- Elementy dodatkowe – grill może być wyposażony w dodatkowe akcesoria, takie jak termometr czy uchwyty na sztućce.
Autor: GettyImages
Zamykana klapa daje większe możliwości grillowania, gdyż ogranicza ryzyko palenia ognia na otwartym powietrzu. Jednocześnie przyśpiesza rozgrzewanie grilla
Zalety i wady grilla przenośnego
Największą zaletą grilla przenośnego jest mobilność. Nie zabiera niepotrzebnie miejsca, nie wpływa negatywnie na wygląd ogrodu. Ponadto jest względnie tani, chociaż oczywiście zależy to od modelu. Jest łatwo dostępny.
Najczęściej korzysta się z przenośnych grillów węglowych, które wolno rozgrzewają się, nie zapewniają jednorodnej temperatury i tym samym stwarzają zagrożenie przypalenia potraw. Wymagają częstszej kontroli i obracania mięs (czy innych potraw). Częstą wadą jest słaba wytrzymałość i awaryjność. Nie są natomiast uzależnione od źródła prądu lub paliwa z butli gazowej.
Grille elektryczne są wykorzystywane sporadycznie. Grillowanie bez dymu i ognia wciąż nie przekonuje wielu miłośników tego „polskiego” hobby. Najlepszy smak i wygodę grillowania zapewniają grille gazowe. Najczęściej jednak są mocno rozbudowane, ciężkie i poniekąd pełnią funkcje kuchni letnich. Branża małych grilli gazowych, które można przenosić w ogrodzie czy na tarasie, dopiero rozwija się. Wybór modeli wciąż jest mały.