Uprawa warzyw pod włókniną - sposób na przyspieszenie plonów
Aby szybciej uzyskać plony warzyw z przydomowego warzywnika, warto uprawiać warzywa pod osłoną z włókniny ogrodowej. Podpowiadamy, jak uprawiać warzywa pod włókniną.
Dzięki cienkiej ogrodowej włókninie przykrywającej grządki z warzywami szybciej uzyskamy plony, ponieważ temperatura pod nią jest o 2-3 st.C wyższa niż otoczenia. Włókninę zakłada się tuż po siewie nasion warzyw lub posadzeniu rozsady warzyw, pamiętając o tym, że przykryta nią ziemia musi być bardzo dokładnie odchwaszczona. Włókninę układa się luźno, żeby rosnące pod nią warzywa miały wystarczająco dużo przestrzeni. Można zrobić konstrukcję z wygiętych drutów wbitych w podłoże i na niej rozłożyć tkaninę. Jej brzegi należy obsypać ziemią, żeby nie zdmuchnął jej wiatr, lub mniej więcej co metr przyszpilić do gruntu drutami. Włókninę zdejmuje się po sześciu-siedmiu tygodniach, najlepiej w pochmurny dzień, bo ostre słońce może przypalić delikatne listki.
Jakie warzywa można uprawiać pod włokniną
Pod włokniną uprawia się między innymi buraki na botwinę, cebulę dymkę, kalafiory, kapustę młodą i pekińską, koper, pietruszkę na natkę, rzodkiewkę, sałatę, selery oraz szpinak.