Uprawa warzyw pod włókniną - sposób na przyspieszenie plonów

2013-04-23 16:48

Aby szybciej uzyskać plony warzyw z przydomowego warzywnika, warto uprawiać warzywa pod osłoną z włókniny ogrodowej. Podpowiadamy, jak uprawiać warzywa pod włókniną.

uprawa-warzyw-pod-wloknina
Autor: photos.com

Dzięki cienkiej ogrodowej włókninie przykrywającej grządki z warzywami szybciej uzyskamy plony, ponieważ temperatura pod nią jest o 2-3 st.C wyższa niż otoczenia. Włókninę zakłada się tuż po siewie nasion warzyw lub posadzeniu rozsady warzyw, pamiętając o tym, że przykryta nią ziemia musi być bardzo dokładnie odchwaszczona. Włókninę układa się luźno, żeby rosnące pod nią warzywa miały wystarczająco dużo przestrzeni. Można zrobić konstrukcję z wygiętych drutów wbitych w podłoże i na niej rozłożyć tkaninę. Jej brzegi należy obsypać ziemią, żeby nie zdmuchnął jej wiatr, lub mniej więcej co metr przyszpilić do gruntu drutami. Włókninę zdejmuje się po sześciu-siedmiu tygodniach, najlepiej w pochmurny dzień, bo ostre słońce może przypalić delikatne listki.

Jakie warzywa można uprawiać pod włokniną

Pod włokniną uprawia się między innymi buraki na botwinę, cebulę dymkę, kalafiory, kapustę młodą i pekińską, koper, pietruszkę na natkę, rzodkiewkę, sałatę, selery oraz szpinak.

Uprawa ziół i warzyw w skrzynkach