Polecane odmiany porzeczki białej, czarnej, czerwonej do uprawy w ogrodzie

2013-07-29 15:54

Porzeczki to bardzo zdrowe i smaczne owoce, dlatego od wielu lat krzewy porzeczek są uprawiane w ogrodach przydomowych. Poznaj odmiany porzeczki białej, czarnej i czerwonej polecane do uprawy w przydomowym ogrodzie.

porzeczka-czarna
Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska Ribes nigrum - porzeczka czarna - jest najchętniej sadzona w ogrodzie. Porzeczki są łatwe w uprawie i bardzo smaczne, dlatego warto je posadzić.

W uprawie w ogrodach przydomowych największą popularnością cieszą się porzeczki czarne (Ribes nigrum), Nieco mniej popularne są porzeczki czerwone (Ribes rubrum) oraz porzeczki białe (Ribes niveum).

Odmiany porzeczki czarnej do uprawy w ogrodzie

  • 'Ceres' - owoce niewyrównane, smaczne, zebrane w duże grona, dojrzewają około połowy lipca,  łatwo opadają. Krzew rośnie średnio silnie, jest mało podatny na większość chorób.
  • 'Titania' - owoce średniej wielkości, zebrane w duże grona, dojrzewają w drugiej dekadzie lipca, nie osypują. Krzew rośnie bardzo silnie, jest odporny na mróz i mało podatny na choroby.
  • 'Ojebyn' - owoce średnie i duże, wyrównane w gronach, dojrzewają w pierwszej połowie lipca, nie osypują się. Krzew rośnie dość słabo, jest odporny na mrozy, dość odporny na amerykańskiego mączniaka agrestu na porzeczce ale wrażliwy na rdzę wejmutkowo-porzeczkową.

Odmiany porzeczki czerwonej do uprawy w ogrodzie

  • 'Detvan' - owoce duże, zebrane w duże grona, jaskrawoczerwone, dojrzewają około połowy lipca. Krzew rośnie silnie, jest mało podatny na choroby.
  • 'Tatran' - owoce duże, wyrównane, ciemnoczerwone, zebrane w bardzo długie grona., dojrzewają pod koniec lipca. Krzew rośnie silnie, jest mało podatny na choroby i mróz.
  • 'Rosetta' - owoce duże lub średnie, zebrane w bardzo długie grona, jaskrawoczerwone, dojrzewają w drugiej połowie lipca. Krzew rośnie silnie, jest mało podatny na choroby i wytrzymały na mróz.

Odmiany porzeczki białej do uprawy w ogrodzie

  • 'Blanka' – owoce o żółtawej skórce, duże, zebrane w długie grona, dojrzewają w trzeciej dekadzie lipca. Krzew rośnie średnio silnie lub silnie, jest mało podatny na choroby.
  • 'Biała z Jűteborg' - owoce biało żółte, duże, w długich gronach, słodko-kwaśne, dojrzewają około połowy lipca. Krzew rośnie dość słabo, jest mało podatny na choroby i na mróz.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?
porzeczka-czerwona
Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska Porzeczka czerwona 'Rosetta'