Helichrysum Tall Curry – kocanka curry: jak stosować tę roślinę przyprawową?
Helichrysum Tall Curry zdobywa popularność jako niesztampowa przyprawa do różnorakich potraw. Co więcej – można ją z powodzeniem wykorzystywać jako naturalny lek. Jak i kiedy używać aromatycznych liści kocanki curry?
Helichrysum Tall Curry jest rośliną coraz częściej uprawianą w ogrodowym warzywniku, w pojemnikach na balkonie czy tarasie, a nawet w doniczkach na kuchennym parapecie.Helichrysum Tall Curry to krzewinka wytwarzająca drobne, wydłużone, zimozielone liście o srebrzystej barwie. Pochodzi z krajów rejonu Morza Śródziemnego i w naszym klimacie niestety nie zimuje w gruncie. Potocznie jest nazywana kocanką curry lub rośliną curry. Z wyglądu przypomina nieco rozmaryn, jednak jest zapach kojarzy się z mieszanką przypraw – curry.Jako naturalny, ziołowy lek wykazuje działanie przeciwzapalne, ściągające i grzybobójcze. Najbardziej wartościowe leczniczo są liście zbierane i suszone od wiosny do początku lata (przed kwitnieniem). Jednakże roślina ma największą wartość jako przyprawa kuchenna.
Zastosowanie Helichrysum Tall Curry jako przyprawy
Kocanka curry ma delikatny, lekko gorzkawy smak. Ze względu na mocny aromat rośliny, potrawy należy przyprawiać niewielką ilością świeżych lub suszonych liści. Przede wszystkim jest to dobry dodatek do wzmacniania smaku zup, sosów, potraw mięsnych i rybnych oraz dań z ryżu i makaronu. Przyprawę powinno się dodawać pod koniec sporządzania dania, aby zachowała swoje właściwości (zarówno lecznicze jak i smakowe). Helichrysum Tall Curry można również używać do dekoracji potraw (wykorzystuje się wtedy całe gałązki z liśćmi).