Winogrona: cięcie winorośli. Kiedy i jak ciąć winogrona (winorośl) w ogrodzie

Cięcie winorośli
Autor: www.thinkstockphotos.com Cięcie zdrewniałych pędów jednorocznych winorośli wykonuje się na przedwiośniu

Winorośl wymaga silnego cięcia. Cięcie winorośli jest konieczne dla prawidłowego wzrostu winogrona i obfitego owocowania. Cięcie winorośli: wskazówki. Uprawa winogron.

Winorośl (rodząca winogrona) wymaga najsilniejszego cięcia z wszystkich krzewów owocowych. Cięcie winorośli to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie tej rośliny.  Jest ono niezbędne dla jej prawidłowego wzrostu, zdrowotności oraz regularnego i obfitego owocowania. Systematyczne przycinanie winorośli jest konieczne dla kontrolowania wzrostu pędów, dzięki niemu łatwiejsze jest również wykonanie innych zabiegów pielęgnacyjnych.

Niestety, cięcie winogron nie jest prostym zabiegiem, zwłaszcza dla niedoświadczonych ogrodników. Jeśli winorośli nie będziemy regularnie przycinać, krzewy nadmiernie się zagęszczą, co będzie skutkować tym, że owoców będzie mało i będą one drobne i kwaśne. Z kolei nadmierne cięcie może doprowadzić do braku lub bardzo skąpego kwitnienia.

Kiedy ciąć winorośl?

Główne cięcie winorośli przeprowadza się w okresie spoczynku zimowego (spoczynek zimowy to okres od opadnięcia liści do początku wegetacji – tzw. „ruszenia soków”) - najlepiej już pod koniec lutego lub na początku marca. Zbyt wczesne przeprowadzenie zabiegu przycinania może prowadzić do przemarzania pędów (nie należy ciąć winorośli przy silnych mrozach), natomiast zbyt późne przystąpienie do cięcia - czyli w okresie "płaczu łozy" - opóźnia gojenie się ran po cięciu, a to z kolei przyczynia się do osłabienia rośliny i wystąpienia ryzyka infekcji chorobami winorośli.

  • Cięcie podstawowe. Wykonujmy je w stadium uśpienia rośliny – w listopadzie lub wiosną w końcu marca. Wszystkie odmiany deserowe i niektóre winne, które wytrzymują mróz nie większy niż -22°C, a także rośliny do czwartego roku życia, tniemy jesienią i zabezpieczamy przed mrozem. Odmiany bardziej odporne na mróz tniemy wiosną, ale nie później niż dziesięć dni przed płaczem łozy, czyli ruszeniem soków w roślinie.
  • Cięcie sanitarne. Wykonuje się je po płaczu łozy, czyli w drugiej połowie maja, kiedy krzak jeszcze się nie zagęścił, ale już wypuścił nowe pędy wraz z zawiązkami kwiatów. Wtedy najlepiej widać, które części rośliny są chore, uszkodzone lub przemrożone.
  • Cięcie letnie. Przeprowadzamy od czerwca do września. Skracamy pędy boczne za drugim liściem i przycinamy rośliny na wysokości 1,5-1,7 m (z wyjątkiem winorośli altanowych). Usuwamy wilki (zbędne pędy na pniu i ramionach) oraz pasierby (pędy wyrastające z kątów liści). Sposobów formowania winorośli jest dużo, podstawą każdego jest to, że owoce tworzą się tylko na jednorocznych pędach. Z dwuletnich i starszych wyrastają tylko latorośle bez kwiatów. Przez pierwsze dwa lata wszystkie rośliny prowadzimy identycznie. Późniejsze formowanie zależy od odmiany i jej wytrzymałości na mróz.

>>Przeczytaj też: Mączniak rzekomy winorośli - groźna choroba grzybowa winogron

Przycinanie krzewów ozdobnych kwitnących późną wiosną i latem

Cięcie winogron

Zanim podejmiemy decyzję o cięciu winorośli warto poznać szczegółowo wymagania odmiany czy odmian, które rosną w naszym ogrodzie oraz specyfikę formy uprawy, którą wybraliśmy. Najbardziej znane formy prowadzenia winorośli to: Guyot double, Guyot simple, Royat, Cesenevy, Głowa, Kurtyna. Bez względu na wybraną formę, pozostawiamy dwie, maksymalnie trzy latorośle, a pozostałe usuwamy.  Latorośle są to ulistnione pędy wyrastające w okresie wegetacji krzewów, a łozy (pędy jednoroczne) to zdrewniałe latorośle po zakończeniu wegetacji.

>>Poznaj odmiany winorośli do uprawy w ogrodach

Zobacz film: Jak przycinać winorośl: przycinanie latorośli

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE