Ziele oliwne – modna przyprawa o smaku oliwki. Uprawa i zastosowanie ziela oliwnego
Ziele oliwne to w ostatnim czasie coraz bardziej popularna przyprawa, chętnie używana w kuchni. Warto wykorzystywać również ziele oliwne jako roślinę leczniczą. Jak uprawiać i stosować ziele oliwne?
Autor: www.thinkstockphotos.com
Ziele oliwne to coraz bardziej popularna przyprawa
Ziele oliwne (łac. Santolina virdis) to roślina wieloletnia, pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Jest stosowaną w ziołolecznictwie rośliną leczniczą oraz aromatyczną przyprawą, chętnie wykorzystywaną w kuchni. Ziele oliwne zapachem przypomina zapach czarnych oliwek.
Ziele oliwne – opis i uprawa ziela oliwnego
Ziele oliwne dorasta do 20–40 cm wysokości. Jego długie i wąskie, wyglądem przypominające igły, liście charakteryzują się zapachem czarnych oliwek. Roślina kwitnie latem: od czerwca do września. Ma żółte kwiaty.Ziele oliwne należy uprawiać na stanowiskach słonecznych lub ewentualnie półcienistych, w żyznym podłożu, o pH 6,6– 7,8. Roślinę podlewa się umiarkowanie, bo nie toleruje zbyt wilgotnego podłoża. Już lepiej znosić będzie przesuszenie gleby, w której rośnie. Ziele oliwne z powodzeniem można uprawiać w domu na kuchennym parapecie.
Ziele oliwne jako roślina lecznicza
Ziele oliwne stosowane jest w przypadku problemów żołądkowych, pobudza apetyt oraz ułatwia trawienie (pobudza wydzielanie soków trawiennych). Ma właściwości przeciwzapalne. Działa wykrztuśnie, wspomaga pracę serca.
Ziele oliwne w kuchni
Ziele oliwne wykorzystuje się jako przyprawę do dań rybnych, owoców morza, rozmaitych sałatek oraz mięs. Znakomicie pasuje przede wszystkim do dań kuchni śródziemnomorskiej. Służy między innymi do przygotowania pesto. Najczęściej stosuje się je w postaci drobno posiekanej. Dodaje się je także do sosów i zup. Dobrym pomysłem jest dodanie kilku gałązek ziela oliwnego do oliwy – dzięki temu wzbogaca się jej smak i aromat.