Dziurawiec zwyczajny – uprawa w ogrodzie. Jakie właściwości ma dziurawiec?
Dziurawiec zwyczajny to jedno z najbardziej znanych ziół. Dawniej dziurawiec pozyskiwało się głównie ze stanowisk naturalnych, obecnie jest powszechnie uprawiany, także w ogrodach. Radzimy jak uprawiać dziurawiec. Poznaj też właściwości i zastosowanie lecznicze dziurawca.
Autor: GettyImages
Dziurawiec zwyczajny
Spis treści
- Jak wygląda i kiedy kwitnie dziurawiec zwyczajny?
- Uprawa dziurawca - wymagania
- Kiedy siać dziurawiec?
- Jak dbać o dziurawiec?
- Uprawa dziurawca: pozyskiwanie i suszenie ziela
- Właściwości dziurawca - na co jest dobry dziurawiec?
Jak wygląda i kiedy kwitnie dziurawiec zwyczajny?
Dziurawiec zwyczajny (łac. Hypericum perforatum) to roślina wieloletnia osiągająca do 100 cm wysokości. Dziurawiec zwyczajny popularnie zwany jest też zielem świętojańskim. Jego ozdobą są drobne, eliptyczne liście z widocznymi kropkami na blaszce oraz żółte, szypułkowe kwiaty zebrane w baldachogrona. Dziurawiec kwitnie od czerwca do sierpnia.
Dziurawiec można uprawiać w warzywniku czy ogródku ziołowym lub jako roślinę ozdobną na ogrodowych rabatach z innymi roślinami. Szczególnie dobrze prezentuje się w ogrodach naturalistycznych i wiejskich.
Przeczytaj tez:
Rośliny do ogrodu wiejskiego - najpopularniejsze kwiaty
Uprawa dziurawca - wymagania
Dziurawiec zwyczajny zaleca się uprawiać na stanowiskach słonecznych, wtedy najobficiej kwitnie. Roślina nie ma dużych wymagań względem podłoża – toleruje różne typy gleb. Optymalne są jednak podłoża lekkie lub średnio zwięzłe, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne o lekko kwaśnym odczynie.
Kiedy siać dziurawiec?
Nasiona dziurawca najlepiej wysiewać wprost do gruntu (w październiku) w rzędy oddalone od siebie o 40 cm.
Jak dbać o dziurawiec?
- Młode rośliny dziurawca warto podlewać podczas suszy, starsze są dość wytrzymałe na niedobór wody.
- Od wiosny do lata dziurawiec zaleca się nawozić, szczególnie nawozami organicznymi. Z nawozów mineralnych często stosuje się polifoskę i saletrę amonową.
- Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest odchwaszczanie.
Uprawa dziurawca: pozyskiwanie i suszenie ziela
Ziele dziurawca ścina się na początku kwitnienia na wysokości około 35 cm (licząc od wierzchołków). Ważne, aby ograniczyć ilość zdrewniałych i mało wartościowych łodyg. Drugie cięcie dziurawca można wykonać pod koniec sierpnia. Nie należy ciąć bez rękawic w czasie upalnej pogody – kontakt z rośliną może powodować alergie skórne. Dziurawiec suszy się w warunkach naturalnych, w przewiewnym miejscu lub w piekarniku/suszarni, w temperaturze nieprzekraczającej 40 st. C.
Właściwości dziurawca - na co jest dobry dziurawiec?
Surowcem leczniczym jest ziele dziurawca zbierane w początkowym okresie kwitnienia.
Dziurawiec uważany jest za lek uniwersalny. Największym „atutem” i właściwościami dziurawca jest działanie antydepresyjne, przeciwnerwicowe i uspokajające (jest skuteczniejszy od popularniejszej melisy). Dodatkowo dziurawiec działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwskurczowo i moczopędnie. To ceniony lek na bezsenność. Można podawać go w formie naparów (dziurawiec parzony jak herbata), odwarów (dziurawiec gotuje się w wodzie przez 15–20 minut) lub nalewek z dziurawca.