Jagody Goji: właściwości
Jagody Goji od dawna są stosowane w medycynie naturalnej, ponieważ są bogate w składniki odżywcze i posiadają właściwości zdrowotne. Jakie właściwości mają jagody Goji? Owoce Goji: właściwości.
Autor: photos.com
Jagody Goji są uznawane za najzdrowszy owoc świata. Owoce goji skutecznie wspomagają leczenie wielu schorzeń, a do tego są niskokaloryczne.
Główne składniki odżywcze w jagodach Goji
- witamina C (podaje się, że w 100 gramach jagód jest jej 2500 mg)
- witamina E
- witaminy z grupy B (B1, B2 i B6)
- aminokwasy (18)
- składniki mineralne (m. in.: cynk, potas, żelazo, miedź, wapń, magnez, chrom, selen, fosfor)
- mikroelementy
- polisacharydy i monosacharydy
- nienasycone kwasy tłuszczowe (m. in. kwas omega 6, kwas linolowy i alfa-linolowy, sterole roślinne)
- karotenoidy
>>Przeczytaj też: Jagody Goji (kolcowój chiński) – uprawa w ogrodzie i na działce
Właściwości jagód Goji
Jagody goji są bardzo silnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który blokuje procesy starzenia się naszego organizmu. Dodatkowo wspomagają regenerację komórek oraz chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Jagody goji wzmacniają odporność organizmu, regulują problemy trawienne, przyczyniają się do redukcji wysokiego cholesterolu i zmniejszania nadwagi.Regularne spożywanie jagód Goji wzmacnia stawy, zapewnia dobre samopoczucie, zwiększa wydolność organizmu, opóźnia proces starzenia, poprawia witalność, zapewnia przypływ energii. Jagody Goji wpływają także na poprawę wzroku (dzięki wysokiej zawartości zeaksantyny, która pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawia uszkodzenia przez nie spowodowane). Jagody Goji wspomagają zwalczanie alergii i skórnych wysypek, działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Dodatkowo wspomagają leczenie chorób serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek. Owoce Goji oczyszczają organizm z toksyn oraz stymulują produkcję kolagenu.