Gotowanie na płycie indukcyjnej: 5 funkcji nowoczesnych płyt, które naprawdę to ułatwią

2019-11-15 9:56 MATERIAŁ SPONSOROWANY I ELECTROLUX
Płyty indukcyjne - Electrolux
Autor: Electrolux Funkcjonalność płyt indukcyjnych jest cały czas ulepszana

Płyta indukcyjna to urządzenie, dzięki któremu możemy gotować szybciej i bezpieczniej. Nie tylko jej design się zmienia, ale i funkcjonalność jest cały czas ulepszana. W gamie produktów Electrolux znajdziemy płyty indukcyjne, które dają możliwości kreowania ciekawszych doświadczeń kulinarnych w sposób bardzo intuicyjny.

Jak jest idealna płyta grzewcza? Powinno się na niej gotować tanio, szybko i wygodnie. I tu niezastąpiona będzie płyta indukcyjna. Ten rodzaj płyt grzeje poprzez indukcję elektromagnetyczną (zmienne pole elektromagnetyczne). Pole wymienia energię między generującymi je cewkami a garnkiem. W ten sposób szybkie zmiany pola powodują powstawanie w dnie naczynia prądów wirowych, które rozgrzewają naczynie i znajdującą się w nim potrawę. Ciepło jest więc wytwarzane tylko na dnie naczynia, a nie na dnie płyty.

Płyty indukcyjne – skandynawskie podejście

Najważniejsze zalety płyt indukcyjnych to na pewno szybsze gotowanie i smażenie niż na innych płytach, ale i łatwiejsze czyszczenie, bezpieczeństwo, wygoda oraz kontrola całego procesu gotowania. Nie mniej ważnym aspektem jest ten ekologiczny i oszczędnościowy, czyli niskie zużycie energii elektrycznej. Marka Electrolux dba przede wszystkim o człowieka, więc projektuje sprzęty AGD zgodne z jego potrzebami. Płyty indukcyjne z nowej linii są stworzone tak, by korzystanie z nich było jak najprostsze i  dawało o wiele więcej możliwości przyrządzania potraw oraz pozwalało na odkrywanie zupełnie nowych smaków. To urządzenia projektowane zgodnie z duchem czasu, wyróżniające się skandynawskim designem, funkcjonalnością i dbałością o środowisko.

Płyty indukcyjne - Electrolux
Autor: Electrolux SenseBoil® sprawia, że nie ma już kłopotu z kipiącymi garnkami

SenseBoil® – nie kipi!

Ile razy zdarza się wam walka z kipiącym garnkiem i co chwila przestawianie mocy grzania? Electrolux wyszedł naprzeciw potrzebom i stworzył płytę SenseBoil®, która niweluje ten problem. Jak to działa? Płyta rozpoznaje moment, gdy dochodzi do zagotowania potrawy i automatycznie zmniejsza moc. Dzięki temu zapomnisz o kipiących garnkach i zalanej płycie.

Płyty indukcyjne - Electrolux
Autor: Electrolux SenseFry® daje pewność, że dania są odpowiednio wysmażone

SenseFry® - tylko dobrze wysmażone

Teraz potrawy, które wymagają odpowiedniej temperatury do smażenia będą przygotowane tak, że najlepszy szef kuchni nie powstydziłby się takiego efektu. SenseFry® daje pewność, że dania są odpowiednio wysmażone. Trzeba tylko wybrać potrawę i stopień wysmażenia, a płyta sama dobierze odpowiednią temperaturę. Co ważne, za każdym razem, np. przy robieniu naleśników czy placków, jest taki sam stopień wysmażenia – od początku do końca.

Płyty indukcyjne - Electrolux
Autor: Electrolux Płyta SensePro® prowadzi gotującego krok po kroku, by dania wyszły jak u najlepszych szefów kuchni

SensePro® - liczy się precyzja

Sous vide to gotowanie produktów w zamkniętych torebkach w niskich temperaturach. Przy takich daniach trzeba się trochę napracować. Dla profesjonalnych kucharzy taki sposób przyrządzania potraw może wydawać się czymś dość prostym, ale dla domowych fanów gotowania jest o wiele trudniejszy. Nic straconego, bo Electrolux stworzył płytę SensePro®, w której bezprzewodową termosondą mierzy temperaturę wnętrza i komunikuje się z płytą. Płyta prowadzi więc użytkownika krok po kroku, by każde danie wyszło najsmaczniej. Sprawdzi się więc dla wszystkich, którzy cenią precyzyjne gotowanie. W ten sposób można gotować, dusić i smażyć jak w najlepszych restauracjach!

Warto wiedzieć

Jak oszczędzać prąd

Zawsze gotuj w garnkach z czystym dnem (zabrudzenia mogą zwiększyć zużycie prądu nawet o 50%). W miarę możliwości przykrywaj naczynia pokrywką. Wybierz płytę indukcyjną, której pola grzejne same dopasowują się do wielkości naczynia. Zwróć uwagę też na dodatkowe funkcje, w które mogą być wyposażone płyty, jak np. EcoTimer, która polega na wyłączaniu grzania przed końcem gotowania i wykorzystuje w ten sposób ciepło nagromadzone w dnie naczynia.

Hob2Hood – gotuj komfortowo

Dzięki funkcji Hob2Hood płyta grzejna sama włącza okap kuchenny i dostosowuje ustawienia wyciągu, więc poziom wydajności wentylatora regulowany jest automatycznie do intensywności gotowania. Skutecznie pozbywamy się intensywnych zapachów, które nie raz wydobywają się na zewnątrz mieszkań czy domów.

Płyty indukcyjne - Electrolux
Autor: Electrolux SLIM-FIT jest najcieńszą płytą indukcyjną, którą zainstalujemy w każdej kuchni

SLIM-FIT – wpasowuje się wszędzie

Płyty Electrolux są najpłytszymi na rynku. SLIM-FIT to rozwiązanie zastosowane przy każdej i, które będzie w sam raz dla blatu o grubości np. 28 mm, gdy standardowa płyta do niego nie pasuje.  Zastąpi płytę gazową albo ceramiczną, a gdy nie posiadamy 2 czy 3 fazy spokojnie uda się ją zainstalować (Flexi-Power). Posiada także bardzo intuicyjny montaż (OptiFix™).

NIE PRZEGAP:

Jak widać działanie płyt indukcyjnych oparte jest na najnowocześniejszych technologiach, które są energooszczędne i ułatwiające gotowanie, by potrawy były na najwyższym poziomie. We własnym domu jesteśmy już w stanie poczuć się jak w najlepszej restauracji, w której potrawy szykowane są przez doświadczonych specjalistów.

Partnerzy
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE