Czas zrobić porządek z kuchnią

Wszechobecna moda na gotowanie sprawiła, że tradycyjne pichcenie posiłków nie kojarzy nam się dłużej wyłącznie z codziennym obowiązkiem. To kulinarna przygoda, sposób na spędzanie wolnego czasu i czysta, porównywalna z samym jedzeniem, przyjemność. Jest jednak jeden, podstawowy warunek, który wypada spełnić, by przygotowanie potraw sprawiało nam satysfakcję i radość. Należy zrobić porządek z kuchnią i przystosować ją do bycia miejscem, nad którym całkowicie panujemy i w którym lubimy spędzać czas.
Czysta doskonałość
Kuchenna geometria opisuje wiele figur. Zasada roboczego trójkąta to takie ulokowanie kuchenki, lodówki i zlewozmywaka, by bliskość tych kluczowych kuchennych sprzętów (wytyczająca wierzchołki trójkąta) zapewniła nam ergonomię poruszania się po jak najmniejszym obszarze. Pięć stref kuchennych rozmieścić trzeba dla odmiany po kole, rozpoczynając od „strefy zapasów”, wyposażonej w lodówkę oraz obszerne szuflady i szafki cargo, do których trafią przyniesione ze sklepu produkty oraz „strefy przechowywania” – królestwa naczyń, szklanek i sztućców. Następne w kolejności są: „strefa zmywania”, gdzie znajdziemy zlew, zmywarkę, kosz na śmieci, „strefa przygotowywania”, w której znajduje się blat roboczy, deski, miski, mikser, przyprawy oraz „strefa gotowania”, gdzie zgromadzono arsenał sprzętów – kuchnię, piekarnik, kuchenkę mikrofalową i garnki. Co ważne, wymienione strefy należy planować zawsze w takiej kolejności, zgodnie z ruchem wskazówek zegara (dla osoby leworęcznej odwrotnie). Szczegółowe i strategiczne rozpracowanie kuchennej aranżacji ma swoje głębokie uzasadnienie. W nowoczesnej kuchni rzeczy muszą dziać się naturalnie. Tutaj nie ma źle zagospodarowanego miejsca i czasu do stracenia. Wszystko, co potrzebne, ma być pod ręką, a osoba przygotowująca posiłek musi mieć zapewniony komfort, sprawność i swobodę działania.

Dobrze ułożone wnętrze
Porządek i pełną kontrolę nad zawartością kuchennych mebli zapewnia opracowany przez Häfele nowoczesny system przechowywania. Obejmuje on zarówno szuflady, wkłady na sztućce, półki wysuwane do szafek narażonych, czy systemy cargo. Wykorzystanie systemów meblowych, dedykowanych każdej ze stref, pozwala na zorganizowanie kuchni w taki sposób, by odpowiadała ona naszym indywidualnym potrzebom oraz wymaganiom. Perfekcyjne dopasowanie elementów, swoboda aranżacji i najwyższa precyzja ruchu to klucz do stworzenia wnętrza wolnego od ograniczeń i defektów w postaci niewykorzystanego lub trudno dostępnego miejsca. Systemy meblowe Häfele sprawiają, że każda przestrzeń może stać się optymalnie zaprojektowana, to znaczy bardziej pojemna, ergonomiczna, dostępna i bezpieczna.

Przestrzeń nad głową
Jednym z najbardziej uniwersalnych miejsc do przechowywania w kuchni są funkcjonalne szafki wiszące. Dzięki ich wykorzystaniu wszystko, czego potrzebujemy, znajduje się dokładnie na wysokości wzroku. Sięganie po produkty jest wygodne i poręczne, pod warunkiem, że możemy obsługiwać je ergonomicznie, to znaczy łatwo i bez wysiłku. Tak, jak to jest w przypadku mebli wyposażonych w podnośnik Free Space, który nawet przy pełnym obciążeniu zapewnia bezpieczne użytkowanie i otwarcie szafki płynnym, lekkim ruchem. Produkowany przez Häfele, miniaturowy Free Space to dziś najmniejszy bez zawiasowy podnośnik na rynku. Kompaktowy podnośnik zachwyca eleganckim, minimalistycznym designem oraz imponuje możliwościami. Jego rozmiar sprawia, że doskonale sprawdza się w płytkich korpusach. Zajmuje tylko 63 mm wnętrza szafki i pozwala na dźwiganie frontów do 10,7 kg, przez co daje szansę wszechstronnego projektowania zarówno estetycznych, jak i bardzo funkcjonalnych szafek – i to w każdym rozmiarze!

Rzeczy do szuflady
Optymalne zagospodarowanie kuchni gwarantują również odpowiednie szuflady. Zaprojektowany przez Häfele system Matrix S gwarantuje użytkownikom mnóstwo możliwości wewnętrznej konfiguracji. Matrix S przechowuje nie tylko sztućce, talerze, garnki czy produkty spożywcze, ale też mniejsze i większe sprzęty kuchenne. Szuflady – nawet w pełni obciążone i maksymalnie wysunięte – zachowują wyjątkową stabilność. Swobodę aranżacji systemu zapewnia pełna kompatybilność wszystkich elementów i aż trzy wersje kolorystyczne. Dodatkową zaletą są podwyższone relingi, możliwość zastosowania szuflad wewnętrznych oraz personalizacja wnętrza poprzez wybór przegród i regulowanych wkładów.

Wkład w porządek
Proponowane przez Häfele pojemniki, wkłady i specjalne separatory pozwalają perfekcyjnie zorganizować wnętrze schowków i szuflad. System regulowanych ograniczników to z pewnością świetny patent na to, by w sposób bezpieczny i uporządkowany przechować ulubiony serwis naczyń kuchennych! Dzięki prostemu systemowi gęsto rozsianych otworów można dowolnie konfigurować podział w szufladzie, dostosowując go do swoich bieżących potrzeb. Alternatywnym rozwiązaniem dla uporządkowania trudnej zawartości jest zastosowanie maty antypoślizgowej, która uniemożliwi przesuwanie się sprzętów podczas otwierania i zamykania szuflady.
Pojemnik na sztućce z tworzywa sztucznego pozwala na przechowanie w najlepszym porządku niewielkich przedmiotów. Jego zaletą jest nie tylko różnorodność dostępnych konfiguracji i szeroka swoboda regulacji, ale też możliwość dodania do wkładu atrakcyjnych wizualnie elementów drewnianych – w postaci np. uchwytów na noże.

Więcej światła
Elementem ergonomii w kuchni jest także oświetlenie, które stanowi funkcjonalne wsparcie dla innych wybranych rozwiązań. Sygnowany przez Häfele system oświetlenia meblowego Loox5 to ogromny zakres potencjalnych zastosowań i pełna swoboda projektowania. Możliwość optymalnego oświetlenia kuchennego blatu, rozjaśnienia wnętrza głębokich szaf i szuflad czy też wyeksponowania zawartości przeszklonej szafki rzuca zupełnie nowe światło na wygodę pracy w kuchni i sprawia, że jest to rozwiązanie idealne do każdej, nawet najbardziej nietypowej przestrzeni.
