Montaż nowych okien w kuchni - na co zwrócić uwagę, by uniknąć parowania i zagrzybiania ścian?

2014-05-01 1:26

Planuję wymianę okien w kuchni. Na starych oknach bardzo skrapla się para wodna, która ścieka na parapet, a ściana wokół poryła się ciemnym nalotem. To chyba grzyb. Jak temu zapobiec po zamontowaniu nowych okien?

Nadmierne skraplanie się pary wodnej na powierzchni szyb jest najczęściej wynikiem niewłaściwie działającej wentylacji. Kuchnia to pomieszczenie, w którym względna wilgotność powietrza jest stosunkowo wysoka. Zawarta w nim para wodna, powstała m.in. w wyniku przygotowania potraw, nie jest usuwana na zewnątrz, tylko osadza się na chłodnej powierzchni szyb. Jest to skutek złej cyrkulacji powietrza, która prowadzi również do zagrzybienia ścian.

 

Aby uniknąć tego problemu po zamontowaniu nowych okien, należy zdecydować się na te z nawiewnikami. Są one niezbędne w domu czy mieszkaniu, w którym wymiana powietrza odbywa się w sposób naturalny (grawitacyjny). Przez nawiewniki do kuchni będzie napływać świeże powietrze, wypierając z pomieszczenia to zużyte, o wysokiej zawartości pary wodnej. Proszę się też upewnić, czy problem złej wentylacji nie leży po stronie kanałów wywiewnych, którymi zużyte powietrze powinno być sprawnie usuwane poza budynek.