Jak prawidłowo przycinać winorośl? [Porada eksperta]

2015-09-21 16:44

Zakładam ogród i córka namówiła mnie na krzew winorośli (winogrona). Mam ją już trzeci rok w swoim ogrodzie. Bardzo szybko się rozrasta i nie wiem, czy ją dobrze przycinam. Ma już owoce.

Maciej Aleksandrowicz
Radzi: Maciej Aleksandrowicz

Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.

Ogólnie można powiedzieć, że wonorośl tniemy dwa razy w sezonie: wczesną wiosną, aby pobudzić zawiazywanie owoców i latem, aby skrócić pędy wytworzone w trakcie sezonu. Pierwszy raz tniemy na przedwiośniu, czyli na koniec lutego/początek marca. Jeśli zima jest długa i sroga, to cięcie można przełożyć nawet początek kwietnia. Zbyt późno cięte "płaczą" i wtedy lepiej już podarować sobie cięcie wiosenne. Winorośle zwykle owocują na pędach jednorocznych, więc im więcej oczek pąków zostanie na pędach, tym więcej powstanie owców. Zasada jest taka, że jeśli chcemy mieć duże i słodkie owoce, to lepiej ograniczyć liczbę pąków, czyli tzw. "oczek". Ogólnie można powiedzieć, że powinno pozostać maksymalnie do 10 oczek na pędzie (przy starszych roślinach). Czas cięcia letniego to koniec lipca lub na początek sierpnia. Skaracamy wtedy długie pędy bez zawiązanych owoców, które potrafią osiągnąć nawet do kilku metrów wyskości. Na każdym pędzie mozna zostawić od 5-10 liści, podobnie na pędach z dojrzewającymi winogronami gdy są zbyt długie - pozstawiamy maksymalnie 10.

Inne porady tego eksperta

Nasi Partnerzy polecają
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.