Marchew to najczęściej uprawiane warzywo korzeniowe
więcej...
foto: www.thinkstockphotos.com
Pietruszka
Część podziemna pietruszki to twardy korzeń palowy o białym miąższu
więcej...
foto: www.thinkstockphotos.com
Seler
Seler najlepiej rośnie na glebach niezbyt ciężkich, żyznych, o odczynie zbliżonym do obojętnego, bogatych w próchnicę
więcej...
foto: www.thinkstockphotos.com
Burak
Korzenie buraka przeznaczone do przechowywania zbiera się we wrześniu i październiku
więcej...
foto: www.thinkstockphotos.com
Salsefia
Salsefia to roślina o jadalnym korzeniu
więcej...
foto: GettyImages
Skorzonera
Biały miąższ korzenia skorzonery przypomina smakiem szparagi
więcej...
foto: GettyImages
Warzywa korzeniowe
Do grona najpopularniejszych warzyw korzeniowych zalicza się marchew, pietruszkę, seler korzeniowy i burak ćwikłowy
więcej...
foto: www.thinkstockphotos.com
Marchew zwyczajna
Zbiory korzeni marchwi do bezpośredniego spożycia prowadzi się sukcesywnie przez cały sezon
więcej...
foto: www.thinkstockphotos.com
Buraki
Buraki potrzebują ciepłego i słonecznego stanowiska, gdyż nie znoszą zacienienia
więcej...
foto: photos.com
Pietruszka korzeniowa
Zbiory pietruszki korzeniowej prowadzi się przez cały sezon z przerywki (można zacząć w czerwcu-lipcu), natomiast na zimowe przechowywanie jednorazowo w październiku