Marchew to najczęściej uprawiane warzywo korzeniowe
Źródło: www.thinkstockphotos.com
Rozwiń
Pietruszka
Część podziemna pietruszki to twardy korzeń palowy o białym miąższu
Źródło: www.thinkstockphotos.com
Rozwiń
Seler
Seler najlepiej rośnie na glebach niezbyt ciężkich, żyznych, o odczynie zbliżonym do obojętnego, bogatych w próchnicę
Źródło: www.thinkstockphotos.com
Rozwiń
Burak
Korzenie buraka przeznaczone do przechowywania zbiera się we wrześniu i październiku
Źródło: www.thinkstockphotos.com
Rozwiń
Salsefia
Salsefia to roślina o jadalnym korzeniu
Źródło: GettyImages
Rozwiń
Skorzonera
Biały miąższ korzenia skorzonery przypomina smakiem szparagi
Źródło: GettyImages
Rozwiń
Warzywa korzeniowe
Do grona najpopularniejszych warzyw korzeniowych zalicza się marchew, pietruszkę, seler korzeniowy i burak ćwikłowy
Źródło: www.thinkstockphotos.com
Rozwiń
Marchew zwyczajna
Zbiory korzeni marchwi do bezpośredniego spożycia prowadzi się sukcesywnie przez cały sezon
Źródło: www.thinkstockphotos.com
Rozwiń
Buraki
Buraki potrzebują ciepłego i słonecznego stanowiska, gdyż nie znoszą zacienienia
Źródło: photos.com
Rozwiń
Pietruszka korzeniowa
Zbiory pietruszki korzeniowej prowadzi się przez cały sezon z przerywki (można zacząć w czerwcu-lipcu), natomiast na zimowe przechowywanie jednorazowo w październiku