Nie wyobrażamy sobie braku cebuli w kuchni - wykorzystujemy ją do przygotowywania wielu potraw. Cebula należy do jednych z najczęściej uprawianych w ogrodach warzyw. Do wyboru mamy wiele odmian, także tych o łagodniejszym smaku.
Cebula
Częścią jadalną cebuli są mięsiste pochwy liściowe, które tworzą w dolnej części rośliny cebulę
więcej...
foto: GettyImages
Cebula
Uprawiać można różne odmiany cebuli zwyczajnej - różniące się m.in. kolorem
więcej...
foto: GettyImages
Cebula
Cebulki dymki sadzimy do gruntu wiosną albo jesienią
więcej...
foto: photos.com
Cebula
Ponieważ cebula tworzy płytki system korzeniowy, jest wrażliwa na niedobór wody
więcej...
foto: photos.com
Cebula
Uprawa cebuli najlepiej udaje się na glebach dobrze przepuszczalnych, żyznych i bogatych w próchnicę
więcej...
foto: photos.com
Cebula
Cebulę zbieramy, gdy ponad połowa szczypioru jest załamana