Szpinak malabarski lepiej się rozkrzewia i zagęszcza dzięki regularnemu przycinaniu
Autor: GettyImages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Szpinak malabarski
W przypadku szpinaku malabarskiego jadalne są jasnozielone, sercowate i mięsiste duże liście, młode, purpurowe pędy
Autor: GettyImages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Szpinak malabarski
W naszych warunkach klimatycznych szpinak malabarski uprawia się jako roślinę jednoroczną (jadalną i ozdobną). Jest uprawiany z siewu wprost do gruntu
Autor: GettyImages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Szpinak malabarski
Jedną z odmian szpinaku malabarskiego jest Basella alba - nazwa pochodzi od białych kwiatów tej rośliny
Autor: GettyImages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Szpinak malabarski
Najlepszym miejscem pod uprawę szpinaku malabarskiego będzie jasne, nasłonecznione stanowisko
Autor: GettyImages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Szpinak malabarski
Szpinak malabarski w uprawie nie jest rośliną wymagająca. Toleruje właściwie każdą ziemię ogrodową, ale najlepiej rośnie na wilgotnych i żyznych glebach
Autor: GettyImages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Szpinak malabarski
Liście oraz pędy szpinaku malabarskiego można ciąć i spożywać przez cały sezon, do momentu pierwszych przymrozków
Autor: GettyImages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Szpinak malabarski
Szpinak malabarski to smaczna roślina jadalna o dużych walorach dekoracyjnych