Szparagi jako warzywo uprawiane były już w starożytności - uprawiali je Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Szparagi są cenione ze względu na walory smakowe i lekkostrawność.
Uprawa szparagów
Szparagi zbiera się od wiosny do połowy lata, ścinając długimi nożami wyrastające pędy u nasady wału
więcej...
foto: GettyImages
Uprawa szparagów
Ziemia pod uprawę szparagów powinna być dobrze nawieziona dobrze rozłożonym obornikiem, kompostem, nawozami mineralnymi oraz wapniem
więcej...
foto: GettyImages
Uprawa szparagów
Do założenia uprawy szparagów wybiera się jednoroczne, silne i zdrowe karpy
więcej...
foto: GettyImages
Uprawa szparagów
Nie należy uprawiać szparagów na ziemiach ciężkich, podmokłych i zaskorupiających się
więcej...
foto: photos.com
Uprawa szparagów
Szparag wymaga słonecznego stanowiska oraz żyznej, piaszczysto-gliniastej, przepuszczalnej, głęboko uprawionej i bogatej w składniki odżywcze gleby
więcej...
foto: photos.com
Uprawa szparagów
Szparagi przygotowane do sprzedaży
więcej...
foto: photos.com
Uprawa szparagów
Plantacja szparagów
więcej...
foto: photos.com
Uprawa szparagów
Zbiór szparagów
więcej...
foto: GettyImages
Uprawa szparagów
Ścięte szparagi powinny mieć powyżej 20 cm długości
więcej...
foto: GettyImages
Uprawa szparagów
Zebrane szparagi są nietrwałe i najlepiej spożyć je w ciągu 1–2 dni