- Nasza rodzina to siedem osób, mąż, pięcioro dzieci, ja... I wszyscy lubimy jeść dobre rzeczy - śmieje się Kasia. - Od lat więc zbieram przepisy i kultywuję te przekazywane z pokolenia na pokolenie. Na szczęście, wszyscy domownicy lubią krzątać się w kuchni.
Chleb mamy Hani
Składniki: kg mąki pszennej, 3 szklanki mąki żytniej typ 2000, 4 łyżeczki soli, 3/4 szklanki żytniego zakwasu, po szklance: ziaren słonecznika, ziaren siemienia lnianego, płatków owsianych i otrębów pszennych, 1/2 l wody gazowanej, litr letniej wody. Sposób przyrządzenia: wymieszaj suche składniki, dodaj zakwas, wodę i ziarna. Wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, np.Thermomix. Ciasto przełóż do formy i zostaw na 12 godzin do wyrośnięcia. Chleb piecz przez godzinę w temperaturze 180-200 st. C. Zostaw trochę zakwasu, aby mieć na następny raz. Bliźniaczki Zosia i Jagna, najmłodsze córki Kasi, uważają, że nie ma nic lepszego jak domowy chleb z miodem. Miód pochodzi z własnej pasieki, którą zajmuje się tata dziewczynek, z zawodu leśnik. Tu zajadają chleb według przepisu babci Hani.