Pasztet domowy
Składniki: 4 udka kurczaka, sól, pieprz, ziele angielskie, 2 liście laurowe, suszona bazylia,15 dag wątróbki drobiowej, 2 łyżki oliwy, cebula, sucha bułka, po 2 żółtka i białka, 10 kawałków suszonych pomidorków w zalewie z oliwy, 3 łyżki tej zalewy. Sposób przyrządzania: udka przekrojone na pół ugotuj na miękko z przyprawami (bez bazylii). Pod koniec gotowania dodaj wątróbkę, gotuj 8 minut, wystudź. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę. Wywar przecedź, namocz w nim bułkę. Mięso oddziel od kości, zmiel z wątróbką, bułką i cebulą. Dodaj pokrojone pomidory i oliwę z zalewy. Przypraw solą, pieprzem, bazylią. Wmieszaj żółtka, ubij pianę z białek i połącz z masą. Piecz godzinę w 180°C w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.