Sprawdzone przepisy Joli - pasztet domowy

Sprawdzone przepisy Joli - pasztet domowy

Pasztet domowy

Składniki: 4 udka kurczaka, sól, pieprz, ziele angielskie, 2 liście laurowe, suszona bazylia,15 dag wątróbki drobiowej, 2 łyżki oliwy, cebula, sucha bułka, po 2 żółtka i białka, 10 kawałków suszonych pomidorków w zalewie z oliwy, 3 łyżki tej zalewy. Sposób przyrządzania: udka przekrojone na pół ugotuj na miękko z przyprawami (bez bazylii). Pod koniec gotowania dodaj wątróbkę, gotuj 8 minut, wystudź. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę. Wywar przecedź, namocz w nim bułkę. Mięso oddziel od kości, zmiel z wątróbką, bułką i cebulą. Dodaj pokrojone pomidory i oliwę z zalewy. Przypraw solą, pieprzem, bazylią. Wmieszaj żółtka, ubij pianę z białek i połącz z masą. Piecz godzinę w 180°C w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.

Źródło: Igor Dziedzicki, styl.: Jolanta Musiałowicz
Rozwiń
Sprawdzone przepisy Joli - zupa z czerwonej soczewicy

Sprawdzone przepisy Joli - zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki: 2 ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta cayenne, 3 łyżki oliwy, 1/2 kg czerwonej soczewicy, 1 i 1/2 l bulionu warzywnego, puszka pomidorów pelati, sól i pieprz, łyżka posiekanej świeżej kolendry. Sposób przyrządzenia: zioła i czosnek przesmaż na oliwie, aż zaczną pachnieć. Wsyp na patelnię suchą soczewicę, wymieszaj z ziołami i chwilę smaż. Dolej bulionu i gotuj, aż soczewica się rozgotuje. Dodaj pomidory, sól i pieprz, chwilę gotuj. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolej bulionu. Posyp kolendrą i podawaj.

Źródło: Igor Dziedzicki, styl.: Jolanta Musiałowicz
Rozwiń
Sprawdzone przepisy Joli - gołąbki chrzanowe

Sprawdzone przepisy Joli - gołąbki chrzanowe

Gołąbki chrzanowe

Składniki: szklanka ryżu, 2 ząbki czosnku, cebula, 20 dag grzybów leśnych lub pieczarek, sól i pieprz, mały pęczek natki, młode liście chrzanu, 3 łyżki oliwy, łyżka masła, 1 i1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego. Sposób przyrządzania: Ryż ugotuj i odcedź. Czosnek, cebulę zeszklij, podsmaż z pokrojonymi grzybami. Dodaj posiekaną natkę i przyprawy, wymieszaj z ryżem (farsz powinien być łagodny w smaku, bo liście chrzanu są wyraziste). Liście chrzanu sparz, a gdy ostygną, zawiń w nie farsz. Rozgrzej na patelni masło z oliwą, obsmaż na złoto gołąbki. Następnie podlej bulionem, przykryj pokrywką i duś ok. 20 minut.

Źródło: Igor Dziedzicki, styl.: Jolanta Musiałowicz
Rozwiń
Powrót
Sprawdzone przepisy Joli - pasztet domowy
Sprawdzone przepisy Joli - zupa z czerwonej soczewicy
Sprawdzone przepisy Joli - gołąbki chrzanowe
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email