Bakłażana nie należy sadzić w sąsiedztwa papryki i pomidora. Zwiększa to ryzyko rozprzestrzenienia się chorób i szkodników przy pojawieniu się ich na jednym z wymienionych gatunków
Źródło: GettyImages
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Bez słońca ani rusz! Uprawiaj rozsadę na jasnym parapecie lub doświetlaj
Źródło: robertprzybysz / iStock / Getty Images Plus
Powiększ zdjęcie
Bakłażan potrzebuje ciepła – temperatura do kiełkowania to około 20°C
Źródło: Detry26 / iStock / Getty Images Plus
Powiększ zdjęcie
Używaj żyznej, kompostowej ziemi – to podstawa dla zdrowych sadzonek
Źródło: Matilda Jarl / iStock / Getty Images Plus
Powiększ zdjęcie
Pikowanie jest konieczne! Przesadź rośliny do osobnych doniczek po 1–2 liściach właściwych
Źródło: Milena Khosroshvili / iStock / Getty Images Plus
Bakłażan do gruntu? Najwcześniej po 20 maja, gdy minie ryzyko przymrozków
Bakłażan w naszym klimacie uprawia się z wcześniej przygotowanej rozsady
Źródło: GettyImages
Rozwiń
Hartowanie to podstawa – wystawiaj rozsadę na balkon 7–10 dni przed sadzeniem
Źródło: GettyImages
Powiększ zdjęcie
Unikaj nadmiaru wody – bakłażan nie lubi mokrej ziemi, podlewaj z umiarem
Źródło: Roman Petrovich Meshcheryakov / iStock / Getty Images Plus